Det var dags att skörda löken nu, all blast nedvissnad, och risken för att de börjar ruttna uppifrån är stor. Så upp med allihop, rensa och tvätta och lägga på tork, luftigt under tak.Hemligt rum ja, det finns det här i huset. Mellan köket och stora rummet, ut mot hallen, finns murstocken, men också gamla murrester av både tegel och sten. Från hallen kommer man åt sotluckorna via en garderobsdörr. Bakom däremot, mellan kök och rum finns ett utrymme lite mer än en meter brett och en och en halv långt.

1599751286_200910hrum.jpg
1599751286_200910hrum.jpg (11.59 KB) Visad 168 gångerRätt oklart vad det är för tidsperspektiv på det murade, det som är murat med gråsten är nog från stugans tidigaste begynnelse någon gång på 1800-talet. Hursom, det här rummet kommer man inte in i annat än uppifrån kallvinden. Där är en lucka som kan lyftas bort och en något trasig stege, som jag skall laga tänkte jag. Nån gång.Den blåaktiga skivan i väggen är baksidan på elmätarskåpet som sitter i fasaden.Som synes finns där ett anslutningsrör från kaminen i rummet till skorstenen. Det är en anledning till att det är viktigt att kunna ta sig dit, för kontroll. Röret som syns högre upp är tydligen rester från en tidigare eldstad, det går numera inte igenom väggen in till rummet.

Var bara ett av alla de ställen där man behöver ha en ljusstark ficklampa. Jag har alltid en liten lampa i fickan men jag har börjat bli grundligt trött på billiga lampor med glappkontakt som nästan alltid behöver sig en smäll för att lysa. Sagt och gkort gick jag in på Swedol idag och inhandlade en fullständigt vettlöst dyr lampa (många hundra kr) i lagom fickformat. Påstås ha 7 års garanti, guldpläterade kontakter och hela köret så det vore väl märkligt om den inte skulle hålla ett tag.
Så kan man fokusera den från bred ljusbild till smal stråle, bara genom att skjuta linshylsan fram och tillbaka. Som det ibland påpekas här i forumet, bättre att gråta en gång vid köpet än otaliga gånger sen för något som inte funkar som det skall.

6 kommentarer | Läst 855 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre tor 10 sep 2020, 18:30
Spännande med hemligt rum. 😁.
Fanns ett där vi bodde förut. Mellan murstocken och till ytterväggen. Ca 1 m brett.
Så länge vi bodde där så fick det vara. Men när vi flyttade ut så rev svärfar en vägg i ren nyfikenhet. 😄

Lampan blir nog kanon. 👍
Skönt att ha en som funkar bra nu när mörkret kryper närmare.
av halvproffs tor 10 sep 2020, 19:00
Det var ju en lysande ide att köpa en riktig ficklampa!
av totte tor 10 sep 2020, 19:40
Jo, jag har faktiskt inte varit nere ordentligt i det där rummet innan, bara lyst och kikat ner. Var så mycket spindelväv så jag bara backade när jag såg det. Men nu hade jag ändå dammsugaren däruppe och då passade jag på att rensa ur det här kyffet. Tänk vad skoj det hade varit när man vara grabb med ett sånt rum.

Fanns ett i huset i Degermyr också, men det var mer bara som en extratjock vägg, 45 cm ca. Det var murstocken där med som orsakade det. Och dit in kom man inte, men det fanns ett hål i bakväggen i ett köksskåp där man kunde kika in.

Jo men visst halvproffs, ibland glimtar det till i skallen! Hatar glappa, dåliga ficklampor, klart nöjd fast plånboken gnäller lite. När man bor så här så är det så ofta som man behöver lysa för sig. Finns massor av mörka hörn både inne och ute.
av lfq tor 10 sep 2020, 20:18
Det närmaste jag kommit är en källare med stenmur. Den upptäckte jag när jag rev ut hela golvet. Så där hade ingen varit på många år. Inget speciellt utom ett tiotal flaskor som antagligen går att tidsbestämma.
av JensSkoog tor 10 sep 2020, 20:31
Grattis till köpet!
Har en Ledlenser pannlampa, och det var ochså en sak som plånboken inte gillade, men efter några billigköp och svordomar, kändes det rätt. Kvalite kostar, men priset glömmer man när saken funkar som den ska varje gång.

När jag var pojk fanns det ett sådant rum i gamlastugan hos en granne. Där
hade han sin spritfabrik som ingen visste om als :d
av totte tor 10 sep 2020, 22:36
Bra Jens att höra om pannlampan. Har varit ute i mörkret nu och testat nyförvärvet och det är rent häpnadsväckande vad den lyser och att man kan justera fokus från bred till riktig fjärrstrålkastare. Tog den här bilden med bred ljusbild:Försökte ta en bild av ljusbilden när jag lyste tvärsöver fältet, mer än 50 meter. Lampan klarar det galant, men kameran hänger inte med.

Hmm, får börja då att fundera på vad man kan tänkas tillverka i fabrikslokalen :d
Bilagor