Har inte haft någon belysning på min Mf-135 på länge. Satt en H7 lampa fram när jag köpte den, men den gick sönder snabbt. Har jobbat mest i dagsljus i skogen, så det har inte varit skriande behov.

Men köpte lampor och grejer för många år sedan för att göra om helt. Blev aldrig av...

Men nu är det gjort. Satsade på lite halvprovisoriskt i trä(!) för att se hur det blev och var grejerna skulle sitta egentligen.

Knåpade ihop en egen lösning med relä för vänster resp. höger halvljus/bakljus. Så att de går på olika säkringar. Kanske hjälper det så man inte blir helt mörklagd. Skall kompletteras med ett helljusrelä också. Och ev. arbetsbelysning, så jag kan lasta i mörker.

Men det viktiga är att jag kan köra på stora vägen med lass. SÅ jag gjorde ett uttag för släp också. Tänker mig man köper en sådan där ramp som man hänger på kärran när man är på vägen. Och tar av när man är i skogen.

Resultatet so far.


Gjorde så man kan dra fram reläplattan (i plywood 😎) och mäta på allt inkopplat. Blev litet råttbo ändå. Skarvade in lampor och bakre ramp med sockerbitar. Får bli så, så länge. Kanske någon DT-kontakt så småningom.

Använde vanlig kabel 7 x 1,5mm2 för släp, får man lite olika färger. Vi får se hur det går till vintern!10 kommentarer | Läst 1416 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 15:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av JensSkoog lör 18 sep 2021, 21:33
"Knåpade ihop en egen lösning med relä för vänster resp. höger halvljus/bakljus. Så att de går på olika säkringar."
Men det var ju riktigt genialt, Mangan :-bd :-bd
av Denny sön 19 sep 2021, 08:57
Lysande😉
av Mangan sön 19 sep 2021, 12:17
Tack, ja någon slags redundans är inte fel.
av Mosstorpet sön 19 sep 2021, 18:10
Fantastiskt att använda träd/virke med. Klimatsmart 🌲. Borde börja bygga bilarna med Ask stomme som förr i tiden 🙈.
av totte sön 19 sep 2021, 20:46
Bra jobbat, låter som en riktigt smart och vettig lösning. Mörka traktorer på väg har man sett lite för många av.
av Elmhult tis 21 sep 2021, 04:51
Jag satte arbetsbelysning på min gamla Krabat. Fick köpa omvandlare 6 -12 volt men med led är det inte så farligt. Iallafall, något jag insåg efter ett tag var att man kan inte ha strålkastare framåt på taket, eftersom man blir bländad av reflex från avgasröret. Inte så farligt i början men när det blir riktigt midvintermörkt är det otroligt irriterande. Satte lamporna i grillen istället. Fattar inte hur jag kunde köra runt med de gamla trötta 6Voltslamporna innan.
av johan eriksson tis 21 sep 2021, 05:36
Lyse kan man aldrig få för mycket av, har utöver hel/halvljus och bakljus: fyra takmonterade arbetsljus bak, ett mindre lyse som belyser drag och trepunktslyft, två takmonterade framåt, saftblandarramp samt en extraljusramp. Ska även bli lite bättre bakljus som kommer att bli monterade på skärmbreddarna och även då att monteras bromsljus. Allt är relästyrt och separata säkringar.
Vad det sitter på för traktor? En Buster 320 från 62.
av Mangan tis 21 sep 2021, 09:08
Har du bild på hur det sitter, @johan eriksson? Försöker komma på en placering så de inte ramlar av närman är i skogen första gången. Har dessutom det problemet att jag är mest utanför traktorn och arbetar, så vill inte bli bländad.
av johan eriksson tis 21 sep 2021, 11:34
Finns en hel tråd om traktorn på Maskinisten, skickar dig en länk på det.
av Mangan tis 21 sep 2021, 14:42
Tackar, tjötar vidare där då! :)