Så gick det ett år igen, med covid och vaccin och allt det där. Kan bara tillägga att jag tog tredje dosen nu i december, så slipper det ordas mer om det här.

Januari bjöd på lite snö

som sen försvann

och återkom såpass att slungan fick ut och rasta sig


Stenarna i kaminen gav upp totalt, rasade ner som en grushög. Som tur är finns de att köpa online från firman Eldkraft. Frakten skulle blivit väldigt dyr, men företaget ligger strax utanför Hässleholm och man kan hämta sina beställningar där.Sen dess har jag köpt ny rökvändarplatta, den gjutna vinklade skivan som ligger ovanpå stenarna. Ännu inte lagt dit den.

Vid den här tiden, början av februari satte hundens vårfällning igång lite i förtid kan det tyckas. Innebar att golven i huset täcks av en gul hårfilt, det är fantastiskt hur en enda hund kan hysa vad som verkar som kubikmetervis med hår. För att slippa släpa ut stora dammsugaren stup i ett inköptes en sån här:

Visade sig funka utmärkt för att hålla undan det värsta. Ingen ersättning för men ett bra och smidigt komplement till vanlig dammsugare.

Så blev det mer snö.


Men som vanligt försvann den rätt snabbt. Peggan behövde ett nytt släputtag, det gamla saknade lock och var totalt igenoxiderat.


Lindhäcken tuktade jag hårt för ett år sen men behövde tuktas ner en meter till på höjden för att bli hanterlig med stånghäcksaxen. En billig stångsåg från Jula funkar hyggligt efter en hård omfilning och gjorde jobbet.


4:e mars grillpremiär.


Peggan ja, gjorde inte nån succé på besiktningen, rost i höger tröskelbalk och ombesiktning. Tionde mars var det både hygglig temperatur och relativt vindstilla så det gick fint att vara ute med MIGen.


Påsvetsades med ny plåt, blåste i rikligt med tunt rostskydd inne i och underredsmassa utanpå.

17:e mars bestämmer vi oss för att nu är det vår och ställer ut penseerna. Scilla leker tjuren Ferdinand.


Släpet skulle besiktigas också, lite service innan dess med bromsjustering. Klarade sig utan anmärkning senare.


Kan tilläggas att under loppet av några veckor hade jag fått byta avgassystem på båda bilarna. Xantian fick underkänt för att det läckte. Peugeoten tappade plötsligt bakdämparen när röret gick av precis framför. 23:e och 24:e mars blev båda bilarna godkända.

Vårputs och service på maskinparken, den 17:e april.

Dagen efter sattes tidigpotatisen. Fiberduk har legat på sen början av mars och läggs på igen och får ligga tills frostrisken är över.


Så hade vägen börjat damma riktigt illa. Köpte en säck salt och spred ut eftersom det brukar dröja innan vägföreningen får saltat.


Vitsippssäsongen var i full gång den 23:e april.


Insåg att jag behöver en vettig pulka att använda när jag drar ut björkved ur dungen. Ett uselt provisorium av plåt och brädlappar i fjol funkade men var i stort sett vrak därefter. Nu bankade jag ihop en av en stor aluminiumplåt som råkat finnas här. Är en gammal STOP-skylt som någon företrädare här har stulit nånstans. Om dess användning kommer jag tillbaka till senare.


I maj drar odlingssäsonen igång på allvar.


Tomaterna ut i växthuset 11:e maj.


Och kryddbänken utökades med ytterligare en pallkrage.


Del två följer. Till dess måste Gott Nytt År tillönskas eftersom det är nyårsafton idag.

4 kommentarer | Läst 493 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Elmhult fre 31 dec 2021, 15:46
Gamla bilar. Eller bilar som inte är tillräckligt gamla för att man ska vara glad åt att laga dom. Såna, ja, de är inget roliga. Ska själv lämna in mitt skåp för hjullager och drivaxel. Men rost är tamefan värst. Bra du fick ihop det. Köpa nya bilar är helt vansinnigt. Dyrt så man blir mörkrädd och skatten nuförtiden lockar ju inte till nyförvärv.
av totte fre 31 dec 2021, 15:59
Instämmer helhjärtat!
av sundelius lör 01 jan 2022, 01:45
Gott nytt Totte
av totte lör 01 jan 2022, 13:36
Tack och Gott Nytt till dig!