Nu kanske ni klickar in och tänker, åhh, vad spännande, vart åker man då i pandemi-tider.
Men för oss är det ganska enkelt, ut i skogen.
Sambon och hennes mor stod plötsligt med skog i händerna. Det gick år och sedan började det tas tag i den.
Lite senare kom jag in i bilden och fick påbörja min skogliga resa.
Tillsammans försöker jag och sambon suga i oss kunskap som svampar.

Vi bjuder gärna in folk runtomkring och diskuterar och får tips och ställer ogenomtänkta frågor såväl som genomtänkta.

Detta medför ju dock att när vi tittat på skogen i ena änden så har styrkan och slipningen på glasögonen ändrats när vi kommer till änden vi började i.

Idag blev det en sådan där dag. Vi åkte in i ett område (4-hjulingen är ett underbart redskap) som vi alltid bara sett som gran som ska kapas ned inom snar framtid. 77 år och stammar från 40 cm och uppåt. (fanns några spetiga 30cm också)

Detta angränsar till ett område med 45-årigt som i sin tur angränsar till en grannes kalhygge. Det 45-åriga har vi fått problem med då kanterna in klarar vinden efter grannens kalhygge, gör vi något med det 77-åriga så kommer det vara kalhygge på bägge sidor och man får väl misstänka att om så blir fallet kommer vi få hämta lite plockepinn med jämna mellanrum tills det knappt finns något kvar.

Ska vi då ta ned allt? Finns inget att gallra, inget att föryngra med.
Skapa vad som tillsammans med kringliggande hyggen skulle bli gigantiskt, och vad skulle bli där sedan?
Grannen har valt att plantera tall istället för gran vilket blir en ändring, och ska jag vara ärlig så tycker både jag och sambon om tallskog mer än granskog.

Så tar vi det ena så är det bäst att även ta det andra även om det gärna skulle stå 10-15 år till, men det äldre blir nog inte bra om 10-15 år.

Ser man till klimatet så bör man ju sätta blandskog för att säkra lite både för borrar och bränder, men att se något sådant framför sig när det är "perfekt" produktions-skog. Ingen undervegetation, raka stammar utan kvistar.

Ska man blanda tall och gran? Lärk? Försöka få igång något som inte kommer bli spikrakt och redo att för alltid kapas ned samtidigt?

Så nästa projekt som vi kommer att plugga in oss på, om man vill ta ett område bort från 100% gran, hur går man tillväga om man vill skapa ett blandbestånd som går att underhålla för framtiden från ingenting?

Är det det som är det bästa att göra? Eller ska vi tänka på att säkra en potentiell inkomst för barnen? (vi vet ju iofs inte om gran är något att ha alls om 50-60 år, eller för den delen, om 10).

Det är spännande med studiebesök, så mycket nya tankar, så mycket nya saker att fundera över, och hur bra är det inte när vi inte behöver åka längre än några hundra meter?

2 kommentarer | Läst 891 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

rejser

Proffshuggare

Blev medlem: tis 26 apr 2016, 13:21

Skogars skog
Mina reflektioner i resan som nyindragen i skogsvärlden och alla dess knepigheter.

Kommentarer

av Badbollen tis 06 apr 2021, 17:08
BILDER hade varit trevligt!

Svårt att säga hur stormkänsligt gallringsbeståndet är/kommer att bli. Beror kanske på när den senaste gallringen utfördes, hur grova och höga granarna är, hur marken ser ut i övrigt, stamtäthet, hur stort gallringsuttag som gjordes, hur röjningen utfördes, hur grova granarna som står i beståndkanterna är osv.

Vet du varför grannen planterar tall? Handlar det om ståndortsanpassning? Hade röta kommit in i granbeståndet? Vad är det för lövuppslag hos grannen? Björk? Och hur ser betestrycket ut?

Sprid riskerna, dvs. diversifiera trädslagsvalet för framtiden. Är kanske lämpligt att satsa på tall i en slags blandskog för er. Beror på marken som sagt. Lärk kan bli en besvikelse om du har rådjursbockar som springer runt på markerna (de älskar att feja på lärkar). Men lärk funkar fint tillsammans med andra trädslag.

Skogspoddengänget kan kanske ge inspiration:
https://www.youtube.com/watch?v=6yGYlhqBlXg

Tall, gran eller både och?
https://www.youtube.com/watch?v=GzDYplnJORo&t

https://www.skogskunskap.se/skota-barrs ... /tradslag/
av rejser ons 07 apr 2021, 10:06
@Badbollen

Visst är det så.
Vi kan nog egentligen sätta vad vi vill där om man ser ståndortsmässigt. I avdelningarna intill finns lärk, bok, gran, tall... (vi har fått riktigt bra lärk där, generellt sätter vi fårull på allt planterat och det funkar riktigt bra)
Markförutsättningarna är samma. (si idag är satt som g32 och runt om finns b24 och t22, så inte super, men inte dåligt)
Att grannen valde tall var för att dom ville det helt enkelt. Ingen röta, inget direkt betestryck i det området, eller inget mer än vanligt. Inget björkuppslag att prata om, men lite bok och ek.

Funderade ett tag på att göra som skogspodden pratade varannan gran varannan tall (har några avsnitt i backloggen annars lyssnat på allt sedan dom började, trevligt att lyssna på).

Det är ett hörn av ena avdelningen som mest troligt hybrid-asp skulle funka, och ett av de få områdena på fastigheten som man kanska kanske kanske kan hägna, så då skulle det funka.

Tall / Gran / Hybridasp/annat löv

Ett alternativ är att bara ta ned, låta det som kommer upp komma upp men hålla undan granen lite extra och se vad som kommer från avdelningar runt omkring där allt möjligt finns.