Godmorgon.
Det har blivit ordentligt med arbete nu i helgen och i slutet på förra veckan.
Började onsdagkväll med att hämta hem en trumma och traktorn för att förbereda allting för att åka på torsdagmorgon till skogen. Hade en plasttrumma som var 6,20m så ansåg att det var lämpligast att dela den i 2 delar för att göra överfarterna för fyrhjulingen.
Lastade sedan upp den på släpen inför torsdagens bravader.
Var en härlig morgon med -5, perfekt för att jobba på utan att svettas ihjäl. Började dagen med att lasta fyrhjulingsvagnen med trummorna och börja lägga ut dem efter vägen på ungefär rätt placering. Planen var att när all utkörning av björk från skogen var klar skulle vi fylla över dem lite grovt så ingen skulle få för sig att sno trummorna.
Trummor vid vägen


Sedan började det roliga med att köra ut björken från skogen, som tur är var min far ledig från jobbet också så det passade bra att han körde traktor genom att han har sina krämpor. Bättre att ungdomen får slita på med allting som är lite tyngre men det finns ju uttrycket att nöta ut en generation i taget?
Självklart har jag också sådan otur att alla stockarna hade frysit fast i mossan så det var ett rent HVETE att lyfta lös dem. En stock som i normala fall är tung blir inte roligare att hantera iom att den sitter i berget fast i backen. Vinschen var inte till sån stor nytta heller för att man hade ingenting på vagnen när man började. Slutade med att yxan fick duga till slägghammare och hacka lös stocken från mossan. Till råga på att så när jag skulle slita lös en stock så fastnade jag i radiokontrollen till vinschen och knäckte den också, humöret höll på att koka över. Till sist lossnade stocken och jag kunde lasta upp. Som tur var att det går att lasta av fyrhjulingsvagnen med kranen på timmervagnen.
Avlastning


Tog lite bilder på hämtningsvägen, är ett himla bök att bryta in kranen mellan 2 träd och sedan slita ut träden utan att skada de intilliggande träden. Gick väl sådär vissa gången men som tur är det mestadels björk och inte så mycket tall så skadorna kvittar mer eller mindre.
Stickvägen


Tog lite bilder även på hur det ser ut efter våran pålastningsväg denna gången, lär inte ta många år innan detta måste avverkas igen. Märks otrolig skillnad redan på det jag avverkade för 3 år sedan, björken som tidigare stod otroligt tätt har blivit betydligt grövre på så kort tid.
Eftersom det har varit så kallt nu på senaste så har det blivit riktigt fin is på sjön bredvid avlastningsplatsen.
Man kan inte tro det men för några år sedan mätte jag upp sjön till 27m djup, men det kan ha berott på att jag träffade en kallkälla under men har gjort lite andra mätningar på 16m.
Is på sjön

Is på sjön

Is på sjön


Tog en bild på hela vårat ekipage med timmervagn och traktor.
Hela ekipaget vid avlastning


Så här mycket fanns det efter diket jag gallrat nu, vältran är 11m bred och cirkus 2m hög om man jämnar ut topparna lite så den blir jämnhög. Bitarna är i snitt 4.70, eftersom spannet är 4.5-5m, hade egentligen gjort bitarna mellan 5-6m för tanken var att vi skulle ta hem detta själv och då vill man ha hem största möjliga volym per resa medans vedköparen ville ha 4m bitar vilket han glömt att informera vid vårat samtal för några månader sedan. Så kapade av och jämnade till ändarna litegrann och tog hem dem på släpen för eget bruk.
Vältran vid dagens slut


Hann även med att i söndags kapa upp och nästan klyva hela timmervagnslasset med björkved som vi tog hem själva efter torsdagens och fredagens bravader + att jag införskaffade mig en "ny" skoter även. Så några kronor fattigare har man även blivit under helgen.

Så nu är man tillbaka på jobbet igen, imorrn bär det av till västerås på en elsäkerhetskurs + diverse andra möten på avdelningen. Lär bli lite tid på skogsforum på kvällarna när man inte har någonting bättre för sig.

Ha en bra dag

8 kommentarer | Läst 7410 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Elias

Överhuggare

Blev medlem: fre 17 jul 2009, 22:49

Jag bloggar om lite allt möjligt när det faller mig in, mestadels om mitt arbete i skogen med gallring och uppstädning av ett helt eftersatt område på 14ha.

Kommentarer

av Sweden-viking mån 12 okt 2009, 19:37
Härligt med lite bilder, var själv ute i lördags med röjsågen och fick lite motion och frisk luft..
av Elias mån 12 okt 2009, 19:47
Enda jobbiga när det börjar komma snö och gå med röjsågen är att det blir lite högre stubbar
av Kenneth mån 12 okt 2009, 20:48
Va skoter blev det?
av totte mån 12 okt 2009, 22:24
Trevligt med lite bilder från skogen, så ni har fått lite snöpuder där uppe i Ske-å-trakten. 27 m djup sjö, den ser då inte stor ut på bilderna i alla fall, rena grytan.
av Elias tis 13 okt 2009, 16:30
Kenneth:
Jag har inhandlat en Renegade 800R -08.

Totte:
Jo vi har verkligen fått snöpuder, egentligen kom det ca 10cm men det har blåst och tinat ihop så det är bara som en liten skorpa på sina ställen.
Den är väldigt liten, som en liten gryta, kanske 50m i diameter. Lite svårt att uppskatta men den är då iaf kring 16 meter med säkerhet.
av Kenneth tis 13 okt 2009, 20:48
Lite avunds :wink:
av stegmaster ons 14 okt 2009, 01:17
Tack för fina bilder.
En fråga bara.
Varför säljar du björken vidare och inte gjör om den til ved själv?
I min nära (Norge) får man inte kjöpt björk av andra en STATSKOG, alla private vil gjöra ved av virket sitt själv.Om jag minns rätt så koster 1fub Björk ca 325 kr(norske), och til en favn ved (3eurosekker) behövs ca 1,6fub. så ca 550 kr pr favn(och ca 150 kr för andra utgifter, så som paller säkker diesel o.s.v) som kan säljas för ca 2000 kr, så gjer det ju en fin vinst, even om man räknar inn penger för arbete. (alla prisar utan mva.)
Och när du inte behöver kjöpa virket skulle det bli en bra sum ekstra pengar om du tilvärkade veden själv, eller?
Men om man har tidsbrist e de ju förstås enklare att sälja. Känner jag e avendsjuk på han som för kjöpa det fina virket ditt, om dessa prisar ochså gäller i Sverige. :wink:
av Elias ons 14 okt 2009, 06:54
Jag säljer veden som långved eftersom jag redan huggit ut 20 m3 redan och tagit reda på 10 själv. Är egentligen bara ett hushåll i min familj som använder ved, de andra har bergvärme/pellets eller annan uppvärmning utan möjlighet till ved. Skulle gå att kapa upp den själv och sälja kapat och klyvet men då gäller det att ha maskin för det annars tjänar man inga pengar alls. I sverige betalar iaf killen som köper veden samma pris som för vanlig massaved fast utan några som helst avdrag. Så i detta läget betyder det 300+moms om man köper ved från denna herren sedan så tar han ca 500kr per m3 stjälpt mått och antar att det är ink moms.