Här har vi samlat nyttig information om motorsågskörkortet, varför det finns, historia, kostnader och varför du som använder motorsåg ska ha ett motorsågskörkort.

Information om motorsågskörkortet


Allt sedan år 2004 har det funnits ett så kallat motorsågskörkort men det var först 2015 som Arbetsmiljöverket ställer krav på att motorsågskörkort är obligatoriskt för alla som använder motorsåg. Trots att kravet infördes först 2015 så har det i Sverige varit populärt att ta körkortet och drygt 15 år har långt över 100.000 körkort utfärdats till användare av motorsågar i Sverige.

Bild


Systemet med motorsågskörkort kan upplevas omständligt men i korta ordalag så är det Arbetsmiljöverket som ställer kraven genom deras författningssamlingar och för just motorsågskörning är det AFS 2012-1 som reglerar kraven. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF har sedan startat en ekonomisk förening som heter Säker Skog och denna förening fungerar som en paraplyorganisation för körkorten och ombesörjer register och utbildning till de examinatorer som genomför själva utbildningarna och utfärdar själva körkortet. Idag finns ett 30-tal examinatorer runt om i Sverige och även om detta system inte är lagstadgad så är det troligtvis den mest effektiva och bästa.

Motorsågskörkort förhindrar skador


Det är ingen slump att ett körkort för motorsåg togs fram från första början. Skaderisken är hög generellt när man använder motorsåg och det som skadestatistiken visat genom åren är att dålig utbildning i kombination med undermålig utrustning är de största anledningarna till skador.

Nivåer och genomförande


Motorsågskörkortet tas på samma sätt som ett körkort för bil, alltså med en teoretisk del och praktisk del samt en “uppkörning” där man som avslutning får fälla ett träd och bedöms sedan av examinatorn.

Likt bilkörkortet så finns körkort för motorsågar i olika nivåer beroende på hur du jobbar med motorsågen. Här nedan listas de vanligaste nivåerna med en enkel förklaring:

Nivå A: Motorsågning, ex vedkapning. Omfattar ej trädfällning.
Nivå B: Trädfällning Grund, fällning, kapning och kvistning. Ej “svåra träd”.
Nivå C: Trädfällning Avancerad. Svårfällda träd samt fastfällda träd.
Nivå S: Skadade träd. Arbete i ex stormfälld skog.


När du tar körkortet får du lära dig mycket matnyttigt du kommer använda i framtiden. Givetvis ingår utbildning i tekniker när du använder en motorsåg men också hur du underhåller din utrustning och vikten av att använda korrekt utrustning på rätt sätt.
Du får alltså inte bara en utbildning hur du arbetar säkert i skogen, du får också tips på hur du arbetar effektivt, smart och säkert.

Kostnad och bokning


Har du bestämt dig för att ta körkortet så kan du leta upp en examinator via Säker Skogs sajt, höra av dig till närmaste Skogsstyrelsekontor eller ställa en fråga här på Skogsforum. Kostnaden för att ta motorsågskörkort varierar men kan du boka in dig så du kan ta kortet tillsammans med en grupp likasinnade så kan du räkna med att kostnaden för motorsågskörkortet startar på runt 2.000 kr.

Dina förkunskaper av motorsågsarbete ska inte ställa till några problem, beskriv bara din situation när du pratar med examinatorn. Observera att detta gäller både nybörjare och proffs.

Lycka till och glöm inte att ställa frågor om motorsågskörkortet i vårt forum här på Skogsforum, om du har några.

Publicerat 2019-12-27