Hej alla.
Som ni såg på mitt senaste blogginlägg så var jag i västerås på en såkallad elsäkerhetskurs.
Otroligt mycket paragrafet och sådant som man blev knäpp på, speciellt att det finns paragrafer som är generella sedan för mitt företag har vi förändrade paragrafer från standarden. Otroligt enerverande, dock var det även lärorikt. Såg en film som de hade gjort test med en ståltråd virad runt skenorna i ett 400V ställverk och sedan hade dörren öppen och en docka där. Fy satan vilken explosion en sådan ljusbåge skapar, 25 kA ström under 200ms tills reläskyddet löste ut. Är förståeligt att man inte överlever en sån utan minst svåra brännskador.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ze37MzpmOOo[/youtube]

Kom iallafall hem med godkänt betyg på kursen och kände att det krävdes lite manuellt arbete efter att ha suttit helt stilla. Så i fredags var jag ledig och drog ut till skogen, har börjat på ett nytt område nu som är nedanför stugan vi har. Går en väg ner genom skiftet som brukas när man åker till sjön nedanför osv, hade aldrig reflekterat hur mycket skog det var där förut. Så kl 9 påbörjades avverkningen och DÅ insåg jag hur jäkla mycket och grov björk det är där. Började på en liten trekant som kanske är ca 20m lång och 10m bred som jag fortsatte på under lördagen. Lite svårt att bedöma storleken på området men det är väldigt liten yta, räntade otroligt bra. Alla träden är mellan 12-17m långa och mellan 15-40cm rot där 70% ligger i spannet 27-40 så det är lite jobbigt när svärdet på MS250in inte räcker till för att såga igenom och det ska vara 35cm långt. Misstänker att jag har fällt ca 10m3 om inte mer på 2 dagar. Är så himla svårt att gissa sig till när det ligger ner osv. Rätt härligt med 4m björkbitar och man får 3-4st per träd. Även de mindre träden som är 15cm i rot de är ca 10-12m långa. Det som är synd är att jag glömde mobilen i stugan och tog inga före och efter bilder. Får bli nästa helg när det mest troligt blir ännu mer arbete.
Nu idag så hade jag i ett svagt ögonblick lovat att följa min bedårande flickvän på loppis, vilket man antagligen kommer få ångra. Inte det roligaste jag vet men vad gör man inte för sina nära och kära.

Annars lär dagen inte innefatta några speciella ögonblick. Ska mestadels pilla på med ett och annat hemma som att diska eftersom jag inte har någon diskmaskin sedan kanske hälsa på någon kompis.

Jag hoppas däremot att ni som läser detta får en alldeles underbar dag och lycka till!

6 kommentarer | Läst 5595 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Elias

Överhuggare

Blev medlem: fre 17 jul 2009, 22:49

Jag bloggar om lite allt möjligt när det faller mig in, mestadels om mitt arbete i skogen med gallring och uppstädning av ett helt eftersatt område på 14ha.

Kommentarer

av totte sön 18 okt 2009, 13:07
Får börja med att gratulera till att fått godkänt på paragrafkursen. ^:)^ :-bd

Sån björkhuggning är ju riktigt trevlig att hålla på med, det var ju rejäla dimensioner och med dom längderna så antar jag att det är rätt skapligt att kvista också. Blir det brännved av det? Set till att inte glömma kamera nästa gång [-x , det där vill vi absolut se bilder av.

Ingen diskmaskin :shock: Min förträfflige kusin sa en gång: "Dom säger att hunden är människans bästa vän. Det är fel, hunden kommer tvåa efter diskmaskinen." :lol:
av Elias sön 18 okt 2009, 13:39
Tackar så mycket!
Det är rätt skapligt att kvista + att en del av björkarna var såkallade tvetoppar som började ungefär på 4-5 meters höjd så det blev dubbla bitar. Det ska bli brännved av det men som förra avverkningen jag gjorde så säljs det till samma person. Finns ingen normal människa som vill hålla på med så grova björkar och lyfta upp på kapen själv. Den ved jag gör för eget bruk den ska max vara 15cm i diameter då går de att handskas med utan att bryta ryggen.
Ska försöka att komma ihåg kameran eller mobilen rättare sagt.
Hade jag kunnat ha diskmaskin i lägenheten skulle jag ha det, tyvärr är köket så dumt gjort att det inte finns möjlighet till diskmaskin. Dock så blir det att köpa bostadsrätt inom snar framtid dvs 1 år eller så och då ska jag ha diskmaskin!
av totte sön 18 okt 2009, 19:57
Brukar va så när dom stått tätt, blir en rätt lång stam med lite kvist och så en ruska i toppen

Det kan jag förstå att du vill ha måttliga bitar, om man skall lyfta det på kap så vill man inte ha grovt. Skall man hantera grövre så måste det till nån lyftanordning, vedmaskin med stocklyft, sågbänk med vinsch, eller att man matar med traktor o kran på nåt sätt. Rygg har man bara en, när den blir dålig så inser man att det är ont om reservdelar till den, så det är förnuftigt att tänka som du gör.

Jag gjorde min vinschanordning på sågbänken sen jag började köpa veden, kan ju inte välja vad jag får för dimensioner och när det blir grovt så får man stå och kapa en massa på backen med motorsågen, inget kul alls. Nu räcker det som regel med att dela dom grövre i två eller tre bitar, sen vinschar jag upp dom på bänken.

Gjorde en liten kalkyl: Om det är 100 stockar i lasset och jag lägger ner en minut extra per bit för att vinscha upp, så gör jag åt 1 timme och 40 minuter extra på det. Kurera ryggskott brukar ta en vecka = 40 arbetstimmar. Hyfsad tidsvinst.

Inte alls ovanligt i lägenheter att det är så, finns inga möjligheter att få in nåt. Vi hade tur på den tiden vi bodde i lägenhet i Umeå, där fanns ett tomt utrymme under diskbänken lagom för en diskmaskin.
av Elias sön 18 okt 2009, 22:20
Exakt, eftersom vi har en kap från 40-talet eller någonting sådant med enkelt rullbord som man måste lyfta upp på så blir man rätt dålig efter en omgång grov ved.
Har faktiskt sett en film på youtube när du använder din sågbänk, ganska smart ide att dra upp stockarna och på så sätt spara rygg och allt annat. Precis, går nog att ha en bänkdiskmaskin i min nuvarande lägenhet men problemet är då att micron inte ryms.
av totte mån 19 okt 2009, 01:00
Utan vinschen vore det kört för min del med veden, och så det med att ha ett avläggsbord på sågbänken så jag tar det i arbetshöjd när jag skall klyva. Sparar sisådär 10 000 ryggböjningar per vedlass. Har inte fått ont i ryggen av vedhanteringen en enda gång sen jag gjorde det här. Däremot av andra orsaker.

Bänkdiskmaskiner är ändå inte mycket att ha, jämfört med en riktig. Kanhända har dom blivit bättre nu men dom jag har sett hos bekanta har då varit skäligen mediokra både vad dom rymmer och hur dom diskar.
av Elias mån 19 okt 2009, 07:48
Håller med fullständigt att om man har dålig rygg så ska man lösa det på annat sätt. Men du kapar allting med motorsåg om jag förstått det rätt?

Det jag annars skulle kunna se som lösning var att ha ett transportband som fyllde det i en släp vid klyven så man kunde ta det i arbetshöjd och sedan flytta bandet in i huset när man klyver :P
Bänkdiskmaskiner har jag samma erfarenhet av, har förstått att de är inte speciellt bra på båda de punkterna du nämner.