Har det lite oroligt just nu med tanke på min jätteinvestering i en Bison 10000 som just nu inte riktigt levererar det jag förväntar mig. Kranman och ÅF har visst pratat ihop sig idag och jag sitter just nu och väntar på att få veta vad de kommit fram till. Kan ju inte låta bli att börja tänka tunga tankar om svaret blir "den ska vara så här ,du kan inte förvänta dig mer" eller "du har fått precis det vi utlovat". Ja så tänkte jag när jag vaknade klockan 2 i går natt. Det är ju med alla mått mätt ett stort belopp jag investerat i maskinen. Man tänker förstås också att jag inte undersökt ordentligt före köp vad den kan och inte kan. Varför begärde jag inte en provkörning på plats före köp, korkat att lita på Youtube-klipp. JA du vet, en sån där massa mörka tankar som har en osviklig förmåga att dyka mitt i natten!
Låg vaken med ett korsord till 3 före jag kunde somna igen . Tur korsordet var så korkat att jag blev trött av bara det! :wink:

Nå, vaknade i morse och allt kändes bättre, som alltid på morgonen. De löser sig säkert så jag for ut i skogen och fortsatte med min huggning. Jag har ju en idé att jag ska gallra och röja utifrån en ide om maximal ståndortsanpassning och gynna mer björk. Så därför är det två saker som gäller i år. Det ena är att hugga ur all gran - den hör inte hemma i mina marker. De stannar i tillväxt tidigt och/eller rötar. Fick det bekräftat också när jag hade "halvproffs" på besök. Han är en van granman.

Björken vill jag ha för att få ved i många år till, och gärna lättillgängligt. Jag har valt att följa vattenkartan som man kan få via SS, en utmärkt tjänst tycker jag. Så längs dessa stråken hugger jag bort nästan allt barr och låter lövet ta över. Blir förstås mest björk, precis som jag vill. Framtiden lär visa om det var en bra ide.

Hade i varje fall en utmärkt trevlig morgon och halvdag i skogen med fin huggning. Har tvingat mig till att i stället för att följa min plan för var jag ska hugga anpassa mig till förutsättningarna. Det betyder att jag inte hugger högst upp där snön är som djupast utan håller mig där det är lättillgängligt. Detta är ska du veta en stor utmaning för mig. Har insett jag kan vara mer än lovligt envis ibland! :roll:

Lite bilder från idag följer här, se särskilt fyrtoppen eller vad det ska heta. Nog för att jag stött på dubbeltopp förut men fyra var något nytt!
Först två sen delar den sig i fyra
Fyra toppar från en stam!
Det är verkligen fyra toppar, inte fyra träd bredvid varandra
Blir fint - får ut timmerstock från nästan varje gran (orangea). Det här området är ett sånt lövområde som jag satsar på.
Stängslet och lärkplanteringen i bakgrunden.


7 kommentarer | Läst 2258 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Uvskogen

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: sön 20 jul 2008, 18:33

Uvskogens skog i ord och bild

Kommentarer

av erik mån 18 feb 2019, 18:23
Förstår precis hur det är, inte så skoj när man fastnar i sina tankar efter en stor investering. Brukar försöka tänka att det har ju alltid löst sig hittills, så varför skulle det inte lösa sig den här gången också. Det hjälper ibland. Bra att du kom ut i skogen och högg också, det hjälper ju alltid :)
av Mangan mån 18 feb 2019, 19:18
Jag har missat, vad är det för fel på Bisonen?
av Uvskogen mån 18 feb 2019, 19:33
Mangan skrev:Jag har missat, vad är det för fel på Bisonen?

Den verkar ha svårt med drivningen på traktordelen så jag kommer inte upp för backarna ens med tom maskin. Så jag tror/hoppas det är något fel någonstans.
av JensSkoog mån 18 feb 2019, 23:53
Är det primärt vedbjörk du satsar på, eller vill du odla fram björk till sågning.
Det sista är mycket svårt här, och om det blir bra, så finns ingen köpare
nu idag, men det kan ju ändra sig.
Finns några områden där jag jobbar, som absolut inte går med tall eller
gran, men dom är perfekta för björk och annat löv.
(tallen dör eller äts och granen ruttnar :cry: )
av Uvskogen tis 19 feb 2019, 08:40
JensSkoog skrev:Är det primärt vedbjörk du satsar på, eller vill du odla fram björk till sågning.

Det är för ved. Jag prioriterar särskilt de områden som är lätta att komma åt, även när jag blivit gammal och trött i benen :wink:
av halvproffs tis 19 feb 2019, 16:32
Nog fixar Kranman det där. Annars får du "hota" med Skogdforum.

När man kommer igång med huggningen blir det lättare när det finns granris som bär i snön. Töandet har väl tagit rejält på snötäcket hos dig också?
av Hugin tis 19 feb 2019, 19:45
Tror att du kan känna dig lugn vs Kranman. Bedöm konsekvenserna genom uteslutningsmetoden: att företaget skulle meddela "maskinen fungerar så här och du får stå ditt kast".
- Med det alternativet skulle ju företaget underteckna sin egen undergång, eftersom det då skulle vara långsökt att kunder skulle vara intresserade av deras produkter. Förmodligen känner de att viss skada redan är skedd (genom redovisningen,här på SS, av problemen med framdrivningen) och kommer därför göra allt för att lösa detta på bästa sätt.
Allmänt uppfattar vi väl företaget och dess produkter som nytänkande och framåt? Dom löser detta säkert ...!

Hoppas därmed att kommande natt ger dig god sömn, så att skogsarbetet imorgon kan ske säkert!