Motorsåg och handhållet

Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

24 inlägg 16340 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

AKKAMAAN  
#330830 När jag för mer än 11 år sedan började med lite vedeldning i en vardagsrumskamin, så var det givet att börja processa men egen ved. Had ju redan en del Douglas-gran på tomten som behövde tas ner. Det blev min lilla vedförsörj ing under ett tiotal år.
Att köpa brännved är väldigt vanligt här i USA, elen är kostsam för de flesta att värma med, för husen är klent isolerade. Men att köpa färdigkluven brännved kostar också.
Här säljer men veden i volymmåttet "cord" eller "facecord" också kallat "rick".
En "cord", är en travad volym motsvarande 8x4x4 fot, 128 kubuikfot eller 3.62 m3t.
Ett "facecord" är 1/3 cord. så om veden är 16" lång, så blir ett facecord 4x8 fot, ca 43 kubikfot eller ca 1.2 m3t. En kluven och torkad cord säljs här för mellan $160 och $220 beroende på leverantör och vedkvalitet. Det blir omräknat $44-61 per m3t, eller vid dagens dollarkurs, ca 8.40 SEK, 370-510 kr/m3t. Med Svenska mått så är väl det det bubbla mot vad man betalar för t ex svensk björkmassaved okapad och okluven.
Så när jag skulle till med klyvning, så började jag med en 3.5kg släggyxa, sk maul, för det var det alla andra rekommenderade en att använda. Med det insåg jag efter fem minuter att det var totalt värdelös användning av den lilla energi jag hade. Så det blev att införskaffa ett riktigt klyvverktyg. En Fiskars Super Splitter # 7854...
Bild

Den kostade närmare $50, dvs tre ggr så mycket som maulen. Men det var den värd flera ggr om visade det sig.
Jag har ju aldrig behövt ägna tid åt att processa ved för mitt permanenta boende, men har ju växt upp med vedeldade köksspisar och öppenspisar i familjens sommarstugor. Har väl varit med sedan 5 årsåldern på vedbacken...
Vedklyvningen blev fantastiskt rolig med Fiskarsyxan. Jag började analysera varför jag kunde klyva så mycket effektivare med den än med den där tunga maulen.
Jag retade mig på en del detaljer runt mitt klyvande. Jag hade stora kubbar, en del var över 60 cm i diameter, och var för tunga att lyfta up på en huggkubbe. När jag klöv de mindre bitarna så föll de ner från huggkubben och jag fick böja mig ned och lyfta upp dem. Det stal en hel del tid, och jag började tänka...
Hur skall jag förhindra att de faller ner?
Byxorna hålls uppe av en livrem, så varför inte en vedkubbe. Det blev ett gammalt utslitet rep med en packstropp av gummi, virad runt vedkubben. Gummistroppen tillät full klyvning, men inget föll ner på backen. Tyckte efter ett tag att det fungerade så bra att jag ville dela med mig av erfarenheten. Detta var i Mars 2008, och jag gjorde en video som jag la upp på Youtube.

I Augusti samma år, blev det dags att börja ta reda på en massa uppkapade långa grova grenar, som jag ville klyva på mitten för torkningens skull.
Och det blev snabbt en uppföljare till första videon....

Att bunta ihop en massa klenare kubbar blev ett effektivt sätt att klyva dem. Och ett mycket säkrare sätt. Återkommer till säkerheten längre fram.
I November samma år hände något intressant med den första videon. Den hade börjat få lite spridning, men det handlade bara om några 5000-10000 visningar på typ 8 månader. Men en helg när jag var i San Diego CA över en helg, så började antalet visningar att skjuta i höjden väldigt snabbt. Hade ca 100000 visningar på 48 timmar. Jag började forska i vad som orsakat "lavinen".
Det visade sig att det var äe känd bloggare på Lifehacker.com som hittat videon på Youtube och gillade iden med "gummisnodden".
http://lifehacker.com/5404331/use-a-bungee-cord-to-chop-wood-more-efficiently
Några dagar senare bloggade en norrman på en känd Norsk blog, och det trillade in 30000 visningar till på ett dygn...
Jag hade haft videon ute på ett stort trädforum här i USA, som hade genrerat de första 2-3000 visningarna. Men den stora skjutsen kom från Lifhacker...
Nåt år senare började det dyka upp flera videos på Youtube med gummisnodds tekniken.
En internetbekan från Oregon la upp den här spektakulära videon...

