Skogsfastigheter

Märka upp rågång?

22 inlägg 20500 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Märka upp rågång?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#82641
axwell skrev:Lätt att säga för oss som har orientering, kartor, kompasser av flera typer som intresse och dessutom vana att hitta(oftast).
Marinkikare med en riktigt stabil inbyggd kompass imponerar på mig.
Samma erfarenhet om "granngubbar"


Jag erkänner, det är rätt så kul att leta gränsrösen. Men att röja upp i områden från -69 där man planterade över fastighetsgränserna och sedan inte varit där, det är mindre roligt.

Utveckla gärna kring marinkikare, modell, användningsområde?

På tal om orienterare och att hitta. Min erfarenhet är att det finns inga som kan hamna så vilse som fem orienterare i en bil. :shock:

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Märka upp rågång?

axwell  
#82650
Mangan skrev:Utveckla gärna kring marinkikare, modell, användningsområde?




Marinkikare, 7 x 50
Vattentät kikare med god flytförmåga. Gummiklädd för bästa grepp. Den belysta kompassen gör att man kan ta ut bäring även i mörkret. Optik med BAK4-prismor. Förstoring: 7 ggr. Objektivets Ø: 50 mm. Individuell fokusering så att skärpan ställs in automatiskt. Synfält vid 1000 m: 132 m. Levereras med väska, nackrem, putsduk okular- och objektivskydd. Drivs med 2 st. LR43-batterier (1,5 V) (medföljer). Mått (hopfälld): 200 x 80 x 150 mm. Vikt: 190 g.
Skriv utVisa stor bildTeknisk dokumentation
Art nr Pris Antal
45-721 899,00 kr
(Biltemas)
Det är en kikare med en 360 graders kompass i underkant av synfältet och hjälpskala för avståndsberäkning eller positionsangivelse (som militärkikare). Batterierna är avsedda för skalbelysningen i kompassen, ingenting som behövs i dagsljus. Stabil även om man darrar lite på handen, skalan är så tydlig att går att beräkna mindre än halvgrader.
Jag använde den senast efter tidigare "letande under mossan" då skogsgrannen var med. Vi var helt ense om alla markeringar som jag preliminärt satt ut men gradtalet i kikaren skilde, hans medhjälpare fick samma grad. som jag, eftersom han inte hade någon campingyxa i jackfickan.

Användarvisningsbild

Re: Märka upp rågång?

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#82692
Mangan skrev:
nisse skrev:Hur länge tror ni det dröjer innan kartor och satteliter har sådan noggrannhet att man kan följa fastighetsgränsen med en bildskärm i näven?


Längre än det tar för lantmäteriet att veta EXAKT var alla gränsmarkeringar står. Och det är länge det, för då måste de ut med Stora GPS-utrustningen och mäta varenda sten. Eller göra nya markeringar.


Ja, det lär ta mycket lång tid, säkert flera mansåldrar - inte minst med tanke på dagens lantmäteritaxa! Det är ju nämligen rågrannarna som solidariskt får betala för varje gränsbestämning på den egna fastigheten.

En gränsbestämning innebär att den juridiskt bindande ägogränsen tas fram, medan vid en gränsutvisning (gränsanvisning) bara tar fram en ungefärlig och icke juridisk bindande ägogräns. Lantmäteriet har monopol på gränsbestämningar - vilket avspeglar sig i deras prislista! Gränsutvisning (gränsanvisning) får däremot göras av vem som helst.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Märka upp rågång?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#82701 Man kan ju tänka sig att (grund)lagen ändras inom tex 20 år, så att LM bestämmer koordinaterna för fastigheterna efter bästa förmåga, och så får man tåla det, eller driva en överklagan i någon käck domstol. Men det är inget jag ser fram emot.

Användarvisningsbild

Re: Märka upp rågång?

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#82706 Tips på kompass-kikare i vettig prisklass?

Avatar Fallback

Re: Märka upp rågång?

axwell  
#82735 Ditt husorgan Jula kanske kan erbjuda bättre pris på sin Globe 953-036, de hade kampanjpris i höstas, ordinarie 1295 kr. Finns inte med i senaste katalogen som skulle ha ersatts 31/12 -09.
Kan inte lova att den är lika bra, bara att de påminner om varandra.

Användarvisningsbild

Re: Märka upp rågång?

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#82871 Jag hittade fler här: http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=s ... &o=eg_2372
Priser från 1150-7795:- ink moms.
Fler tips eller favoritkikare lämplig för skogsbruk?
Biltemas kikare verkar intressant.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).