I översättning: "Grinig gammal gubbe". Det är vad jag just känner mig som i det här nya digitala skitsamhället. Förvisso har jag tankat i mig ett par glas vin och lite calvados och är inte riktigt helnykter. Men visst har man väl rätt att understundom bli rätt så förbannad på hur den så kallade digitaliseringen sköts. Jag klarar mig nog. Det finns förskräckande många som inte gör det.

Det som utlöste mina gnälliga funderingar är att jag fick ett brev från EON. På grund av bla bla höjer vi din nätavgift. Höjningen är en sak som kan irritera förstås, snål är man ju alltid. Men det som gör mig rejält förbannad är att "Gå in på vadfanadetnuva.se för att se din nya avgift". Denna kränkande oförskämdhet att inte kunna i brevet ange en enda siffra utan jag skall in på nätet för att få veta. Nu kan jag faktiskt det, om jag vill, men vad gör alla de som inte kan?

Skall säga att jag i 18 år var anställd som handledare och lärare i ADB, senare kallat Informatik vid Umeå universitet och sen i 12 år arbetade som systemutvecklare, 30 års arbete med och kring datorer och informationssystem. Så jag är inte helt borta på datorer och jag har varit med sen Internet introducerades på allvar på 90-talet och dessförinnan i rätt många år när det mest var känt i den akademiska världen. Så det är ju inte så att jag personligen sitter på pottan, även om det här nya uppkopplade appsamhället blir alltmer främmande. För att citera den amerikanske folksångaren Tom Rush; "It's been an alarming increase in the number of things I know nothing about."

(Såsom den hycklare jag är så hade jag förstås aldrig kunnat citera det om jag inte hittat det på Youtube.)

Det s k bredbandet (ADSL) som jag har just nu serveras av det före detta statliga verket televerket som numera är ett bolag som heter Telia och som inte längre har något som helst ansvar för att medborgarna har nån internetkoppling eller ens ett fungerande telefonabonnemang. En avisering kom att i november skall kopparnätet rivas här. Sen får man då ett erbjudande att om man under juni tecknar ett abonnemang på nåt ospecificerat bredbandsavtal så får vi halva priset på nån router/modem eller vad det nu var.

Så Telia har alltså först beslutat att den tjänst vi har abonnerat på kan man utan minsta hänsyn till ingångna avtal riva upp. Sen erbjuds nån ersättning som vi alltså måste betala en massa pengar för att få.

Bredband på minst 100 Mbit åt alla? Åt alla de som kan lägga upp tjugotusen eller mer på ett bräde för att få fiber indraget. Förutom de som bor så till att de alls inte kan få fiber. Återstår mobilt, som i bästa fall fungerar, men som på många ställen totalt saknar täckning. Lika förbannat skall kopparnätet rivas även på de mest utsatta ställena i glesbygden. Jag har för den delen inte några tjugotusen att lägga upp sådär utan vidare. Men som sagt, jag klarar mig nog.

Jag blir rätt ofta ganska grinig. Först ser det offentliga och mängder av företag och andra organisationer till att det skall vara, om inte omöjligt så i alla fall så besvärligt som möjligt att utföra någonting utan att göra det över nätet och helst via nån uselt designad app. Sen ser staten, regionerna, kommunerna, f-n och hans moster och de numera utsålda och samhällsansvarslösa bolagen till att det skall vara så krångligt dyrt och ibland omöjligt att ens försöka använda sig av de vanligen uruselt fungerande tjänsterna för sånt som är fullständigt nödvändigt. (Försök boka vaccinering utan nån halvdan app. Försök göra det med appen)

Allt medan nätet blivit den fantastiska plattformen för alla slags vanvettigheter från nazister till de som tror att covid orsakas av 5G-master. Det fanns de som trodde att Internet skulle rädda världen från dumhet och ondska och sprida demokrati och samhörighet över jorden.

Jag ber inte om ursäkt för mitt gnäll, men det står var och en fritt att inte bry sig ett dugg om en grumpy old man's grinigheter.

7 kommentarer | Läst 821 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av JensSkoog fre 02 jul 2021, 23:14
Grumpy old man, ja - vi tvillingsjälar i varenda ord du skriver här, "totte! :-bd :-bd
av tallen100 fre 02 jul 2021, 23:53
Ja det är ett skit med allt, ingen service längre där det går att få tala med en människa.
Det är inte varken lätt eller rätt, många varken kan eller vill göra allt digitalt.
Men människor ska mer eller mindre tvingas göra allt med dator eller klösbräda.
Och tänk vilken koll dom kan ha på allt vad du gör, handlar, betalar, m.m.
övervakad..

Nu blev jag oxå förbannad😡😉
av totte lör 03 jul 2021, 01:22
Gott att höra Jens, great minds think alike, som dom säger.

Ja du Tallen, det är inte svårt att reta upp sig. För det mesta undviker jag det, försöker att backa ut ur samtiden, men ibland gör den sig påmind t ex i ett brev från EON eller Telia.
av halvproffs lör 03 jul 2021, 06:12
Bra skrivet och det är så skönt att veta att jag inte är ensam. Installerat en luft-luftare hemma och för att garantin på 6år ska gälla ska jag göra en registrering att installationen är klar. Naturligtvis på en krånglig hemsida som ...
Är nu fixat iaf med hjälp av sonens fru som är jätteduktig på datorer.
Halebop går inte att ringa till när det strular. Nänä du får kommunicera med en AI- dator som heter Kalle eller nåt sånt.
Inte undra på att psykvården är överbelamrad.
Här har du en till tvillingsjäl!
av halvproffs lör 03 jul 2021, 16:39
Jag läser om en global cyberattack mot många svenska företag bla COOP, SJ och Apotek.
Kan det vara någon gammal grinig gubbe som vill hämnas på det digitala samhället?😎
av totte lör 03 jul 2021, 19:16
Skulle kunna vara det. (Va'nte jaaa) 😇

Visar väl lite av det vansinniga. När nästan hela samhällsapparaten nu är totalt beroende av nätet så är det ingen konst alls att stänga ner landet, om man har en liten lagom armé av kunniga hackers.
av Järnoxen lör 24 jul 2021, 00:37
totte skrev: När nästan hela samhällsapparaten nu är totalt beroende av nätet så är det ingen konst alls att stänga ner landet, om man har en liten lagom armé av kunniga hackers.

Man behöver väl inte ens det, det räcker nog med en motorsåg eller vinkelslip modell större och några kraftledningsstolpar så blir större delen av befolkningen utan mat och vatten...