Här på videon tog jag en slutavverkning i somras. Maskinerna gjorde en matta av ris att köra på så jag bedömde att en grävmaskin gör ett bättre jobb än en traditionell markberedare. Det tar längre tid men det blir bra. Hygget är dessutom omgärdat av diken med svaga kanter och det hade gjort det svårt att få in en annan maskin.
Till våren kommer jag att så tall istället för gran som det var förut.


3 kommentarer | Läst 598 ggr

Mer om bloggaren

Fixaren1

Medelhuggare

Blev medlem: lör 23 mar 2019, 22:41

Kommentarer

av alias tis 28 sep 2021, 14:48
Måste passa på att fråga om markberedningsföraren vet om att du tänker så tall istället för att plantera gran?

Tänker att det bör påverka utförandet huruvida man ska lägga energi på att göra lagom stora högar utan ris under för plantering i omvänd torva, eller om man hellre ska försöka att bearbeta grunt men påverka stora områden för att få lämplig "såbädd" för fröna.

Bara mina fem ören...

MVH
Alias
av Fixaren1 tis 28 sep 2021, 18:17
Jo det är rätt tänkt. Jag har ställt frågan hur det bör markberedas men eftersom det är torvinblandad mosse så verkar det inte finnas erfarenhet. Så omvänd torva/högläggning får bli ett experiment i detta fall. I vart fall tänker jag att det är av vikt att det blir gjort i höst så att jorden packar ihop sig under vintern. Det kan bli rätt uttorkat annars.
av alias tis 28 sep 2021, 19:33
Din tanke är alltså att så uppe på högen?

I så fall vore det intressant med en uppföljning/uppdatering av resultatet till nästa höst.

Jag hade inte vågat göra så, utan hade hellre bett om riktigt grunda fläckar att så i (nästan så stt bara tänderna och nederkanten på grävskopan river i ytskiktet).

Bara mina fem ören...

MVH
Alias