Upp vid fem och ivrig att komma ut o köra ihop lite ved. Så fort solen var uppe så åkte jag ut.
Fick ihop lite gamla bitar som vi glömt från förra året.
Sen hoppade vajer av ett löphjul. Och jag fattade inte hur. Magisk vajer. La en halvtimme på att återställa den. Men glömde att trä på vajern korrekt på följande löphjul så vajern hoppade tillbaka till exakt samma felposition igen. Man slår sig för pannan. Nåja, bort med vajerhelvetet igen, trä på det korrekt, lyfter första biten och SAMMA JÄVLA FEL!

Körde hem och fikade.
Lossade löphjulet, fixade till det så ingen vajer kan komma förbi.
Ut i skogen igen. Fäller en bok som står o blockerar för tallen jag vill ha upp. Sätter sågen när jag nästan är igenom. Suck.
Kopplar på vinschen och försöker dra isär bitarna. Ingen lycka. Blir tvungen flytta traktorn för att få bättre vinkel. Kopplar på återigen och lyckas få isär bitarna och sågen lös. Fortsätter kvista och börjar sen lasta, får på nästan alla bitarna när kranen plötsligt fortsätter vinscha av sig själv!?? Vajern har nu på något sätt lyckats hoppa av trumman och linda upp sig bakom trumman och därmed trycker den in hela trumman mot bromsen och därmed börjar den ju vinscha av sig själv. Omöjligt få loss i skogen. Dessutom hade jag varit ambitiös och tagit med.mog min kamera för att spela in lite lastning men det spelas bara in mina svordomar och sen tar batteriet slut.
Kör hem och börjar nysta upp vajern. Sitter så in i h*lvete. Efter ett tag inser jag att enda sättet är att offra tre meter vajer, koppla återstående till min bil och sen med den dra loss vajern. Det lyckas. Men nu måste jag ju koppla på kroken på vajern igen. Lyckas tappa vajerlåset ner i lasset med ved. Suck igen. Åker o hämtar nytt lås. Skruvar dit. Antagligen kinesiskt skit för det känns som gängorna går sönder direkt på ena sidan. Nåväl, nu vill jag bara ha av veden från kärran och åka o äta lunch. Börjar vinscha in vajern när jag ser att ett av vagnshjulen är låg på luft. Börjar o ska fylla när jag ser att det fattas en mutter till fälgen och en annan mutter har lossat. Fram med mutterdragare. Börjar spänna. Gängorna i muttern slut. Allvarligt talat!!!

Nåväl, funkade det hem så ska det väl funka till avlastningsplatsen. Backar upp och ska släppa stakarna. Dom sitter fast. Jag hamrar och slår. Nope. Hamrar o slår lite till. Lossnar. Men lasset ligger kvar. Kopplar kedja runt centrumbalken och lyfter. Vajerlåset går upp och vajern hoppar iväg åt ett håll och kroken åt ett annat.
Gör en kärringknut på vajern och provar igen. Funkar. Får av det mesta. Våldar av resten för hand. Börjar vinscha in vajern. Nu har vajern spunnit sig som en slinky och spinner av sig själv från bommen.
Kör hem. 100 meter innan gården bestämmer sig gaspedalen på traktorn att slå ett kvarts slag på fel håll och låsa gasen på tomgång. Provar snabbt en gång till och den lossar. Det hade väl varit för jävligt om det hade pajat det med.

Ställde skiten o garaget och nu förväntar jag mig att traktorn tar fyr.

Vissa dagar alltså....

4 kommentarer | Läst 1364 ggr

Mer om bloggaren

Elmhult

Huggarmästare

Blev medlem: tor 01 jan 2015, 23:46

Kommentarer

av totte tis 19 okt 2021, 16:44
Huadå! Har väl hört en och annan "sån-där-dag"-historia här på forumet, men den här är ju nästan oslagbar.
av Mangan tis 19 okt 2021, 16:58
Mm, de e fina de där vajerkranarna... :)

Tur att du inte skadade dig.
av Elmhult tis 19 okt 2021, 17:26
Ja, jag tänkte på det sen. Man får allt tänka på var man står och var man har vajern. Det kan gå riktigt åt helvete om man inte passar sig. Var nere på järnhandlarn o hörde mig för om muttrar men kan konstaterade att det där är nog tumgänga. Vagnen är ju bra gammal. Jag slog ut bulten i vagnen och provade med en M12 och mutter - den passade som en handske. Så nåt positivt där. Tur det är kul med dom, men när sånt här händer tar man gärna upp telefonen och kolla på smidiga griplastare och sen ser man priset och sen återgår man till att fixa vidare.
av Mangan tis 19 okt 2021, 18:16
" när sånt här händer tar man gärna upp telefonen och kolla på smidiga griplastare och sen ser man priset och sen återgår man till att fixa vidare."

Kunde inte sagt det bättre själv! 🤣