Det var igår, lördag, som det äntligen blev nåt väder som kändes lite mer vårlikt än tidigare. Orkade upp till 16 grader och blåste måttligt. Så började jag det hela med det djärva beslutet att flytta snöslungan till sommarparkeringen på baksidan. När jag nu ändå hade den ute putsade jag av den lite och smorde lite här och där som kunde behövas. Väl igång drog jag ut tvåhjularn och traktorn, båda rätt dammiga. Det där som ligger på vagnen är en trasig fåtölj som skall till återvinningen.Tvättade av och snyggade till, smorde och kollade vätskor. Kollade och pumpade 22 hjul. Tvåhjularn med vagn - 4, traktorn - 4, två bilar - 8, två cyklar - 4, snöslungan - 2. Finns några till, lunningsvagnen - 2 och skottkärrorna - 2 och släpet -2, men dom fick inget den här gången. Men det är inte klokt att man har 28 hjul.

Passade sen på att dra en repa bortåt byn med traktorn för att värma upp motorn ordentligt och konstatera att allt kändes normalt. Lite vård och smörjning av cyklarna blev det också och urstädning av löv, träpinnar och annat skräp inifrån skärmtaket.

Idag var det uppe på 18 grader. Kollade jordtemperaturen i potatislandet igår. För en dryg vecka sen var det inte mer än 6 grader, men nu visade den över 10grader. Fiberduken har legat på sen 3:e mars. Dags att sätta tidigpotatis.

Fram med gamle Bolens. Det var ovanligt hårt i jorden, upprepade perioder med torrt och sen ordentligt blött och så tjäle i omgångar verkar ha fått det att packa sig rejält. Körde flera varv med fräsen först för att luckra upp. Sen på med kupplogen, dra upp fårorna, sätta och lägga igen. Tre sorter är det, Magda, Princess och en ny sort som heter Almonda.

Igenlagt. Gör jag för hand, korta rader så det är inte lönt att joxa med byta till hjulen på fräsen. Visst ja, dom två glömde jag innan, då har jag ju 30 hjul att pumpa. Pinnarna är rörstumpar, till kapade av rester från ett billigt partytält. Träpinnar är förstås trevligare men det värsta är att det tycker Scilla också, så det är knappast någon som får stå kvar i jorden. Får väl se nu om hon låter bli de hala rörbitarna.


Så på med fiberduken igen. Den får ligga på nu till långt fram i maj så driver det tillväxten bra och skyddar hyggligt mot frostnätter. Så hoppas vi på första koket nån gång i början av juni. I fjol satte vi den 16:e april och skördade de första den 4:e juni.


Det fina soliga vädret inviterade ju att ta eftermiddagsfikat vid trädgårdsbordet.Det enda tråkiga med det är att det påminner mig om att trädgårdsmöblerna måste skrapas och målas i år. Suck!

6 kommentarer | Läst 599 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre sön 18 apr 2021, 22:57
Sinnes vad däck du har. 😁

Vad ska ni ha i det andra landet längre ner i trädgården?

Skrapa å måla är inte det roligaste. Men du får trösta dig med att om det inte är större grejer än utemöblerna så funkar det. 👍
av tallen100 sön 18 apr 2021, 23:26
Sen har du säkert ett par reservhjul i bilarna oxå :d
av totte sön 18 apr 2021, 23:33
Ja visst i h... 32 då alltså. #:-s
av totte sön 18 apr 2021, 23:41
Ja Erre och värre blev det nu när tallen kom på ett par till. Men börja räkna själv så får du se.

Där nere blir det grönsaker av varjehanda slag. Vinterpotatisen blir här uppe i stora landet framför växthuset. Nästa år har det varit potatisfritt där nere i ett par år. Då blir det vinter potatis där. Inte lika känsligt med sommarpotatisen, den kan nog gå ett år till här på baksidan, om det inte blir några tecken på problem i år.

Visst, men det finns mer som skall målas, behöver måla om växthuset, det blev inte bra, flagnar för mycket efter bara fem år. Så skall det rödfärgas ett par väggar på baksidan. Och måla trådgårdsmöbler är så himla pyssligt.
av Hugin tis 20 apr 2021, 16:34
Utöver @tallen 100 kluriga notering om tillkommande 2 st reservdäck, så undrar jag om det inte finns ytterligare 4 (el. 5) till?
Hur är det med gammCittran, den förtjänar inte att falla i glömska!
av totte ons 21 apr 2021, 00:23
Öh, jo den står där och har väl inte fått uppmärksamhet efter förtjänst. Och inga hjul pumpade på mycket länge, är ändå inte användbara de som sitter på.