I november 2020 sattes det i en ny vindruta i Peggan. Tog bara några månader så hade vi fått ett litet nästan osynligt stenskott nära kanten, vilket ofta leder till en spricka. Sprack gjorde det. Nu hade den sprickan vandrat iväg ordentligt och ny ruta skulle dit. Klockan ett i torsdags lämnade jag bilen på Carglass i stan. Gode vännen Olle hämtade mig där och så for vi ut till Aludden vid Araslövssjöns östsida, där Olles biodlarklubb har ett klubbhus, i ett gammalt f d militärförråd. Scilla var med och vi gick sen en hygglig promenad upp utmed sjön med jyckarna.Tunnlandsvis med Ramslök. Doften hängde tung i luften.


Tillbaks i klubbhuset fikade vi och lagom vid tretiden kom SMS att bilen var färdig. Nu är det bara att hoppas att vi slipper fler sprickor på ett bra tag. Förvisso har jag glasförsäkring, men självrisken är 1500 som kan användas till nåt roligare.

Idag var det fyra dagar sen jag strök sista lasyren på trädgårdsmöblerna och nu var den ordentligt härdad så det vara dags att ställa dom på plats. Nya dynor har vi köpt också. De vi hade innan var tunna och dåliga.Vädret var trevligt, 17 grader och sol, så vi invigde med att äta lunch ute. Rester av gårdagens pizza. Vi var på en inköpsrunda igår, först till Åhus och sen till trädgårdshandeln Solhaga i stan. Beställde och hämtade pizzor i Vä till middagen. Något blev alltså över till dagens lunch.Vintern är nu slut. I förrgår körde jag undan snöslungan till baksidan på skärmtaket. Idag var det jordfräsdags. Lite sallad skulle planteras på lilla landet på baksidan, där det sen också skall sås diverse baljväxter och annat. Fräst igenom och krattade till.När jag nu ändå hade fräsen nära garaget tog jag ifatt med fästet till kupplogen. Jag hade den på försök lite provisoriskt skruvad i fräsens släpkrok. Det var inte särskilt bra, vilket jag märkte när tidigpotatisen sattes. Den ville går för djupt. Dessutom var det bökigt att den måste skruvas av och på. Kupplogens eget fästjärn var lite för grovt och passade inte. Dessutom behövde det stödjas för att att inte vinkla för mycket. Slipade först ner det ett par mm. Testade och mätte och så svetsade jag på en stödklack.

Ser ut att ha fått rätt vinkel nu. Det visar sig när det blir dags för nästa omgång potatissättning. Blir det inte bra justerar jag åt vad håll som behövs.

4 kommentarer | Läst 665 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av lfq sön 24 apr 2022, 18:38
Det ser riktigt trevligt ut, fint med nyrenoverade utemöbler. Ramslök hittade vi också men det är en risk att gå uppe på åsen nu, har ju haft varg i grannskapet och en flock på 8 st har observerats nära Ö Sönnarslöv.
av ananders sön 24 apr 2022, 21:58
De ser inbjudande ut de nyrenoverade möblerna.👍

Det är ett trevligt område att ta en promenad i, jag och sambo brukar vara där ett par gånger om året.
av johan eriksson mån 25 apr 2022, 12:35
Fint jobb med möblerna.
Funderade lite på din fräs med kupåder, kör du med frässkovlarna eller byter du till gummihjul när du kör raderna?
Hittade ett kupåder hemma som jag hade glömt jag köpt så jag tänkte försöka få till en premiär på det i år.
av totte tis 26 apr 2022, 00:34
Tack, vi är riktigt nöjda med hurpass bra möblerna blev. Jag trodde inte jag skulle kunna få dom såpass bra trärena, så grundplanen var att måla i nån grå nyans. Men med bandslipen och en bunt nya band och så färglös lasyr så blev det så mycket trevligare.

Jag hade faktiskt inte varit där innan Anders, men det är ett mycket fint naturområde.

När jag gör nya rader kör jag med knivarna. Senare, när jag kupar den uppkomna blasten lägger jag på hjulen. Viktigaste med kupplogen är att få rätt vinkel så den håller djupet lagom.

Alla som kan ha vägarna förbi är förstås välkomna att prova de inbjudande möblerna.