Igår (1/9:e) hade vi vår hallandsträff i Nösslinge utanför Varberg.

Vi befann oss på gården vid 13, och strax efter började dom första droppa in.
Vid 14 när vi tänkte starta hade vi blivit en nätt skara på 12 personer. Det var roligt att få ett ansikte på flera av personerna som man bara sett ett forum-namn på. Skriver inte in dom här för jag har så sanslöst dåligt minne :)
Det fanns representanter från Vida, Bjernared och Derome, det visade sig vara ett lyckat drag i slutändan när man kunde ta nytta av deras erfarenhet, och också se på skillnader om vad skogsägare och inköpare tyckte om olika åtgärder.

Vi började med att titta på ett område med 5-årig lärk. Alla var överens om att det inte var någon åtgärd som skulle göras, och dessvärre var alla överens om att ingen visste vad man skulle göra med lärken när den var färdig. @hema är övertygad om att finns produkten så skapar man ett behov. Vi får väl hoppas på detta.

Nästa stopp var en gallring i en slänt. Hur skulle man gå tillväga för att få ut, för att inte skada några träd när man fäller. Det kom fram några teorier, men inte något som vi kan stämpla som statistiskt säkerställt. Däremot började nog fler inse vilka utmaningar vi hade i våran skog, inte bara att vi ligger ordentligt efter i vad som ska göras, utan dessutom att det är svårt att göra det.

Som ni ser fanns det många pannor i djupa veck.

Vi åkte några hundra meter längre fram för att titta hitta en brant backe. När vi väl knallat upp där såg vi ett nyröj..... Ett område som behöver röjas ordentligt. Kanske dock brunnsröjning då det helt enkelt var på tok för mycket att röja där.
Något som vi också tog en titt på var träd som var redo för slutavverkning, problemet var bara att hur skulle man slutavverka uppe på platån?


Utan att bli klockare, kanske skämdes lite över den eftersatta röjningen var det dags för något viktigt. Fika

Vi gick ned till bilarna och tog fram våra bullar och kaffe. Under tiden passade Linus (derome) på att plocka fram drönaren, medan övriga representanter skämde bort oss med västar och kepsar. Vi kände oss som en dagisklass på utflykt.


Linus visade snabbt lite vad drönaren kunde användas till. På 2 minuter hade vi fått en riktigt bra överblick på vårt röjningsområde, och på 5 minuter hade han hittat träd som var angripna av barkborre. Ett klart bra verktyg som såklart inte tar bort behovet av att gå runt på sitt område. Men att snabbt kunna få en överblick över akuta åtgärder på några minuter på 200 hektar är ju ovärdeligt. Ett av dom bättre verktygen för skogen jag kan tänka mig för 10-20.000 kr.




Efter detta passade vi på att skryta lite. Stora raka träd, diskussionen om vad man skulle plantera där kom upp. Otippat nog slutade det på gran.

Vi körde raskt vidare till nästa anhalt, en enligt mig och Anna tät akut gallring. Vi fick snabbt medhåll av alla inköpare, dock var det inte många skogsägare som höll med, vem ska man lyssna på, någon med en agenda, eller någon som gör saker för sin egen skull?
Svårt att säga, inspektorerna har ju sett väldigt många olika skogar under många år, så jag har största respekt för deras kunskap.
Vi tror att vi kommer gå in och glesa dom tunnaste, för att sedan göra en gallring.

Våran tid i skogen började lida mot sitt slut, men ett stopp till skulle vi nog hinna. Det blev ädellöv, ett bestånd med bokar och ekar. Under tiden som gruppen smet iväg passade jag på att leka med drönaren. Otroligt lätt att att komma igång. Linus körde igång den på att skanna av området och kommer att skicka en 3d-bild till mig.

När gruppen kom tillbaka till bilarna efter jag gapat och visslat att vi redan var sena kom dom tillbaka. Flera påpekade att det var riktigt intressant att höra Stefan prata löv då dom handlar mycket med lövträd, och detta är ju något som många skogsägare lätt missar. Rätt löv ger bättre betalt än för gran.