han gav det hela en ny skjuts, med sina 1.5 miljoner visningar idag.
Sen 2010 kom den här tysken på att använda en kedja tillsammans med en gummistrop...

Och där är vi idag...
Det finns också en kille från Holland som tilverkar ett kit byggt på samma princip, som marknadsförs under namnet WoodStrapper. Han har även sökt patent på sin design. Jag tror doch att Tyskens kedjelösning är bäst valuta för pengarna. Typ $6-$7 komplett. WoodStrapper kostar ca $25 i Europa, och det kan bli dyrare när man hugger av nylonremmen....
http://www.woodstrapper.com/
Bild


Fortsättning följer...



   TS
Husqvarna motorsågar
Avatar Fallback

Re: Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

Hema  
#330881 Men vad säger du om att hellre hugga av nylonbandet än att sätta yxan i en metallkedja?

Användarvisningsbild

Re: Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

Fredrik Reuter  
#330884 Vilken häftig historia, tack för den!
Känn dig stolt att du var först!
Roligt att ha dig tillbaka på forumet också akkamaan, det var ett tag sedan sist! :-BD

Avatar Fallback

Re: Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

AKKAMAAN  
#330892 Tack Fredrik! Jag tänkte väl lite på att skapa och marknadsföra en säljbar produkt. Men insåg snart att det inte fanns nån rejäl ekonomi i projektet. Vem som helst kan ju strimla upp en gammal t-shirt och knyta runt veden, i stället för att betala onödiga pengar för en produkt som man kan enkelt tillverka själv. Så jag har i stället ägnat mig åt att definiera den bästa och säkraste arbetstekniken med metoden.
Jag har ju ca 25 års erfarenhet som skogslärare, mest i tekniska ämnen. Allt från skördardatorer, el, hydraulik till simpel mekanik. Så det ligger mig varmare om hjärtat att få hjälpa andra på traven än att kunna göra egen $$-profit. Jag tror jag har $$$ så jag klarar mig som nybliven förtidspensionär. :grin:
Skaderiskerna vid vedklyvning ligger bland annat yx-eggens skärpa och hastighet, i kombination av att försöka klyva klent virke.
Alla har vi väl ställt upp en lite snedkapad och lite vinglande "10"cm björk-bit på en huggkubbe. Vi försöker svinga lite snabbt innan den hinner "blåsa" omkull. Ofta missar vi lite, skalar av lite bark eller tar bara en smal flisa, och vi måste plocka upp den och prova igen. Har vi otur så fortsätter yxan igenom och förbi huggkubben för vidare befordran in i foten eller benet.
Med min gummistropp-teknik tillåts, rätt använd, att man eliminerar alla dessa problem och risker.
Men först lite allmänt om en yx-sving. För att kunna träffa med precision, så anser jag att svingen skall vara relativt kort, och rakt över huvudet. Jag använder ett baseball-grepp, dvs båda händerna i bakre änden av skaftet, men något isär. Jag vill också låta handlederna arbeta hellre än att generera hastighet genom att ta en extra lång sving. Jag brukar jämföra en bra yx-sving med en bra golf-sving. Handlederna är de som ska generera hastighet på klubbhuvudet. Svinglängden skall öka med ökat kraftbehov. Samma sak med golfklubborna, med drivern tar man en full sving, medan ett 30m slag med en wedge, så greppar man ner på skaftet och tar en förkortad sving.
För att minimera risken med att "hugga sig i foten", så ska man ha som mål att händerna skall vara i samma höjd som yxhuvudet efter att man nått ner till vedklampen. På det viset har man grunden till en relativt säker arbetsteknik. Yxeggen kommer då också att träffa veden relativt vinkelrätt.
Här en annan video som visar hur jag jobbar när jag har en huggkubbe under. Ger bra arbetshöjd.

