Tisdagen ägandes åt att sätta vinterpotatisen. Det nedre landet har vilat från potatis i tre år så det bör vara OK nu. "Nya" Norlettfräsen (1975 enl motornumret) fick tjänstgöra, jag har fixat en del med fästet till kupplogen så det passar.




Två gamla sorter har vi, Rosamunda och en finsk lokalsort, Siilki, som vi fick av bekanta i svenskbygderna runt Åbo.

Det växer igen från sidorna på byvägen och det behövde rensas en del. Inte för att det egentligen är min sak, men nån måste ju ändå göra det. Grannhuset bebos av en kvinna som inte ens kan gå. Vägförening finns, men aktiviteten är ganska låg. Så jag har klippt och sågat grenar och kört bort riset, två lass med tvåhjularn. Kan jag bjuda på.



Jag testade ju en rätt provisorisk vinschanordning för att lasta tunga bitar på lunningskärran. Funkade hyggligt men en längre "kranarm" skulle göra det lättare att lasta fram bitarna ordentligt utan att behöva dra och rulla. Har svetsat på en sån några kvällar nu.



Ingen vinsch där nu, den sitter på stocklyften till sågbänken. Skall köpa en vinsch till vid tillfälle och montera här. Vet inte om det blir nån mer vedkörning från hagen nu, så det är inte så brått.

10 kommentarer | Läst 1684 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av johan eriksson lör 11 jun 2022, 15:26
Hur är de potatissorterna? Mjöliga eller fasta?
Vi har två olika sorter hemma men ingen vet vad det är för sorter. Den ena är jag nästan säker på att det är Asterix. Vi gör egentligen allt fel när vi odlar potatis, är använt samma potatis som utsäde i över 40år, enligt odlarna ska man använda samma i max tre, landet ligger på samma ställe med och det är bara potatis som odlas i det.
Men som en bekant från Halland kommenterade det, det är de dummaste bönder som får de största potatisen…
av totte lör 11 jun 2022, 15:58
Dom är som någon slags kompromiss mellan mjölig och fast. Vi får se hur det faller ut i år, vi har haft enormt med skorv, i synnerhet i fjol, och det påstås till viss del följa med utsädet, men det blir oftast mer skorv om det är torrt väder. Det är ett problem när man har gamla sorter som inte finns tillgängliga, vill man ha dom kvar måste man avsätta eget utsäde. Men att flytta landet vart tredje år försöker vi så gott det går med vårt lilla utrymme.

Undrar just, vem den där bekanten kan vara, och hur stora potatisar det blir där.
av johan eriksson lör 11 jun 2022, 20:58
Vi kan väl säga så här, det är en torpare vi båda känner..
av totte lör 11 jun 2022, 21:01
Hade mina aningar, men som sagt, hur stora potatisar har han?
av Tosca sön 12 jun 2022, 13:00
Ett sätt att förnya utsädet är tydligen att sätta på svartjord eller lösjord, det blir mycket småpotatis då och de renas tydligen från flera sjukdomar.
av totte sön 12 jun 2022, 13:34
Tosca, jag ber om ett förtydligande om vad du menar med svartjord och lösjord.
av alias sön 12 jun 2022, 14:35
totte skrev:Tosca, jag ber om ett förtydligande om vad du menar med svartjord och lösjord.


Svartjordar brukar häromkring betyda organiska jordar, typ dikade torvmarker "mossodlingar".

Den kommersiella potatisodlingen brukar väl ske på rätt lätta och väldränerade sandiga jordar om jag inte är felinformerad.

Bara mina fem ören...

MVH
Alias
av totte sön 12 jun 2022, 21:21
Skulle också gissa det är vad som menas alias. Måhända det blir bättre i år då, det är rätt mycket torv i landet i den nedre delen där potatisen hamnat i år.

Jo, det är ett stort potatisodlardistrikt här, främst österut på kustslätten söder om Kristianstad, där är det mycket sand i jorden. Men det går att odla i lera också. I Västerbotten bodde vi på den ökända Pengsjö-leran, riktigt styv. Blev massor av potatis.
av Tosca tis 14 jun 2022, 10:16
Ja, alias har rätt, utdikad torvjord är det jag menar.
Det är en mångårig potatisodlare i Norduppland som hävdar att det går att förnya utsädet på så sätt.
av totte tis 14 jun 2022, 14:31
Jag tackar för upplysningen! 👍