Den lilla grusväg som går framför tomten har nu torkat upp och börjat damma rejält. Vägföreningen anlitar en entreprenör som brukar salta, men det sker ofta inte förrän en bra bit in i maj. Igår köpte jag en säck med 25 kg vägsalt, kalciumklorid, och spridde ut. Det räcker lagom till den biten väg. För att det skall smälta snabbt så vattnade jag också. Så idag dammar det inte när hemtjänsten kommer bortifrån byn med spiken i botten.



Så var det dags för lite mer jordbruk, fräsning av det nedre landet. Men där har det av nån anledning växt massor av rejäla grästuvor och dom vill jag inte fräsa ner och sönder. Det blev en timmes jobb med grepen först.



Så körde jag igång med fräsen. Väl hunnen ett varv runt kanten så dök en tanke upp.


Kom på att jag inte kollade om det var olja i snäckväxeln när jag hade den inne för renovering. Så jag knallade iväg och hämtade olja, skiftnyckel, en tratt och en ståltrådsbit. Av med pluggen och kolla med ståltråden. Jo där fanns olja men med rätt låg nivå, så jag fyllde på en skvätt.



Sen körde jag vidare och fräste på längden, diagonalen och tvären.



5 kommentarer | Läst 1251 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av halvproffs fre 19 apr 2019, 00:22
Du är en riktig fräsare du!
av Erre fre 19 apr 2019, 09:02
Mm. Saltet får man vänta på.

Bra att du kom ihåg att kolla oljan. 👍
av totte fre 19 apr 2019, 14:48
Det är fräsigt att odla!

Jo, tänkte på det att den ju var helt oljetorr i snäckväxeln när jag hämtat den. Men den verkar hålla olja i varje fall upp till axeln och då doppar snäckhjulet så det bör vara lugnt.
av Uvskogen fre 19 apr 2019, 20:07
Varför vill du inte fräsa ner grästuvorna?
av totte fre 19 apr 2019, 22:20
Det är alltså jord som under några år har bearbetats till att vara ganska ogräsfri, frånsett de här tuvorna som förmodligen har frösått sig. När jag fräser sönderdelas tuvorna med risk för att många av smådelarna bildar en ny tuva som sen växer till sig och blir stor. Det är alltså ett helt annat läge än när man avsiktligt fräser upp gammal gräsvall för att göra odlingsmark.