Som jag påpekar på videon, så strävar jag också att sikta på motstående sida av vedkubben. Det är av flera olika orsaker, men primrt av säkerhetsskäl. Om jag skulle missa på avståndet, så landar antingen skaftet eller yxhuvudet på vedkubben, och inte i benet eller foten. Sen minskar det också risken att man kugger i gummistroppen eller kedjan, speciellt när man klyver buntat klenare virke.
Återkommer om vikten av ha rätt vikt på yxhuvudet längd på yxskaftet...

   TS
Avatar Fallback

Re: Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

AKKAMAAN  
#330907
Hema skrev:Men vad säger du om att hellre hugga av nylonbandet än att sätta yxan i en metallkedja?

#1 Min teknik att förträdesvis hugga i bakkant gör att yxan kommer lite grann utifrån och in på baksidan, och när den är lika djupt ner som kedjan eller gummistroppen, så är eggen 3-6cm innanför kedjan/stroppen
opposite_side2.jpg

#2 Kedjan viker undan så skadan blir inte ens synlig om yxan är lite slö i eggen
Nu har jag dock nyss bandslipat och striglat yxeggen så den är rakbladsvass, så det är klart att då kanske man kan se ett lite märke...men det har ju ingen betydelse för praktisk klyvning.
vass20150510_090251.jpg

#3 Jag kan med nöje fixa flera småskavanker ett par gånger per år för varje 250 kronors WoodStrapper som jag annars skurit sönder...

När det gäller att skydda gummistroppen så har jag lite olika metoder...
Den viktigaste är att ha en tillräckligt lång kedja, så att kedjan själv räcker runt hela vedbunten. Då kan jag lägga kedjan på översidan av gummistroppen. Här några halvor av 70cm ub diameter Douglasgran...
20150424_102408.jpg


Om jag väljer att klyva halvor eller kvartar var för sig, så får gummistroppen vara på insidan, eftersom jag klyver från den runda baksidan...
20150427_075449.jpg

20150427_074726.jpg


Och handen på hjärtat så kan ju var och en välja vilken "t-shirt" man vill vira runt klyvobjektet, beroende på hur rädd man är att slöa ner yxan. För mig är det viktigare att "stroppen" håller dagen ut.
Jag säljer varken kedjor, remmar eller gummistroppar. Men jag försöker "sälja" en arbetsmetod som jag tycker fungerar bättre än något annat jag provat.

   TS
Avatar Fallback

Re: Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

Hema  
#330930 Tack för ett väldigt bra och uttömmande svar. :)

Användarvisningsbild

Re: Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

anersimyra  
#330931 Den så kallade " öppna, vänd, höj, hugg " tekniken är minst ansträngande och den säkraste metoden. Utgångsläget är ett vanligt tvåhandsgrepp längst ut på skaftet. Man drar sen yxan mot sig och låter vänster han glida ända fram till yxhuvudet, när handen når yxhuvudet " vänder " man upp yxhuvudet mot vänster axel, från den positionen höjs yxan rakt upp över huvudet, samtidigt ska vänster hand åter " glida ner " mot skaftänden. När hugget faller böjer man knäna så att kroppen och yxskaftet beskriver en vinkel av 90 grader vid träffen av vedträt, vid en eventuell miss riskerar man inte att hugga sig i vare sig ben eller fötter. Strax innan träffögonblicket kan man öka anslagskraften avsevärt genom att hastigt dra yxan mot sig, skaftänden ska precis möta kroppen i midjehöjd vid träffögonblicket. Ut och öva på " öppna, vänd, höj, hugg." Men var beredd på efterverkningarna.. :shock: tänk er synen av 25 skogsskoleelever efter tre intensiva yxövningsdagar, de främre lårmusklerna var så inihelvete stela att hela klassen gick som preussiska soldater på plan mark, utför trappor fick vi med hjälp av ledstången rotera oss nedför trapporna.. :lol: :lol:

Användarvisningsbild

Re: Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

Huggarn  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#330938 Men jisses! Hahahahaha
.........