Nu var det ilfart tillbaka till gården för att ta adjö av dom som skulle åka hemåt, och svida om för oss som skulle till staden.


Under kvällen avhandlades många ämnen, va man skotar med, hur man ska larma och låsa, hur man lurar virkesköpare på det bra virket, varför man ska planera sin förröjning i tid och inte springa framför skördaren och göra det.
Alla var överens om att det som var absolut mest ekonomiskt att göra själv var röjning, och om tid var över även plantera.
Plötsligt var klockan 22 och vi kom på att vi har en barnvakt hemma så vi fick bryta upp.

Men det lät som att det var en uppskattad dag och att många skulle vilja se en till, den började jag dock planera för redan förra veckan, och planen är den 30:e mars. Då blir det mer röjning, men ska även försöka få till någon som kommer och pratar proviens på plantor, och med lite tur få dit så man kan testa på eldriven kedjeröjare och andra lite nyare röjningsverktyg.
Och varför inte få dit någon som kan demonstrera nyare inventeringsverktyg. Och hörde jag någon säga helgrillad gris som äts i ett tält på gården?

9 kommentarer | Läst 2319 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

rejser

Proffshuggare

Blev medlem: tis 26 apr 2016, 12:21

Skogars skog
Mina reflektioner i resan som nyindragen i skogsvärlden och alla dess knepigheter.

Kommentarer

av halvproffs sön 02 sep 2018, 14:02
Riktigt kul läsning med olika aspekter på skogsskötsel. Dessutom mycket bra formulerat. Skogsforum har fått en konkurrent till gallringsdagarna👍😎
av Erre sön 02 sep 2018, 14:14
Imponerande! Bra initiativ. 👍
Jag gillar såna här dagar som anordnas av medlemmarna.
av rejser sön 02 sep 2018, 14:36
halvproffs skrev:Riktigt kul läsning med olika aspekter på skogsskötsel. Dessutom mycket bra formulerat. Skogsforum har fått en konkurrent till gallringsdagarna👍😎


Tackar. Nja, blir nog röjningsdagar då, och alla får ta med sig röjsåg ;)
av rejser sön 02 sep 2018, 14:37
Erre skrev:Imponerande! Bra initiativ. 👍
Jag gillar såna här dagar som anordnas av medlemmarna.


Jobbar med projektledning och gillar att dra ihop sådant här.
Man får bidra med det man kan. Jag bidrar med träffen och deltagarna med glatt humör och kunskap :)
av Hema sön 02 sep 2018, 16:29
Vill flika in med förtydligande angående lärken, att sannolikhet för intresse/investeringar i hantering av lärk lär öka om tillgången är större. (skyller eventuellt otydlighet på min dialekt som är en liten blandning av 3st olika småländska o så västskötska ovanpå det) :)

Vi kom väl även fram till att lärk var lämplig som stödplantering i senare skede, då den växte så fort. Outnyttjad yta är slöseri i viss mån.
av rejser sön 02 sep 2018, 16:49
Hema skrev:Vill flika in med förtydligande angående lärken, att sannolikhet för intresse/investeringar i hantering av lärk lär öka om tillgången är större. (skyller eventuellt otydlighet på min dialekt som är en liten blandning av 3st olika småländska o så västskötska ovanpå det) :)

Vi kom väl även fram till att lärk var lämplig som stödplantering i senare skede, då den växte så fort. Outnyttjad yta är slöseri i viss mån.


Bra med någon med minne :)
av Hema sön 02 sep 2018, 18:00
Du summerade det mesta, hade inte gjort det bättre själv. Lättare o minnas vad man själv sagt. :)
av totte sön 02 sep 2018, 20:13
Mycket trevlig läsning! En av de riktigt bra sidoeffekterna av Skogsforum är såna här initiativ.
av Slurfi sön 02 sep 2018, 23:51
Trevligt, oväntad följd av att sitta gömd på kammaren och kika på en datorskärm.