Skogsfastigheter

Dela fastighet?

5 inlägg 5471 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Dela fastighet?

escargot  
#83058 Hej, svärmor har en fastighet som ska skiftas. Rådande förslag är kombinerat utköp/delning mellan syskon. Den del där jordbruksdriften är kommer också att få ca 16 ha skog det är mest "vedhuggarskog" med undantag av 3ha G30. Det blir så med enklaste gräns. Nu till frågan: Vad säger lantmätaren om detta , faller produktionsregeln om fastigheten i huvudsak är jordbruk, eller måste man göra massor med dyra streck på kartan? :?:



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Dela fastighet?

escargot  
#83201 Nu har jag lärt mej nåt nytt, som jag kan dela med mej....
Det hänger på klassificeringen, och i lagstiftningen finns ingen definition av klassningen vare sig i FBL eller i JFL. Den enda ledning som finns i frågan hittar man i förarbetena till ändringen av FBL, d.v.s. proppen som heter 1993/94:27.28
I denna anges att "i första hand skall en fastighet, där det bedrivs ett kombinerat jord- och skogsbruk, bedömas utifrån vilket ändamål som är det på fastigheten dominerande. Fastigheten bör vidare bedömas som en jordbruksfastighet, då jordbruksdelen har sådan omfattning och effektivitet att det kan anses som utvecklingsbart eller bärkraftigt."

Alltså bör det inte vara något problem i detta fall eftersom det blir jordbruk, och skogsdelen klarar lätt produktionskravet 3 kap. 7 § FBL.

Den som söker skall finna.

   TS
Avatar Fallback

Re: Dela fastighet?

alias  
#83217 Grattis om det verkar lösa sig!

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Dela fastighet?

nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#83298 Intressant! Vill man stycka av en bit som ej uppfyller kraven för att bilda egen skogsfastighet löser det sig om en plätt åker skickas med?

/Nisse

Avatar Fallback

Re: Dela fastighet?

escargot  
#83303 Nisse, ja så borde man nog kunna hävda det, odla jordgubbar, grönsaker eller nåt annat arbetsintensivt kräver inte särskilt många ha för att driva upp intäkten till vad som vida överstiger en "för liten"skog......

Det kan var praktiskt eftersom ofta finns den möjligheten på många fastigheter, åtminstone söder om Siljan.

Lite flexibel tolkning är det väl och jag är ingen expert alls men tycker nog det borde gå.

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).