Avatar Fallback

Re: Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

AKKAMAAN  
#330949
Hema skrev:Tack för ett väldigt bra och uttömmande svar. :)

Ingen orsak! :grin:
Jag gillar utmanande kommentarer, det kan förhoppningsvis stärka min idé, eller framkalla förbättringar... 🧠

   TS
Avatar Fallback

Re: Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

AKKAMAAN  
#330958
anersimyra skrev:Den så kallade " öppna, vänd, höj, hugg " tekniken är minst ansträngande och den säkraste metoden. Utgångsläget är ett vanligt tvåhandsgrepp längst ut på skaftet. Man drar sen yxan mot sig och låter vänster han glida ända fram till yxhuvudet, när handen når yxhuvudet " vänder " man upp yxhuvudet mot vänster axel, från den positionen höjs yxan rakt upp över huvudet, samtidigt ska vänster hand åter " glida ner " mot skaftänden. När hugget faller böjer man knäna så att kroppen och yxskaftet beskriver en vinkel av 90 grader vid träffen av vedträt, vid en eventuell miss riskerar man inte att hugga sig i vare sig ben eller fötter. Strax innan träffögonblicket kan man öka anslagskraften avsevärt genom att hastigt dra yxan mot sig, skaftänden ska precis möta kroppen i midjehöjd vid träffögonblicket. Ut och öva på " öppna, vänd, höj, hugg."

Låter som en gammal klassisk sving. Skulle gärna vilja se den i en videoupptagning.
Låter som skillnaden är att du svingar bredvid huvudet i stället för över huvudet. Och det är nog en smaksak. Jag ser den skillnaden mellan olika yxkastare också. Jag har alltid kasta yxa över huvudet, så det är väl därför jag klyver på samma sätt. Tycker det är lättare att träffa exakt på det viset. Sikta längs pipan i stället för att skjuta från höften...

Sen försöker jag använda handlederna för att generera svinghastighet i stället för att dra mott kroppen som du säger.
Jag har aldrig levt på en bra sving, det var väl därför jag tröttnade på golfen när jag var hcp5. Svingen tillät mig inte att bli bättre... :lol:
Men var beredd på efterverkningarna.. :shock: tänk er synen av 25 skogsskoleelever efter tre intensiva yxövningsdagar, de främre lårmusklerna var så inihelvete stela att hela klassen gick som preussiska soldater på plan mark, utför trappor fick vi med hjälp av ledstången rotera oss nedför trapporna.. :lol: :lol:

Jobbar du som skogslärare eller var du elev själv?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

anersimyra  
#330971 Jag var en av de " preussiska soldaterna "... :grin: kolla på yuotube efter de Baskiska världsmästarna i " vedhuggning ", jag vill minnas att världsrekordet är på drygt 8 timmars konstant huggande utan avbrott. Kul att du la in en länk till min favorit mr " speed of light " Bob Munden.. :grin:

Avatar Fallback

Re: Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

AKKAMAAN  
#331200 För att bli framgångsrik med en lättare klyvyxa, så måste man generera hög hastighet på yxhuvudet.
Det är ett antal parametrar som påverkar hur hög hastighet man kan generera. Den viktigaste är den kraft som man kan anbringa samt med vilken explosivitet man kan utlösa den kraften. Kraften man har tillgänglig är olika för olika människor, och så är explosiviteten.
Många hävdar att det är vikten på yxhuvudet som avgör hur stora kubbar man kan klyva. Jag hävdar att hastigheten har större betydelsa till en viss gräns.
Nu ska jag bli lite teoretisk och hänvisa till Newtons fysiska lagar.
F=kraft (N)
m=massa (kg)
a=acceleration (m/s²)
v=hastighet (m/s)
t=tid (s)
E=energi (Nm)

