Skogsfastigheter

Oklar rågång

56 inlägg 33167 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback
Skogsante  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#20333 Finns det inbyggd precisionskompass i en totalstation? eller hur kalibrerar du vinkeln (bäringen) på plats?

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild
Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#20337
Skogsante skrev:Finns det inbyggd precisionskompass i en totalstation? eller hur kalibrerar du vinkeln (bäringen) på plats?


Totalstationer har en elektronisk vinkelgivare för horisontalvinkeln. Den kan kalibreras på tre olika sätt!

1 Känd station med s.k. bakrikt.

2 Fri station med åtminstone (helst) tre "bakobjekt". Det kan gå med två "bakobjekt" om höjderna är kända.

3 Referenslinje mellan två säkra punkter på den aktuella gränslinjen. (Detta är strikt sett ingen kalibrering av horisontalvinkeln, men det funkar utmärkt för att kunna sätta ut själva gränslinjen - vilket ju är det intressanta i sammanhanget.)

Mer om bl.a. referenslinje och stationsetablering med totalstation hittar du på www.matniklas.se -> Bakgrundsfakta -> Mätinstrument

/Niklas

Användarvisningsbild
OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#20462 Den första fastighetsgräns jag skall röja fram är ca 1500 m lång. Hörnet därifrån jag utgår i norr är ett hörnröse av stora stenar.

Så här ser sträckan ut;
- Första biten, 250 m, glest skogbevuxen hällmark med 20 m höjdskillnader
- Därefter, 200 m, hygge på mitt skifte och gammelskog på grannens
- Därefter, 200 m, oröjd ungskog på båda sidor nu börjar utmaningen
- Därefter, 450 m, gammelskog av tall på båda sidor
- Därefter, 300 m, hygge på grannens och gammelskog på mitt
- Sista biten, 100 m, ungskog på båda sidor en utmaning

Det är klart att en syftkompass blir inte bättre än den som handhar instrumentet, men så är det med alla instrument. Jag har nu beställt syftkompassen med laser, vi får se.

För oss är det sträckan om 200 m ungskog samt 450 m gammelskog som kan vara svår. Först så röjer vi bara fram en siktlinje från norr, det blir spännande att se hur mycket fel det slår. Ett vinkelfel på 1 grad medför ju sidledsfel på 5,1 m på 600 m och det är för mycket.

Det får ju jute skilja mer än vad rågången är bred. Därför måste man vara noggrann och gå flera gånger från båda norr och söder. Då vi är överens om gränsens sträckning så röjs den med röjsåg till 2-3 m bredd.

   TS
Användarvisningsbild
OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#21062
OAS-forests skrev:Nu tror jag att jag kommit på hur det ligger till.

Jag har mätt bärningen 130 grader
Korrigering missvisning +5 grader
Korrigerad bäring blir 135 grader vilket syftkompassen ställs in på i skogen.

Vänligen rätta mig om jag tänker fel!

Nu har instrumentet kommit. Det följer med en instruktion. Jag hade fel angåemde deklinationskompensering.
Om deklinationen är positiv skall man dra ifrån det från den bäringen man mätt fram. I mitt fall blir resultatet alltså 130 - 5 = 125 grader.

För övrigt är det ett lätt och smidigt instrument. Eftersom jag även beställde stativet kan man hålla det mycket stadigt. Det verkan inte vara någoit problem att läsa av med 0,5 grads noggrannhet och sen har man ju lasern för att peka och markera med...detta skall bli kul!

   TS
Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#21140 Kul, OAS! Jag hoppas du lägger upp lite bilder på hur dina grejer ser ut "i fält" och återmatar ditt resultat? Tyvärr är ung. gälften av min gräns så att den byter riktning vid varje markering, man jag har även lång sträcka där det skulle vara intressant med en sådan där makapär.

Och jag blev löjligt glad när jag hittade en ny gränssten i lördags, första nya på över ett halvår! Visste bara att den skulle vara i ett visst område, och skrapade lite på måfå i mossan ovanpå en sten, och såg en huggen fyrkant med hål i! 8)

Användarvisningsbild
OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#24065 Nu har jag gjort det första fälttestet. Fungerar bättre än jag väntat mig! Lätt att använda, inga problem med att läsa av skalan på hel eller halv grad. Laserstålen behövs inte i dagsljus det fukar bra ändå.

Jag gick nästan 1000 m genom omarkerad skog, då jag kom fram till målet så skiljde det 4 m i sida. Om man betänker att 1 grad ger ett utslag på 17 m efter 1000 m så kan man säga att missvisningen blev 0,23 grader (4/17=0,23) . Nu var jag ensam, till sommaren skall jag ta hjälp av en medhjälpare och markera noggrannt med hjälp av stakkäppar då bör man få änbättre resultat.

