2021 var en period då vi låg tämligen lågt i skogen (jag skriver ofta vår skog, men den är ju sambons, jag är bara ett bihang).
Lite röjning, någon gallring men inga större åtgärder.
Varför då? Priserna var ju på topp.
Var vi giriga? Vi hade ute avdelningar för bud från bolag och tror vi toppade på 870.- för granen och det är ju helt ok priser, men inte fantastiskt utan dess like mot vad vi har fått tidigare.
Massa-priserna sjönk med 100.- kubiken på många håll i samband med att övrigt steg lite i de bud vi fick.
Band dock upp lite jobb för framtiden på bra priser.

EU har debatterat, sverige har debatterat om huruvida vi skogsägare är onda giriga jäklar som inte bryr oss om världen.
Jag har ju lite provocerande skrivit om det innan att jag är skeptisk till oss skogsägares globala kunskap om vår skogs påverkan i världen, den biologiska mångfalden och allt annat som skogen innebär. Här är många som tänker, va gör min skog för skillnad, ge fan i den. Men många bäckar små.
Jag har pluggat mycket, kemi, biologi, skog men jag känner ändå att jag har inte en jäkla aning, jag vet hur vi ska driva upp gran på fastigheten utefter jorden, vattenflöde och vegetation. Jag har en del insikt i djur och natur och hur vi påverkar. Men skalan och globalt... där är jag borta. Vi är ifrågasatta av stora delar av världen, är det sanning eller jakt på busar att rikta ögonen på för att avleda från sina egna problem? Eller någonstans mitt emellan?
Ska vi som skogsägare potentiellt stå som välgörare för övriga samhället?
Kontinutets-skogsbruk i all ära och det låter kanon, men vi vet ju hur lång tid en omställning det skulle vara att göra om stora mängder likåldrig granskog till kontinuitets-skog, det är ju inte en knapptryckning som media får det att låta som.

Men samtidigt så tänker man, vafan det är ju detta vi lever på, ska vi lägga finanser och tid på att sköta allt men vi kan inte skörda.
Det går ju inte att komma ifrån att man blir ju inte rik som mellanstor skogsägare med några få hundra hektar om man inte kompletterar med andra jobb.
Vi försöker ändå sätta åt sidan skog för miljöändamål.

Sedan kommer problemet, generationsskifte, ny skogsbruksplan för att bättre kunna planera finansieringen av genomförandet av detta.
Sedan en ny skogsbruksplan för att komma ikapp, den gamla var gammal och ärvd med dålig uppdatering.
Nu är det få den gjord och sedan lämnad.
Självklart äger vi vår skogsbruksplan så som sig bör, den ligger inte hos någon av de stora jättarna för helt ärligt, dom ska ge fan i vår plan.
Ingen industri ska plocka ut statistik på vår skog och räkna den som ett externt lager. Det är ju bekvämt med de som låter ett av de större bruken förvalta sin skog, men hoppas ändå att folk som har förvaltning väljer att gå över till oberoende förvaltare.
Genom att lämna de stora i större utsträckning kan vi driva upp priserna är jag tämligen övertygad om. Och att sammarbeta skogsägare sinsemellan med att dela med oss av vad vi kan få betalt. Det görs utanför Sverige och dom får bättre betalt.

Skogsägarföreningar är ju något som jag är starkt skeptisk till. Alla är lika men vissa är mer lika än andra. Större skogsägare för högre premier och bonus, inspektörerna får bonus om dom köper lågt.
Men det är inte konstigt, ju större de blir och ju mer grenar de får på sin verksamhet ju mer behöver dom få ned inköp på priser in för att finansiera utveckling. Precis som alla andra företag/koncerner, det är ju inte välgörenhet.
Jag säger inte att de är rent av ondo. Det finns efterlikvid som i många fall blivit riktigt bra senaste åren, det finns muskler när saker som gudrun händer. Så jag säger ju inte att man ska bojkotta, mer öppna ögonen och se vad det faktiskt är. Inte "Vi säljer till blabla för där är vi medlemmar". Men jag tror med en ny generation skogsägare så skiljer det. Sedan är det ju bekvämt att vara certifierad genom en större organisation. Men... ifrågasätt.

