Med återkommande frostnätter så är det dags att få potatisen ur jorden. Ingen fara så länge det bara är ett par tre grader kallt, men slår det till och blir hårdare är det stor risk att få skador på knölarna som ligger lite ytligt. Trevligt väder för utejobb har det också varit. Inte varmt, runt 10 grader men soligt och torrt. Fredag lördag har det varit svag vind också.

Började i torsdags med ena sortens potatis, Rosamunda. En gammal rödskalig sort, som också har en svagt rödaktig ton på ytan under skalet. Köttet är annars gult. Vi har inte så stora odlingar längre, det blev ca 16 kg.
På fredagen var jag först och handlade. När jag kom hem så hade paketet med beställda häckväxter anlänt. Det är över två år sen som vi fick vårt nya avlopp och i samband med det försvann thujahäcken som stått mot hagen och skyddat innergården mot vinden.Så funderade vi en hel del på vad vi skulle ersätta den med. Ingen av oss är särskilt förtjusta i thuja och det tar dessutom rätt lång tid att få någon höjd. Det bör ändå vara vintergrönt, rätt snabbväxande och förstås tåligt. Ett par som vi känner, lustigt nog föräldrarna till Peter entreprenören med grävmaskinen för avloppsjobbet, har en vintergrön häck som vi ser i samhället Ovesholm på väg mot stan. Vi hörde oss för och fick veta att det är Lagerhägg, prunus laurocerasus i en variant som heter Rotundifolia.

Lite sökning på nätet tog fram att det finns en ny, ännu lite tåligare sort Novita. Så det skulle vi ha. Finns förstås inte att köpa på lokala plantskolor så det var näthandel som gällde. Kollade först krukade plantor. Skulle kosta runt tvåtusen för plantorna och så långt över det i frakt, så det brakade iväg bortåt femtusen för fem meter häck. Barrot kunde vi köpa för ungefär samma plantpris och då med en fraktkostnad på några hundra. Det här var då förra vintern jag kollade. Barrotsplantor kunde de bara leverera på hösten i oktober, tidigast. Så först nu blev det köpt alltså. Beställde i september och leverans i mitten av oktober. Postnord lyckades faktiskt få fram paketet på utlovad tid.

Tidigare i höst hade jag grävt igenom bädden och rensat ut ogräs och sten. Så i fredags eftermiddag var det fram med spaden och plantera 20 stora häckplantor.Idag har jag krattat till det lite och så ordnade jag en liten trappa med ett par stenplattor. Den tidigare bekväma vägen ner där pumpbrunnen för avloppet ligger blir stängd nu. Måste ju komma ner bland annat för att fylla på vatten till fåren, nåt som vi åtagit oss.Sen tog jag upp resten av potatisen, en finsk sort som heter Siilki. Var inte lika bra som de röda, blev 13 kilo. Efter att ha sorterat undan sätt till nästa år så har vi i alla fall runt 25 kilo att käka upp. Vi har redan ca 20 kg i källaren som vi köpte för några veckor sen på en gård som sålde. Det är en sort som heter Almonda, den skall vi prova själva nästa år. Tålig och resistent mot det mesta. Egentligen en sommarpotatis, men ganska lagringsduglig sades det oss.
3 kommentarer | Läst 384 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Moderator

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955 ligger stilla just nu, det är mycket nog med allt annat kring hus och hem.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre sön 18 okt 2020, 00:25
Snart vinteride även nere hos er.
av lfq sön 18 okt 2020, 06:44
Det var stora häckplantor, vi får hoppas att de klarar vintern.
av totte sön 18 okt 2020, 13:25
Jo, det lugnar ner sig, fast gräset växer fortfarande.

Rejäla plantor ja, beställde inte den minsta sorten. Det har redan dragit ut på tiden och vi vill få höjd på den snabbt. Det går nog bra, måste vara optimist.