Alla som tagit körkort på bil har fått lära sig att bromssträckan fyrdubblas om man dubblar hastigheten.
Det beror på att rörelsenenergin, är en funktion av massan och hastigheten i kvadrat.
E=m × v²/2
Så om vi leker med tanken att vi har en yxa med en massa på 5kg och vi kan ge yxhuvudet en max hastighet av 4m/s, så kommer vi att få följande anslagsenergi
E=5×4²/2=40Nm
Om vi sedan halverar vikten på yxhuvudet, är därmed kan uppnå hastigheten 6m/s. så får vi följande anslagsenergi
E=2.5×6²/2=45Nm
Om ovanstående förutsättningar vore förenliga med verkligheten så är det bevisat att under angivna förhållanden, en lättare yxa är mera effektiv än en tung.

Nu är det ju så att olika människor förfogar över olika stora kraftresurser, både statiska och dynamiska. Det är ju te x därför det finns en optimal vikt på en golf-driver. De flesta golfare är så vältränade att de vill utnyttja hög hastighet framför hög massa. Däremot, ju äldre man blir så tappar man rörelsehastighet på tentaklarna, och ett tyngre klubbhuvud kan öka slaglängden.
Pga detta så tillåter många driver-klubbor att man kan sätta olika vikter på klubbhuvudet.
Samma filosofi kan tillämpas på valet av klyvningsverktyg.
Liknade analoga jämförelser kan göras med vapen-ammunition, en balans mellan kulvikt och utgångshastighet maximerar anslagenergin. Explosiviteten dvs krutets förbränningshastiget avgör också hur stor kraft som kan anbringas kulan. Det tar olika anslagsenergi för att "klyva" en noshörning, jämfört med ett rådjur...

En annan av Newtons lagar är den om "tröghet". Det går mera kraft för att accelerera en större massa.
F=m×a
Det är ju yxhuvudet längst ut på skaftet som ska ha hög hastighet. Det innebär också att skaftets längd kommer att påverka hur snabbt vi kan accelerera yxhuvudet. Till en viss gräns så är ökad skaftlängd positivt för att kunna öka hastigheten. Men ökad svingradie medför också ökad tröghet.
Med en höghastighetskamera skulle man enkelt kunna mäta hastigheten starx för anslaget. Jag har gjort ett försök med min mobilkamera, man jag har tyvärr inte "framkallat" filmen ännu, men jag kunde iaf påvisa ökad hastighet med halva vikten, ca 2kg, på yxhuvudet, trots att den tyngre yxan, ca 4kg, hade 20 cm längre skaft...

Kanske det inom ramen för kostnaden för en 1000 kr klyvyxa skulle kunna finnas speciella blyvikter att sätta på yxhuvudet för att få en personlig optimering av yxans vikt. Skaft kan ju kapas till rätt längd :lol:
Vart är "pro-shoppen" för vedklyvare? :lol:

   TS
Användarvisningsbild

Re: Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

anersimyra  
#331204
AKKAMAAN skrev:För att bli framgångsrik med en lättare klyvyxa, så måste man generera hög hastighet på yxhuvudet.
Det är ett antal parametrar som påverkar hur hög hastighet man kan generera. Den viktigaste är den kraft som man kan anbringa samt med vilken explosivitet man kan utlösa den kraften. Kraften man har tillgänglig är olika för olika människor, och så är explosiviteten.
Många hävdar att det är vikten på yxhuvudet som avgör hur stora kubbar man kan klyva. Jag hävdar att hastigheten har större betydelsa till en viss gräns.
Nu ska jag bli lite teoretisk och hänvisa till Newtons fysiska lagar.
F=kraft (N)
m=massa (kg)
a=acceleration (m/s²)
v=hastighet (m/s)
t=tid (s)
E=energi (Nm)