Certifiering är något som är intressant, jag har varit fortsatt skeptisk precis som tidigare. Inte mot själva certifieringen i sig, tycker den är lite för mjuk, men mot hur den hanteras. Många är certifierade genom paraply och klarar sig på att paraplyets ägare sköter sin skog.
Jag tror att om vi granskar enskilda skogsägare är det nog tämligen få som klarar av certifierings-kraven.
Har vi själva röjt och lagt saker över djurstigar? Har vi gjort ett nytt dike utan analys? Vilket bränsle använder vi och vad är statusen på våra maskiner? Vad ställer vi för krav på de som jobbar åt oss, följer dom kraven?
Det är ju inte bara krav på utförande av själva arbetet utan även på arbetsförhållande. Möjlighet till toalett, varmt ställe för pauser (beror lite på). Om inte de som gör jobb åt oss klarar kraven, då är det vi som inte klarar kraven.
Och följer vi upp och dokumenterar deras certifierings-nummer? Har vi det redo om vi blir utredda?
Men va katten, vi får lita på vårt paraply, det är ju ändå bara en viss procent av "deras" skog som måste vara certifierad för att allt under paraplyet ska få bonusen och att dom ska kunna sälja virket. Just 2021 så var det nog fullständigt oväsentligt om virket var certat, allt skulle ut :)

Jag uppskattar ju att provocera lite, kanske inte alltid för att det är så jag vill eller tänker utan mer att kanske få någon att reflektera, det är ju dock lätt hänt att personer går i försvarsställning, men kan man få fram en diskussion så kan man förhoppningsvis lära sig och komma utanför sina egna ramar.
Sedan behöver man ju inte ändra sin inställning för det, men vända och vrida för att försöka förstå alla sidor är enligt mig utveckling. Och gud ska veta att jag behöver lära mig mer åt alla håll och kanter.

Vad ser vi då för 2022? Vi har avverkningsmogen skog som ändå vi tänkte vänta 10-15 år till. Låter perfekt för sälja kolsänka så vi ska ha koll på vad som händer med det.
Det var en artikel i Land skogsbruk om ett gäng i Falkenberg gick ihop för anläggande av vindkraft i lite större utsträckning. Låter intressant och en passiv inkomst. Låter som något som man kan göra på ett kalhygge i framtiden. Undersökning kommer att göra, sedan är det ju som så att nästan alla vill ha vindkraft men ingen vill ha det i närheten så oddsen att få igenom en sådan plan känns ju tämligen små utan en lång process. Har även börjat undersöka möjligheten att på något sätt använda åkrar till solkraft. Kunna slå gräs mellan raderna för balar och ha djuren där som en kompromiss. Tittar på potentiella aktörer.
Vi kommer även lite mer kika på vad vi kan göra för turism och hur man kan få finansiering för detta.
Utökning av passiva inkomster är alltså något som vi kommer undersöka och något som jag tänkte dela med mig av hur det går, eller som pessimist inte går.

I vanlig ordning många och röriga tankar, men det speglar väl lite det som är skogsbruket, oerhört mycket och rörigt. Många som gapar och vi står i mitten och får en del skit.
2022 tror jag kommer bli ett år som kommer fortsätta vrida på synen på svenskt skogsbruk och precis som vi tror jag många kommer ännu mer fundera på andra inkomster som skogen kan inbringa.

Vill tacka Fredrik, Torbjörn och Armas för att ni driver på och är en röst som hörs.
Ni vänder och vrider och försöker se på saker ur alla möjliga synvinklar. Säkert provocerande för en del men också väldigt upplysande och skapande av nyfikenhet för många (mig inkluderat).

God spännande fortsättning på det nya året. Skriv gärna era egna tankar om vad som kommer eller vad som varit.
/En förvirrad Oscar

4 kommentarer | Läst 1212 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

rejser

Proffshuggare

Blev medlem: tis 26 apr 2016, 13:21

Skogars skog

Kommentarer

av Skogrates lör 08 jan 2022, 14:33
Roligt att du delar dina idéer och funderingar 👍🏻
God fortsättning!!
av JensSkoog lör 08 jan 2022, 21:27
Bra och tankeväckande skrivit, Rejser :-bd :-bd
av rejser lör 08 jan 2022, 22:11
Skogrates skrev:Roligt att du delar dina idéer och funderingar 👍🏻
God fortsättning!!


Vem vet, kanske inspirerar eller avskräcker någon :)
av rejser lör 08 jan 2022, 22:12
JensSkoog skrev:Bra och tankeväckande skrivit, Rejser :-bd :-bd


Tackar tackar