Gallring är roligt, men någon gång måste man ju pröva slutavverkning! En gammal betesmark som växt igen, senaste var det får på 90-talet som gick där. De gick hårt åt granarna, så mycket röta.


Och mycket kvistigt, förstås. Men här nere är vi inte så noga med kvalitet så det blev en del timmer i alla fall.

Aldrig gjort innan, så letade upp en metod som kallades stränghuggning. Vet inte om träden var tjuriga, men fick ingen bra styrsel på hur man skulle göra tyckte jag. Kanske sista 25% tror jag att jag började få grepp om hur det gick till. Det blev dock mycket risplockning i vilket fall!

Börjar med att fälla en stor och risig träd in i beståndet. Detta då för att få en bänk, och riset från detta träd slipper man plocka då det hamnar underst.


Sen tar man träden som står bredvid och fäller de snett över bänken bakåt, målet är att de skall hamna i jämvikt efter kvistning! Här hamnade lite kvist på förra bänkens bitar, så det blev lite extra plock.


I detta fallet rullade jag in stammen.Och kapade upp i bitar.


Jag låter timmer och massaved ligga blandat som det hamnar, ju mindre plats det tar desto mindre ris måste man skyffla undan!Det är med stor tillfredsställelse man prickar rätt och kan vrida en 20m lång stam med ena handen. 😎
Tanken är att man skall kunna köra på risbädden bredvid virkessträngen. Utmärkt för griplastare, men för vajerkran kanske man kunde gjort annorlunda? 🤔
Räknar med att kunna vinscha undan timret först, och sedan brossla massaveden så det lämpar sig för utkörning. Få se om det blir en bra lösning.

Beståndet på 0,3 ha ligger alldeles nära gården, så jag har huggit allt först och skall nu köra ut. Idag fick jag till slut ihop utrustningen, så började lite lugnt med ett litet lass timmer i uselt vinterväder. Fick användning av min nya arbetsbelysning!8 kommentarer | Läst 875 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av Elmhult fre 31 dec 2021, 10:37
Älskar att du kör på med din traktor. Aldrig sett stränghuggning men det verkar ju vettigt. Kräver säkert lite övning och rutin. Gör du inga fler videos nuförtiden? Är prenumerant. Gott nytt!
av Mangan fre 31 dec 2021, 12:34
Tack detsamma! Har inte så mycket att filma! :) Min nya telefon hade tydligen en dålig kamera också, som du ser på bildernas kvalitet.
av totte fre 31 dec 2021, 13:24
Riktigt skoj att se och läsa, väckte gamla minnen till liv. Jag var med en kompis på hans fars marker en vecka 1977 och högg grov slutavverkning av gran. Han och jag läste skogsbruksgymnasiet i Värnamo då, han hade jobbat som huggare i flera år tidigare. Vi hade sportlov den veckan i februari. Det var på Tånnö ö i sjön Vidöstern, isen låg ordentligt så det var inga problem att ta sig ut dit.

Minns inte om vi kallade det strängmetoden när det lärdes ut på skolan, men i stort sett jobbade vi så som du beskriver det ovan. Och den där känslan att hantera en stora grova stammar så lätt och enkelt, den minns jag. Körde Husqvarna 160S, min första egna motorsåg.

Gott nytt år!
av Elmhult fre 31 dec 2021, 14:21
Bara se en linkran arbeta är ju rena terapin. Jag köpte mig en DJI Osmo action i somras som jag filma allt med. Förutom att den har vindkänslig mic så är jag nöjd med den(Nu har jag förstått att det är likadant med andra kameror). Blir fina videor. Oöm och vattentät. Skaffa ett bra stativ.
av Mangan fre 31 dec 2021, 14:54
Tack detsamma totte. Säg till om du vill komma och visa mig hur man gör, så kan vi återuppleva 70-talet tillsammans! :)
av totte fre 31 dec 2021, 15:14
Har nog glömt det mesta Mangan och jag är inte riktigt säker på att kroppen vill hänga med längre, men visst hade det varit kul!
av Mangan fre 31 dec 2021, 16:13
Du kan la sitta på en stubbe och peka med käppen och muttra "på min tid..." :D Jag bjuder på kaffe!
av totte fre 31 dec 2021, 19:03
Låter bra Mangan! 🤣 👍