Det händer så mycket hela tiden som vi vill ha koll på. Men egentligen har det väl alltid varit så att vi gärna vill veta saker som gör livet lättare. För oss som varit med ett tag så kan många saker som idag är självklara för några år sedan känts som rena utopierna.
Vi kan börja med bilen. Från att för 20 år sedan ha kört en 75 hk Mercedes diesel som då ansågs vara den mest bränsleeffektiva man kan ha till att idag köra en 180 hk dito som förbrukar hälften. Skulle man idag hamna bakom en äldre sådan luktar det nästan nära döden upplevelse.

För 20 år sedan kunde man gå ut på nätet för att hitta information om olika maskiner. Det fanns viss info att hitta där men långt ifrån allt man behövde veta för att kunna göra en beställning. Idag kan du logga in hos flertalet maskinhandlare för att kolla om de till och med har reservdelar i lager. Så du vet om du kan hämta och komma igång snabbt.
Eller handla mat för den delen. Lägg din veckobeställning på ICA så står den utanför dörren när du kommer hem. Nu kanske inte alla vill handla via nätet men det finns så många andra saker som med ny teknik gjort vardagen betydligt enklare.

Nu till min punkt: Jag är uppvuxen i en BM 430 med FMV kran på taket. Med en 5 tons Gisebokärra bakom gjorde vi stordåd i skogen, många tusen kubik fixade den. Efter ett antal år kom den 4-hjulsdrivna traktorn till gården med en 10 tons Bredöls skogsvagn och Ilsbo kran. En ny värld öppnade sig och med 4-hjulsdrift och kedjor gick allt betydligt mycket smidigare. Och traktorn var ju traktor när vagnen kopplades av och inte en svajig kranbärare i plogfåran. Idag är det en driven Moheda som skjuter på där bak, helt fantastisk! Men vad har hänt med manuell huggningen?

Vi har förbrukat ett antal motorsågar: Akrylatbensin har gjort att vi inte andas in lika mycket trista avgaser, Skyddskläder som är riktigt bra finns att tillgå och visst allt har blivit bättre. Men ändå klarar jag inte av att hugga lika många bitar per dag nu som då.

Bild


Går det att ”småmekanisera” skogsbruket så att jag som självverksam blir effektivare.
Ja. Jag vill slå ett slag för Naarva S23C. En enkel stegmatare som kan monteras direkt på skogsvagnens kran. Lossa slang och sprint till gripen, montera dit stegmataren istället. Ingen elektronik eller krångel. Den kan fälla upp till 30 cm grova träd, klarar av att kvista upp till 23 cm och den har inbyggd längdmätning och automatik.
Jag manuellfäller en stickväg, kör in med min skogsvagn och börjar arbeta upp träden med stegmataren. Tack vare att den sitter i kranen kan jag sortera och placera virket i högar som jag vill ha det, ja till och med riset hamnar där jag vill att det skall hamna. De träden jag inte når att fälla med stegmataren direkt fäller jag mot stickvägen med motorsågen så är det bara att dra till sig. Behövs det kan jag använda skogsvagnens vinsch om det är långt.

Stickvägsavståndet blir ca 20 meter. När jag kör ut efter en dags jobb så ligger allt virke brosslat och klart. Riset ligger i stickvägen och jag ser mig om och tänker: vad jag hade varit trött idag om jag gjort allt detta med en motorsåg och dragit ihop det med min gamla ”kubbsax”! Visst, ibland är det något krångligt träd jag får arbeta upp manuellt men det kan ju vara nyttigt att röra på sig också.

Naarva har längdmätning och automatik så den stegar sig alltid fram till längden jag har talat om för den. Den har trådlös blåtandskommunikation mellan stegmataren och min traktorhytt så jag styr längd och automatik med en vanlig surfplatta inne i traktorhytten. Det är förresten samma surfplatta jag beställde maten på ICA med, den som står på trappan när jag kommer hem. Det är faktiskt morgondagen middag som står där. För i morse satte jag igång vår slow-cooker med timer och en fin gryta står redan varm och klar på spisen. Det är bara att duka fram.
Så visst är livet enklare nu!

David Svedberg, FTG Cranes AB


Länkar:

Narva S23C: http://www.pentinpaja.fi/app/product/vi ... anguage/se

Video1: https://www.youtube.com/watch?v=96526dqPPu4

Video 2: https://www.youtube.com/watch?v=5dEtAXA0x6Q

Kontakt: https://www.ftgforest.com/kontakta-oss