Fortfarande ny inom skog, men jag ser att den 31:a maj skrev jag första blog-inlägget här på skogsforum, och appril 2016 blev jag medlem på skogsforum.

Så hur har jag utvecklats inom 3 år med skog?

Regler:
Det första jag reflekterar över och som jag ofta förklarar för människor är alla regler som gäller för skogsägare. Det är så många som tror att man som skogsägare kan kapa ned sin skog lite som man vill.
Jag var inte riktigt en av dom, men att det är så många steg och restriktioner var jag inte beredd på.
Hur man som skogsägare kan bli tvingad till olika saker, och vilka övergrepp länsstyrelsen har möjlighet att göra på enskilda skogsägare.
I princip är det inget fel på tanken, bevara mångfald skyddade arter.
Däremot så har jag alltid svårt för när storebror ska sätta en stämpel, dock sker det ofta i samråd. Men, dom har möjligheten.

Skog som produktion:
I början gick jag in med inställningen om skog som prouktions-enhet. Hur ska man effektivisera, hur ser man till att maximera vinsten. Detta är ju något som jag fått med mig från yrkeslivet då mitt jobb i stort sett består av att med hjälp av digitala system få kontroll och maximera effektivitet och lönsamhet.
Ju längre jag varit i skogen på det nya sättet, och ju mer möten jag varit på desto mer inser jag alla mjuka värden som inte går att sätta siffror på.
Vem ska utföra åtgärder? Hur är deras förare? Vilken syn på skogsskötsel har dom?
Inköpare är inköpare, deras mål är att göra bra affärer, hur skiljer sig tankarna hos stora aktörer mot dom hos små?
Att vad det gäller priser så får man se över sin skog. Den enas grovtimmer är den andras klentimmer, den enas grovtimmer är den andras övergrova. Vem vill ta vara på ditt timmer på det bästa sättet?
Sedan såklart digitalisera och jobba med skogsbruksplan på ett modernt sätt. En skogsbruksplan av den gamla sorten är ju förlegad så fort det har blåst eller du har röjt.
Hur svårt det är att göra en korrekt inventering. Alla tabeller och omvandlingar.... :shock:

Skog som arbete:
Lönar det sig att göra arbetet i skogen själv? Det beror ju såklart på vad du gör med det du plockar ut och vad du hade haft för inkomst om du inte hade varit i skogen.
Men om man ser till det som inte är pengar, vad finns det då som är mervärden. Varierat klurigt arbete, meditativt och bra träning.
Dessutom om man har skog som det lönar sig med, köra massa roliga maskiner.

Övrig skog:
Vad finns det mer för skog?
Som skogsägare tänker jag att man har mycket ansvar och möjlighet att påverka hur landskapen ser ut, och planterad granskog ser inte skog ut.
Man kan värna om sina lövskogar, man kan göra den tillgänglig för allmänheten. Varför inte grillplats och vindskydd.
När man ska plantera, ska man fundera på om man kan plantera något som ger mer påverkan på miljön? Något som växer fort och som äter koldioxid. Detta ger ju sällan bra avkastning, men det är ju få som har möjlighet att göra något liknande. Hybridasp?

Det är självklart så mycket mer som man har fått med sig. Gallringsdagarna, elmia, små exkursioner med skogsstyrelsen, vår egen skogsdag, hållbart familjeskogsbruk hos linneuniversitetet.
Ska bli spännande att se hur man kommer utvecklas framöver.

2 kommentarer | Läst 1206 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

rejser

Proffshuggare

Blev medlem: tis 26 apr 2016, 12:21

Skogars skog
Mina reflektioner i resan som nyindragen i skogsvärlden och alla dess knepigheter.

Kommentarer

av Slurfi sön 26 maj 2019, 16:18
Allmänheten behöver mer info om att skogsvård är miljövänligt de luxe.
av rejser sön 26 maj 2019, 20:27
Slurfi skrev:Allmänheten behöver mer info om att skogsvård är miljövänligt de luxe.


Helt klart.
Och att vår "gammelskog" som är som Sverige alltid sett ut är ca 150 år, för innan dess var allt hagmark.
Finns självklart lite riktig gammal också.