Fortsätter att dra hem ved. Det är några rätt rejäla rotbitar att dra hem, i den viktklassen som min rygg inte vill lyfta på i onödan. Så jag funderade ut en lastningshjälp. En handvevad vinsch har jag sen innan. Den fäste jag på dragstången till kärran.En liten stödarm med en blocktrissa i toppen ger lite lyfthöjd. Hopsvetsat av armeringsjärn och ett block som också fanns i bra-att-ha-högarna. Ett par påsvetsade småbitar på kärrans snedstag håller den på plats och en kedja håller vinkeln. Här under utprovning på hemmaplan. Vevar upp stocken till topp, sen välts stödarmen framöver och stocken faller ner på kärran.
Som syns är den förlängd uppåt, gjorde den för kort från början. Visade sig inte gå alls bra då. Gör om gör rätt. Skar itu och svetsade i förlängning. Testad i praktiskt bruk igår och idag, funkar helt OK.

Fällde en björk till igår också och drog ut några bitar genom att backa med traktorn. Vinschpulkan som jag gjorde förra året är den största förbättringen. Med den glider det lätt över rötter och tuvor som innan orsakade ett jädrans rännande fram och tillbaka.

Bild
Gårdagens haveri. Snabbt fixat på kvällen.Gårdagens lass hem.


Drog ut ett par riktigt tunga rotbitar ur dungen idag och lastade på. Utan den nya lasthjälpen hade jag fått dela dom här i mindre bitar för att kunna lasta på. Hemma vid grinden.4 kommentarer | Läst 483 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av johan eriksson sön 08 maj 2022, 05:36
Bra påhitt med vinschen. Man ska jobba smart och inte hårt.
av totte sön 08 maj 2022, 14:36
Så sant! Har vilodag idag, diverse små muskler påpekar på sitt oefterhärmliga sätt att de önskar ett hyggligt kvantum av arbetsvila.
av Erre sön 08 maj 2022, 16:52
Håller med Johan.
Smart idé. 👍
av ananders sön 08 maj 2022, 20:31
Instämmer med föregående kommentarer.

Arbetsvilan är viktig, annars varar inte arbetet så länge.