Då var en härlig semestervecka på Teneriffa över, mitt i gråaste november. Som ni kanske märkt så har jag inte varit aktiv på skogsforum nu ett tag och det har varit ett medvetet val, då detta var vår första riktiga semester på ganska länge (det är kanske därför de har dålig wi-fi på kanarieöarna).


Summa summarum - en veckas paradis för en skandinav.


Det var första gången för oss på Teneriffa och jag kommer rekommendera ön som resmål till alla som frågar, anledningen - ett paradis som har det mesta.


Nu vart det klassisk charter som gällde och hotellboende i Costa Adeje som ligger på sydkusten av Teneriffa. 18 grader på natten, 28 på dagen (topp 31) och ungefär 90% sol från molnfri himmel. Ca 21 grader i havet och 27 i poolen.


Men det var inte bara solstolar och bad som lockade med Teneriffa. Vi hyrde bil och for runt på ön också, bl a så besöktes klassiska resmålet Tiede, Spaniens högsta berg och världens tredje största vulkan. Mitt på Teneriffa sträcker vulkanen upp sig 3.600 m ö h, oftast då genom molnen och runt toppen är ett vidsträckt område som troligtvis liknar ett månlandskap med lavasten, lavasten och åter lavasten. Otroligt fina vyer som man garanterat kommer komma ihåg om man varit där. Något man som skogstokig troligtvis inte heller glömmer är vägen upp till Teide. Det finns i och för sig flera, men de är ganska lika i utformning - stark stigning medelst serpentinväg som är omgiven av branta sluttningar med kanarietall. Detta är ett spännande trädslag som växer på kanarieöarna. Tillhör släktet tall (Pinus canariensis), kan bli 60m hög, har upp till 30 cm långa barr, tål inte kyla (subtropisk), har stora fina kottar och slår rejält med vattskott om den får möjlighet. Troligtvis (jag fick aldrig klarhet i detta), så är kanarietallen också brandresistent. Åtminstone så verkade det så delar av nationalparken där tallen växte hade brunnit rejält. På vissa områden var barken svart och yttersta delarna av rotsystemen avbrända. Men det verkade inte bekomma dessa träd, de växte vidare ohämmat.


Det var riktigt intressant att vandra runt i en skog av kanarietall, skogsbruk verkade dock inte bedrivas på de områden jag var och traskade, stora delar var nationalpark och kanarietallen har begränsad spridning, men hade skogsbruk bedrivits så hade det varit motorsåg och kanske linbana som varit aktuellt, rejäla branter och svår terräng.


Kanarietallen växte i område strax under månlandskapet, ungefär i höjd med molnen. Under skogen (omvänd trädgräns jämfört med våra fjäll) så blev det torrare och här dominerade odlingslandskapet med druvor, bananer, tomater osv.


Så, nu har vi börjat acklimatiseringen med november i Sverige igen, vardagen gör sig påmind med slask, mörker och krånglande pelletsbrännare…


Kanske inte så uppmuntrande men det som väger upp är att komma tillbaka till skogsforum och den nordiska skogen, det är bra drag på diskussionerna nu så jag har ett digert arbete att läsa in mig på vad som skrivits senaste veckan!
Ha det bra!

Varmt och skönt i havet och härliga dyningar.
Bränning i havet.
Undertecknad vid en kanarietall.
Skogen mellan Teides topp och odlingslandskapet.
Månlandskapet som skapats när Teide haft utbrott.
Obligatorisk bild från flyget...
Över molnen på väg ner i skogen.
Rotskär palm.
Serpentinväg Västkusten.
Kanarietall.
Tallkottar från kanarietallen.
Teide vulkanen
11 kommentarer | Läst 6282 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Fredrik Reuter

Administratör

Blev medlem: tis 15 mar 2005, 11:09

Admins blogg
I denna blogg kommer jag ta upp det som anbefaller mig.
Mycket fokus kommer ligga på att blogga om forumet i sig, men även bloggning om saker som återfinns i de flesta kategorierna på forumet hoppas jag på.

Välkommen!

Kommentarer

av Mangan mån 14 nov 2016, 18:05
Usch, jobbigt när det är så varmt.
av totte mån 14 nov 2016, 18:10
Härligt när det är så varmt. Välkommen hem Fredrik, riktigt trevligt att läsa att det har varit en så fin vecka. Tror att du behöver unna dig och familjen lite mer semester framöver.
av Fredrik Reuter mån 14 nov 2016, 18:25
Hehe, alla är vi olika.
Det får inte bli för varmt, men tempen där nere nu var perfekt för mig.
Totte, ja, detta gör vi definitivt om när vi får möjlighet.
av Erre mån 14 nov 2016, 18:49
Härlig läsning.
Kul att ni var så nöjda.

Bra med batteriladdning.
För här på forumet är det bra fart nu. :wink:
av sundelius mån 14 nov 2016, 20:01
Undrade vart du tagit vägen :-?? :-??
Gott att höra att det var av goda orsaker det varit tyst och fint att ni hade det bra :smile:
av Göt mån 14 nov 2016, 21:21
Väl unnat med lite semester, det har du verkligen gjort rätt för
av Fredrik Reuter mån 14 nov 2016, 23:14
Tack!
Ja, det känns kul att komma tillbaka som sagt.

Tänkte på dig sundelius vid halv tre i natt när vi körde förbi Bloms på väg hem.
av Uvskogen tis 15 nov 2016, 09:26
Det låter verkligen som ett bra resmål! :)
Ibland går det faktiskt direktflyg från Dala airport dit, vi har funderat mer än en gång på att åka.
av Fredrik Reuter tis 15 nov 2016, 20:41
Ja, jag kan inget annat än att rekommendera!
av Tåndemåla fre 18 nov 2016, 22:12
Var i januari i år på Teneriffa på sunwing fanabe! Helt underbart att bara tänka på familjen och vad vi ska hitta på idag och inget annat. Dottern lärde sig simma och gör nu 500 m i simbassängen. Vi åkte från växsjö så 6 mil till flygplatsen. 26 i luften 22 i vattnet.
av Kse sön 20 nov 2016, 20:26
Du tog inte med några kottar hem?
Det gjorde jag men skickade påsen med kottar med mor och far som kom hem en vecka senare.
Det kom dock inte hem några kottar då påsarna varit fulla med diverse småkryp och morsan släng dom. :grin: