Idag är jag i självvald coronakarantän. I vanliga fall hade jag käkat en alvedon och gått till jobbet men ska man följa rekommendationer så är det bäst att vara hemma.
Förutsättningar är följande: Första gången jag skapar en blogg. Jag har 2 skogsgårdar på sammanlagt ca 150ha. Den ena äger jag själv och den andre med min bror. Jag har heltidsjobb samt skog och barnens idrott som främsta fritidsintresse. Finns en fin fru också som accepterar mitt engagemang men som ser skog som promenad och svampplockning.
Ifall några tycker det är roligt att läsa kommer jag att fortsätta skriva. Kommentera gärna. Konstruktiv kritik och positivt tonläge uppskattas
Idag passade det att köra skotare, inte så fysiskt ansträngande med förkylning i kroppen. Har 2 gallringar på gång. Den ena på 2 ha ska gallras av södra närsom. Jag har ett bra samarbete med en duktig vedhuggare och dealen ser ut sähär: Han röjer ett område och får ett bra vedhuggningsobjekt i utbyte. Han får behålla allt han hugger och jag skotar ut till lastbilsväg. Sedan säljer han det som ved och får en inkomst på sin fritidshuggning. På förmiddagen körde jag ut 25m3 till att börja med. Uppskattar att han kommer få ihop 8-10m3 ytterligare innan han är klar.
Området han hugger är gammal sjöbotten och består av gran och tall. Björk och al försöker komma upp men pga av dåligt ljusinsläpp blir det för det mesta långa rankor som knäcks av blötsnö. Tillväxten är rätt dålig och det har inte gallrats på mycket länge. 30år? Däremot har vi hämtat vindfällen där nästan varje år och därav olusten att gallra. Dålig bärighet spelar också in.
Ska man följa södras rekommendationer så ska man odla granmassaved. Totalröja- slutavverka- markbereda och plantera. Händer det att de ger andra råd? Som den envetna, källkritiska person jag är, min ambition iaf, så gör jag på annat vis. Vedhuggaren röjer och ställer ut björk, hugger bort allt klent till sig själv och snart kommer skördare och hugger bort, ALL GRAN. Tallet ska gallras. Så småningom ska det bli lövdominerat har jag tänkt. Barret växer dåligt och blåser ner när det håller klentimmerdimension, förhoppningsvis växer löv bättre.

Kommer säkerligen att bli en ny typ av undervegetation när det blir mer ljus.
Klen grönkrona även på tallar som har haft utrymme.
15 kommentarer | Läst 1668 ggr

Mer om bloggaren

Fixaren1

Medelhuggare

Blev medlem: lör 23 mar 2019, 22:41

Kommentarer

av totte tor 08 okt 2020, 16:24
Mycket trevligt med en ny blogg! Kommer jag förstås att läsa med intresse, och skulle tro att det blir många som vill följa. Alltid extra intressant med lite speciella skogsobjekt och metoder, det intresserar.
av Badbollen tor 08 okt 2020, 20:43
Är det lingonmark? Ståndortsindex? Spännande! Intressant samarbete.
av halvproffs fre 09 okt 2020, 06:00
Perfekt att ha samarbete med en bra vedhuggare. Är nog bra att satsa mer på lövträd i skogen och sen kommer ju granen under och då är det ju bara att välja hur man vill göra. Kanske en kombi?
av Fixaren1 fre 09 okt 2020, 09:52
Kul med respons.😎 I skogsbruksplanen är avdelningen beskriven som T23 och en rekommenderad låggallring. Det behöver inte vara fel men jag väljer att göra på detta vis istället.
På en skogsträff med södra tryckte ledaren för mötet på att man hålla sig med en uppdaterad skogsbruksplan och göra de åtgärder som där står. Jag opponerade mig genast med att ifrågasätta. När jag äger skogen så är det jag och inte planläggaren som tar beslut. De rekommendationer som ges i planen behöver inte på något vis vara fel men man får en industriskog. Man måste verkligen inte följa planen till punkt och pricka. Även jag har renodlad produktionsskog och det är rätt på vissa ställen men på andra håll väljer jag att gå min egen väg. Varför ska man odla dålig gran på fel ståndortsindex när löv vore bättre? Bara för att industrin vill ha gran nu, även dålig, behöver det ju inte läget vara detsamma när dagens ungskog är avverkningsmogen.
Fick en känsla av att jag gått över någon form av osynlig gräns för det spreds en tystnad i rummet. Kanske var jag något för burdus i mitt framförande. Eller något....
I dagens skogsland var det en artikel om beståndsgående gallringsteknik. Resultatet var nedslående. Eftersom jag trots att ekonomin visar dålig lönsamhet med den tekniken vill försöka vara positiv vill jag ställa frågan: Finns det andra aspekter som faktiskt väger upp den sämre ekonomin på kort sikt? Kort sikt eftersom det är vid det aktuella gallringstillfället som det ekonomiska utfallet blir lidande. I skogen står det ju kvar mer skog med bättre kvalitet som kommer att gynna markägaren i nästa steg. Prova gärna själv att spana in 10-12m in i en 1'a gallring och försök göra en kvalitetsbedömning på vilka träd som ska tas bort.... Det blir mycket chanstagning. Hur mycket är det värt i nästa led? Har man råd att göra det avkallet på ekonomi när man gör första gallring men en plan att det blir förhoppningsvis mer pengar i nästa led?
En annan aspekt är att inte släppa in lika mycket vind. Hur hög prislapp är det värt?
Jag vill gärna tro att de förare som kör små maskiner är mer engagerade i kvalitet. OBS högst generaliserande baserat på det varierande utfallet på tidigare utförda jobb. Somliga gånger har det varit perfekt jobb och andra gånger har man kunnat se på skogen när de bytt förare.
av lfq fre 09 okt 2020, 12:38
Om det är gammal sjöbotten borde granen passa bra. Vill du satsa på tall och löv så varför inte låta lövet dominera där det fungerar bäst som skärmträd?
av Fixaren1 fre 09 okt 2020, 13:19
Problemet är att när sjön står högt är det ca 2-4dm till sjönivå. Då drunknar de djupa rötterna. När sedan sjön står lågt, kraftbolaget får variera nivå 1,5m även om det är sällsynt fast 0,5m är varje år under växtsäsong, så blir det torka för granen. Så det är rejält surt i området efter varje regnperiod.
av Mangan fre 09 okt 2020, 14:21
Hej, nöjd med skotaren? Har du kört mycket grovt med den?
av Fixaren1 fre 09 okt 2020, 17:51
Jo jag är nöjd med skotaren. Inte utan förbehåll dock, allt är såklart inte bra. Vore jag däremot helnöjd med maskinen så skulle jag vara missnöjd med prislappen istället. Typ ifall jag köpt en malwaskotare som jag definitivt inte har råd med. Men som säkert är bättre på allt. :) Köra grovt ska man nog inte göra om man vill att den ska hålla. Har haft lite sprickor i ramen på vagnen och växellådan har behövts renoveras. Ett o annat vindfälle går bra.
av Fixaren1 fre 09 okt 2020, 18:44
Jag var på information om skogsbilvägar och det var förlagt utmed en renoverad väg i naturen en bit hemifrån. Jag kom lite sent så när jag anlände var det en lång rad med bilar parkerade utmed vägen. Inga problem för mig, frugan hade familjebilen så jag fick ta reserven- John Deere Gator UTV. Den parkerar jag varsomhelt. Det lustiga i situationen är att träffen handlade om vikten av bra vägar men nästan samtliga kom i bilar som inte behöver bra vägar. Man hade kunnat tro att samtliga besökare vore skogsentreprenörer. Pickuper och större 4WD-bilar för hela slanten. Inget fel med det men ska vägarna vara framkomliga för lastbil med släp finns väl kanske inte behovet av den sortens bil som tar sig fram på dåliga vägar. När mötet var slut skulle alla ta sig ut men alla bilar fick inte plats på vändplanen och det gick inte att mötas..... Jag däremot vände runt min lilla UTV på plats. Flinade hela vägen hem.
Tankarna på väg låg dock kvar. Jag och bror min har väl ca 2km väg som inte kommer klara nya regler på vägbredd och bärighet. Grannen har 1km. Detta kommer att bli dyrt...
På en annan skogsträff pratade jag med en intressant herre. Han hade också en samägd skog med en bror så vi började snacka lite. De hade haft en blondin att köra ut virke med. De var nöjda med maskinen men tyckte att den var väldigt törstig på bränsle. 80-100L / dag var inte ovanligt. När han sedan blev varse om vad reservdelspriserna rusat upp till så sålde de maskinen innan den gick sönder. Istället köpte de en renoverad Ödbjörn.
1602264530_Oedbjoern.jpg
1602264530_Oedbjoern.jpg (7.31 KB) Visad 126 gånger
Den maskinen har ju den nackdelen att det är kedjedrift i boggielådorna så det är inte så lämpligt att köra mycket transport med den. I skogen gör den ett bra jobb däremot ,sa han. Sen köpte de en äldre överstor griplastarvagn helt utan finesser men den lastar mycket volym och var billig. Det finns ju inga vedhuggare eller småbrukare som vill ha en sådan stor vagn. För att kunna dra den köpte de en större Belarus traktor. Begagnatpriser på sådana är inte så höga. Så nu kör de med Ödbjörn i skogen och fraktar ut med traktor. Mindre slutavverkningar kan de också köra själva för då har de gott om plats. Rätt intressant inställning tyckte jag.
Sedan kom information om att omlastningspriser för timmerbil skulle höjas rätt rejält. Var väl på tiden antar jag. Det finns nog ganska många skogsbilvägar som inte håller måtten och nog för att timmerbilschaufförer är skickliga men de kan inte trolla med fysiken. Ska de lasta om ska de ju ha betalt för det och den gamla taxan ligger på 10:-/m3. Är det fub eller löskubik? Nu ska den nya omlastningstaxan bli 25:- för att motivera en upprustning av vägar.
Då hittade jag en timmervagn med traktordrag uppåt landet. Grannen gick med så vi köpte den tillsammans. Istället för att rusta upp sammanlagt 3km väg så kan vi frakta ut virke till lastbilsväg. Är det löskubik som taxan gäller så har vi 500:-/lass i besparing och vägarna vi har måste både breddas och förstärkas så det kommer att kosta en hel del. Vi har inte haft tillfälle att nyttja den än men nu i vinter kommer den till nytta. Får se om vår traktor på 80hk klarar av fulla lass utan backe annars får jag hyra in en större.
Bilagor
av Mangan fre 09 okt 2020, 18:51
Ja, vägar är ju rätt så dyrt, så att köra "egentransport" kan nog funka om man har gamla beganade grejer och kanske inte värderar sin tid så mycket. Samma anledning som jag lägger upp det egenhuggna vid gården, ett stenkast från allmänna vägen. Skall ju ändå förbi där med traktorn varje dag, så tar med mig ett lass medan jag hugger. Funkar bra i gallring.

Dags att starta "timmerförflyttningsåkeri", som bara kör ut från dåliga vägar (med traktor?)och lägger där man kommer åt med 32m lastbilar?
av Fixaren1 fre 09 okt 2020, 18:52
Aaa
Bilagor
Vagnen det gäller
av Fixaren1 lör 10 okt 2020, 12:50
Idag har vi rensat otäck gammal taggtråd i skogen. På bilden med vass har jag ett roligt minne.

Här var jag och brorsan en gång på 90-talet. Det var en varm och torr sommar. Sjön stod lågt och djuren hade upptäckt att de då kunde runda stängslet och ta sig ut. Vi var tvungna att förlänga stängslet för att slippa hämta djur ideligen. Problemet var att det var +30 grader och där ett renodlat helvete med blinningar och andra ovänliga flygfän. Jag förberedde mig med heltäckande klädsel och keps. Brorsan pallade inte klä på sig för det var så varmt.
Det var inte så lämpligt för han blev kalasmat och uppäten el grande. Han stod såklart inte ut så han gick till traktorn för att ta på sig vad som fanns. Kom tillbaka med en stickad toppluva och hellyhansen. I den värmen! Han heter Hans så han fick kallas hellyHans ett tag efter. 😂
Bilagor
av totte lör 10 okt 2020, 13:31
Trevligt att läsa! Det här blir en kanonfin blogg.

Skulle dock föreslå att du skapar ett nytt blogginlägg när du har nytt på gång, i stället för att skriva det som kommentarer. Blir överskådligare på det sättet och så kan du sätta nya rubriker som passar ämnena du tar upp.
av Fixaren1 lör 10 okt 2020, 15:53
Bra förslag, det ska jag göra.
av Erre sön 11 okt 2020, 16:56
Kul en ny bloggare.
Välkommen i gänget.