Alla som tagit körkort på bil har fått lära sig att bromssträckan fyrdubblas om man dubblar hastigheten.
Det beror på att rörelsenenergin, är en funktion av massan och hastigheten i kvadrat.
E=m × v²/2
Så om vi leker med tanken att vi har en yxa med en massa på 5kg och vi kan ge yxhuvudet en max hastighet av 4m/s, så kommer vi att få följande anslagsenergi
E=5×4²/2=40Nm
Om vi sedan halverar vikten på yxhuvudet, är därmed kan uppnå hastigheten 6m/s. så får vi följande anslagsenergi
E=2.5×6²/2=45Nm
Om ovanstående förutsättningar vore förenliga med verkligheten så är det bevisat att under angivna förhållanden, en lättare yxa är mera effektiv än en tung.

Nu är det ju så att olika människor förfogar över olika stora kraftresurser, både statiska och dynamiska. Det är ju te x därför det finns en optimal vikt på en golf-driver. De flesta golfare är så vältränade att de vill utnyttja hög hastighet framför hög massa. Däremot, ju äldre man blir så tappar man rörelsehastighet på tentaklarna, och ett tyngre klubbhuvud kan öka slaglängden.
Pga detta så tillåter många driver-klubbor att man kan sätta olika vikter på klubbhuvudet.
Samma filosofi kan tillämpas på valet av klyvningsverktyg.
Liknade analoga jämförelser kan göras med vapen-ammunition, en balans mellan kulvikt och utgångshastighet maximerar anslagenergin. Explosiviteten dvs krutets förbränningshastiget avgör också hur stor kraft som kan anbringas kulan. Det tar olika anslagsenergi för att "klyva" en noshörning, jämfört med ett rådjur...

En annan av Newtons lagar är den om "tröghet". Det går mera kraft för att accelerera en större massa.
F=m×a
Det är ju yxhuvudet längst ut på skaftet som ska ha hög hastighet. Det innebär också att skaftets längd kommer att påverka hur snabbt vi kan accelerera yxhuvudet. Till en viss gräns så är ökad skaftlängd positivt för att kunna öka hastigheten. Men ökad svingradie medför också ökad tröghet.
Med en höghastighetskamera skulle man enkelt kunna mäta hastigheten starx för anslaget. Jag har gjort ett försök med min mobilkamera, man jag har tyvärr inte "framkallat" filmen ännu, men jag kunde iaf påvisa ökad hastighet med halva vikten, ca 2kg, på yxhuvudet, trots att den tyngre yxan, ca 4kg, hade 20 cm längre skaft...

Kanske det inom ramen för kostnaden för en 1000 kr klyvyxa skulle kunna finnas speciella blyvikter att sätta på yxhuvudet för att få en personlig optimering av yxans vikt. Skaft kan ju kapas till rätt längd :lol:
Vart är "pro-shoppen" för vedklyvare? :lol:
Alternativt köper man vedklyv.. :smile: :smile:

Avatar Fallback

Re: Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

Hema  
#331211 Jag vet inte om ökad hastighet "chockar" träfibrerna hårdare, så att de lättare delas?

Användarvisningsbild

Re: Fiskars klyvyxa och en gummistropp...

th  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#331212 Det finns ytterligare en formel att ta hänsyn till: Energi = Kraft x Sträcka
Således, om du har en begränsad kraft hjälper det inte att laborera med vikten på yxhuvudet eftersom den inte spelar någon roll för energin (om man inte samtidigt har någon form av fartbegränsning som t.ex. stela leder). Det är bättre att satsa på en lång svingrörelse :lol:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).