Idag var det soligt och fint. Varmt och regnigt i flera dagar, så vågade inte ut med kärran idag. Så jag tänkte pröva helstamsvinschning, för att se om det vore ett alternativ om man behöver mycket ris i vägen.

Började med att fälla fem träd, med toppen från vägen.Ställde traktorn så jag kunde koppla block i träd 4 m in från vägen, på motsatt sida. Detta för att bitarna (3m) inte skall hamna i vägen.Kopplade sen träden i roten och vinschade tvärs över vägen. Kvistade den delen som låg i vägen, kapade och koppla om och vinschade 3m till osv.Fanns potential att förbättra metoden, men den kräver att traktorn är igång hela tiden man kvistar, och sågen är igång medan man vinscar. Tråkigt och känns lite slösaktigt.

Tro det går långsammare så här, men på tallmosse där man måste ha allt ris i vägen, så funkar det nog bättre. Träden är dessutom tyngre och står lite glesare, så det är lättare och mer värt att vinscha mer och brossla mindre.

Efter de fem träden så körde jag som vanligt igen.

3 kommentarer | Läst 472 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av totte sön 08 dec 2019, 15:17
Här kanske en batterisåg skulle passa bra för kvistningen. Så slipper man ha en som står och puttrar hela tiden.
av Mangan sön 08 dec 2019, 15:21
Japp, det var precis så jag tänkte! Och en battiervinsch, så man hade sluppit ha traktorn på också.
av totte sön 08 dec 2019, 16:57
Är väl knepigt att hitta batterivinschar som har både fart och hygglig kraft.