Hej.
Får se nu hur detta blir, är ingen bloggskrivarmästare precis men here it goes.
Igår, dvs i tisdags så fortsatte jag med mitt lilla projekt. Att gallra upp ett 14 hektar stor område med otroligt tät bevuxen mark med björk och även inslag av tall/gran. har bifogat bild på hur jävligt det ser ut. Gick rätt hyffsat till en början men man må säga att det uppstod vissa problem efterhand men det tar vi lite senare.
Åkte till skiftet på morgonen tillsammans med min bror och syster och vi klädde på oss i full mundering och lastade fyrhjulingen med materiel osv.(stihl MS250C och Jonsered turbo 2050, brytjärn och allting som hör till)
Kom ner till myran och körde igång vilket gick rätt bra men som de flesta har märkt är det bra väder här uppe och 20-23 grader varmt. Första grejen var att jag fick 3 jack i byxorna á 0,5cm när kedjan nuddade och sedan blev jag snärtad av toppen från en långspe björk. Tredje grejen var när vi fällde en storsata björk och brorsan körde in brytjärnet och självklart lyckades jag nudda det med kedjan så det blev hemgång och filning.

Resten av kvällen gick åt till att färdigställa fyrhjulingsvagnen, + service av sågarna. Slipade båda kedjorna och plockade isär och rengjorde allting. Var inte gjort på ett tag så det var dags nu. Till vagnen så har jag skurit till en låda framför kranen i 3mm rostfritt och svetsat på kanter osv. Blev så seriöst att det blev satt gummislang på kanten så man inte ska riva sig på den.
Fortsatte då med att montera på min nyinköpta elvinsch och drog el för denna + fästplåt i alu för kontaktorerna och radiostyrningen. Till detta behövdes även göra en batterihållare inne i lådan tillverkas, så vi får se nu under premiäranvändandet imorrn när första ihopkörningen påbörjas. ska försöka göra en uppdatering då och kanske lite mer bilder på hur området ser ut och hur lådan blev på vagnen.
Hade fint


9 kommentarer | Läst 6996 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Elias

Överhuggare

Blev medlem: fre 17 jul 2009, 22:49

Jag bloggar om lite allt möjligt när det faller mig in, mestadels om mitt arbete i skogen med gallring och uppstädning av ett helt eftersatt område på 14ha.

Kommentarer

av skog+ terri ons 05 aug 2009, 20:32
fint de blir men lite för brett för att köra fyrhjulling :???:
av Tre Huggare ons 05 aug 2009, 20:42
Kan nog hålla med om att det är ganska bra bredd för en 4 hjuling......
Fast det ska väl dit med större maskin senare... B-)
av totte ons 05 aug 2009, 21:16
Trevligt att läsa, men en liten fråga, var är "här uppe", du har inte fyllt i var du bor i profilen.
av Elias ons 05 aug 2009, 22:16
Skog terri,Tre huggare:
Jo men det är på en gammal myrodling så problemet är att det växer mest i diket och är mindre bredvid så det blir ungefär en traktorbredd. Tanken är att köra dit med timmervagn och bara lyfta upp högarna på vagnen. Dock är det delvis betydligt tätare områden där man inte vill he traktorn mycket pga hur tjockt det är men även att det kan vara mjukt.

Totte:
Jag hade inte riktigt koll på hur man gjorde det men jag fixade det. Västerbottning i blodet och ut i fingertopparna.
Härstammande från inlandet i jörnsområdet men bor numer i skellefteå.
Alltid trevligt att se någon från nästgårds.
av totte ons 05 aug 2009, 22:44
Mycket typisk gammal odling, finns ett halvt hektar ganska likadant upp iskogen här. Mellan dikena är det mest en del videbuskar, sen är det breda strängar med knotig björk utefter gamdikena. Så bra att du fixade orten, trevligt med fler västerbottningar som sagt, även om jag inte precis är infödd, från Småland ursprungligen, men bott här sen 81.
av Tre Huggare ons 05 aug 2009, 22:50
Hmmm...... Förstår vad du menar..
I min tidiga och brokig karriär så lyckades jag dränka en skotare på typ sådant ställe som du nu är på..

Det gick åt två stora tungbärgare att få upp den ur marken.... :lol:
av Elias tor 06 aug 2009, 08:14
Totte:
Precis, men tanken är att när jag har gallrat upp denna odlingen ordentligt så blir det ett försök med plogen, att lägga upp 1-2 fåror i tomrummet mellan dikena. För det märks på de ytorna där det är rört om emellan så växer det mera än om det bara har varit hel yta. Alltid värt ett försök anser jag, kan inte bli sämre.

Tre huggare:
Det är så himla lömskt på myrmarker, har varit med om det själv att det kan verka otroligt stabilt att köra på fram tills man av slitage efter några vändor river upp ytan och då blir det bottenlöst och mjukt.
Tur det gick bra i varjefall
av skog+ terri tor 06 aug 2009, 18:22
men de finns då bara en maskin för sådan körning de är ju me en terri men ska låna en grävare o köpa enn sködaraggregat så kommer de att gå uta helvet o de blir ju den bedd som de skav vara i skogen för min skogen kommer ingen maskin som är breddare än 2 m
av Skogstomte fre 07 aug 2009, 22:31
skog+ terri skrev:men de finns då bara en maskin för sådan körning de är ju me en terri men ska låna en grävare o köpa enn sködaraggregat så kommer de att gå uta helvet o de blir ju den bedd som de skav vara i skogen för min skogen kommer ingen maskin som är breddare än 2 m


Det på bilden ovan är ju perfekt "aggregatmat" som vi säger. Vi har en Terri med en rullmatare som går att lägga på vagnen, funkar riktigt bra i gallring :) Kanske vore något för dig oxå "Skog+Terri". Har även en 5 tons grävmaskin (stållarv) men den vill jag inte köra i gallringsskog, larverna går rakt igenom upphöjningar även om de är fulla med rötter, till skillnad från Terrin´s band som formar sig efter underlaget.