Fick tips om en bra firma här i närheten av en bekant. Han hade mycket bra erfarenhet av den. Firman säljer Daikin, som, vad jag fått reda på, är ett japanskt kvalitetsmärke. Hört ett flertal bra omdömen om det direkt och inte bara via mer eller mindre pålitliga nätomdömen. Så jag ringde igår och hörde mig för. För ca femtontusen får jag en liten basmodell installerad och klar och det är precis vad jag behöver.

Den nya pumpen skall inte sitta där den gamla är. Inte alls klart varför man satte utomhusdelen där den är, mer än fyra meter iväg från innerdelen. På den här bilden från arkivet syns den till vänster inne i hörnet. Inomhusdelen sitter ovanför fönstret till höger om dörren,Nu avser jag att den nya pumpen skall sitta under fönstret så nära som möjligt till innerdelen. Ett nytt stativ behövs alltså. Värmepumpar skall inte sitta på träväggar har jag både märkt och fått omtalat. blog/totte/storsta-mojliga-tystnad_b-6320.html Röjkvist var det som skrev en kommentar då: "Värmepumpar kallas för väggskakare! Ska inte monteras på träväggar, tegel eller betong går bra."

Nu tänkte jag förstås återanvända det gamla stativet som jag gjorde när jag lossade den gamla pumpen från väggen. Jag tog itu med att få loss trävirket idag. Krävde då att pumpen provisoriskt hängs upp på nåt sätt. Några spännband ordnade det.
Kollade förvisso att taket klarar belastningen men spikar kan släppa så en regel som stötta ger extra säkerhet. Betongplintar har jag två till likadana, så de här två får sitta kvar i backen tills den gamla pumpen är nedplockad. Hämtade de andra två som legat i ett undangömt hörn.Innan jag kan gräva och göra det nya stativet så måste jag få måtten. Han hade inte det aktuellt när jag ringde idag. Han trodde att pumpen skulle dyka upp på fredag och hör då av sig. Så blir det förhoppningsvis installation i kommande vecka.

Lite ironiskt är det att just idag går den gamla pumpen riktigt hyggligt utan fläkt. Det blåser nämligen riktigt rejält från norr så luften cirkulerar bra med självdrag.

10 kommentarer | Läst 781 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av JensSkoog ons 14 okt 2020, 20:57
Har haft en Daikin i sex-sju år och är mycket nöjd med den. Kostade lite, men värd det.
av k_h ons 14 okt 2020, 21:14
Har också Daikin sen ett par år, mycket nöjd hittills och hoppas vara så även om tio år.
av totte ons 14 okt 2020, 23:50
Bra att få lite återkoppling, tack för det!
av stone66 fre 16 okt 2020, 08:43
Daikin är bra pumpar va väl dom enda som inte dumpade priset när alla andra gjorde det. Med skitkvalitet som följd. Idag är väldigt många likvärdiga utom typ varuhuspumpar. Man får vad man betalar för. Tycker 15000kr låter billigt
av totte fre 16 okt 2020, 11:06
Tyckte också det var ett helt OK pris. Tack för kommentaren!
av Erre fre 16 okt 2020, 20:17
Det där blir nog bra totte.
👍
av totte fre 16 okt 2020, 21:31
Gör det nog. Han fick nog inte hem pumpen idag, eftersom han inte hört av sig. skall ringa på måndag och kolla läget. Har lite annat att pyssla med så det är inte direkt nån panik.
av fendt311 sön 18 okt 2020, 15:49
Ett tips,man kan inte ha för korta ledningar från aggregat till inom husdel. Kolla det med din leverantör av pumpen.
av totte sön 18 okt 2020, 17:56
Tack för tipset, uppskattas! Jag har redan bestämt att utedelen skall sitta direkt under fönstret där innedelen är. Det blir kortast möjliga på det viset. Tänkte nog att det måste vara en fördel.
av stone66 sön 18 okt 2020, 18:12
Har inte varit med om nå problem med för korta ledningar. Men har man över 10-15 meter får man fylla lite