Men det är viktigt att inte ha magnetiska föremål på sig eller i närheten. Då kan instrumentet bli helt snurrigt. Det märkte jag då jag korsade ett järnvägsspår, kompassen visade plötsligt 10 grader fel.

Jag återkommer med blider till sommaren!

   TS
Avatar Fallback
höga  
#24163 När laga skiftet beslutades och skogsgränserna drogs upp kring 1850
skulle det mellan 50 och 200 meter markeras med en gränssten. De stenar som inte var hörnstenar utan längs stenar skulle stöttas upp av minst 3 stenar och syftas i gränslinjen. Detta gjorde man med dåtida kompasser och långa störar för att få en rak linje. Stenarna finns fortfarande kvar men har under tidens rand för det mesta växt över eller vällt , kanske med en rotvälta eller körts över av en skogsmaskin.
De erfarenheter jag har är att om man går på den tänkta gränslinjen (Lasermaster)
och sparkar i marken, så finns det gränstenar där under mossan och man blir så förvånad när man ser hur tydliga gränsstenar de är.
Jag känner till flera skogsägare som sagt "här finns inte en gränssten"
som blir jätte förvånade när den ena efter den andra stenen upptäcks
Mats

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#36365 Jadu OAS-forrest, hur gick det med din laserkompass? Fick ytterligare 4km gräns i somras att leta rätt på, så det är väl bara att ta tag i det hela... :cry:

Användarvisningsbild
OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#36415 Jodå det är ett bra instrument för att ta ut rågång. Men laserfunktionen använder inte jag utan främst syftkompassen. För att vara noggrann måste man dock använda monopoden. Det är en justerbar aluminiumstav där kompassen gängas fast. Därmed kan man ta stöd mot marken och då kan man ta ut riktningen noggrannt.

Jag har röjt upp två rågångar i sommar där det var rena djungeln men det blev riktigt bra. Det är roligt med bra rågångar, röjde upp dem till två meters bredd med en gång. Tänkte att de växer igen snabbt ändå.

   TS
Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#36437
OAS-forests skrev:Jag har röjt upp två rågångar i sommar där det var rena djungeln men det blev riktigt bra. Det är roligt med bra rågångar, röjde upp dem till två meters bredd med en gång. Tänkte att de växer igen snabbt ändå.


Klokt! Fick du dina rågrannar att gå med på detta? Har själv "drabbats" av en ny rågranne som vill leta/röja rå.Har inte tid själv(har några mil rågångar),men har lovat stå för halva kostnaden.
Frågan är hur man värderar de timmar han lägger ned på att leta rösen?

/Nisse

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#36439
nisse skrev:Frågan är hur man värderar de timmar han lägger ned på att leta rösen?


Det går på nöjeskontot! :-)

Användarvisningsbild

Re: Oklar rågång

Sibiria  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#96670 OAS-forests, är lite nyfiken på hur det blev med den omtvistade arealen med 100-årig skog

Användarvisningsbild

Re: Oklar rågång

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#98718 Jag har träffat den andra markägaren på platsen och vi har tillsammans letat efter gränsmarkeringar. Resultatet är dock nedslående, vi hittade inga markeringar. Konstigt tycker jag, det verkar nästan som att någon inte vill att det skal finnas några markeringar kvar. Jag frågade om han kunde tnka sig att sälja torpet; svar nej. Jag filar ändå på ett anbud, tänker skriva ett gammeldags anbudsbrev och skicka, så får vi se vad som händer. Annars måste jag gå lite hårdare fram.. förmodligen kallas lantmäteriet in och sätter ut gränsen.

   TS
Avatar Fallback

Re: Oklar rågång

DrDamp  
#175958
OAS-forests skrev:Jag har träffat den andra markägaren på platsen och vi har tillsammans letat efter gränsmarkeringar. Resultatet är dock nedslående, vi hittade inga markeringar. Konstigt tycker jag, det verkar nästan som att någon inte vill att det skal finnas några markeringar kvar. Jag frågade om han kunde tnka sig att sälja torpet; svar nej. Jag filar ändå på ett anbud, tänker skriva ett gammeldags anbudsbrev och skicka, så får vi se vad som händer. Annars måste jag gå lite hårdare fram.. förmodligen kallas lantmäteriet in och sätter ut gränsen.



Hur gick det ? Har gått några år nu..

Avatar Fallback

Re: Oklar rågång

nalle34  
#175966 Jag är ochså nyfiken hur gick det.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).