Skogsfastigheter

Kvittning av underskott

5 inlägg 6881 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Kvittning av underskott

Ulrik  
#765 Hejsan!

Det finns en skatteregel som säger att man får kvitta underskott i en nystartad rörelse mot inkomst av tjänst.
Jag tror att villkoren är att man inte får ha bedrivit verksamhet tidigare och att man ska bedriva verksamheten aktivt.

Vet någon om/hur man kan utnyttja detta i samband med nyanskaffning av ett skogskifte?

mvh /Ulrik



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#767 Ah, ekonomi! Kul! :)

Vi börjar med att fundera på om du verkligen vill använda den här möjligheten? Avdraget blir mer värt om du kan använda det i din näringsverksamhet(fastighet) när den väl ger vinst. För det gör den väl så småningom? Om du inte behöver pengarna just nu, och dur räknar med att du skall få en vinst (tex rotpostförsäljnigen) inom inte avlägsen framtid, så är det nog bäst att behålla underskottet.

Vilka underskott räknar du med, själv utgiften för fastigheten blir ju inget unerskott?

Avatar Fallback
Ulrik  
#775 Hejsan Mangan!

Hur är det med räntan på lån för köp av fastigheten?
Eller kostnader för gallring?
Annars är det väl mest mindre utlägg som förbrukningsvaror för eget uttag och diverse utrustning kopplat till verksamheten.

mvh /Ulrik

   TS
Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#777 Ränta och utifter för gallring är avdragsgilla direkt i näringsverksamhet. Kan du vänta 30 år till slutavverkning, så kan du ju dra av det då (om du inte har någon annan inkomst av skogen först)... 8)

Glömde en grej, vad gäller näringsfastighet, så är det nystartad verksamhet så fort du köper fastigheten. Frågan om det är passiv eller aktiv är inte helt lätt att avgöra? Om du bara lejer ut allt och inte ens röjer själv, då är det passiv. Om du köper maskiner och arbetar 500-600 timmar per år, så är du aktiv. Var gränsen går på små fastighetet är inte gott att veta.

Står lite mer här

http://www.skogsagarna.se/media/PDF%20F ... 202005.pdf

Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#783 Hej Ulrik!

Skog är jag ingen expert på, men ekonomi har jag hyfsad hum om.
Det är def. värt att räkna på om underskottsavdraget skall utnyttjas.Det beror givetvis på hur just din situation ser ut, någon generell rekomendation går inte att ge. Betalar du statlig skatt på tjänst är det garanterat värt att försöka utnyttja avdraget och göra så stor förlust i näringsverksamheten som möjligt(i fem år max100.000/år), t.ex genom att skjuta upp planerade avverkningar/gallringar.
Att spara underskott i verksamheten kan vara bra, men även utan sparat underskott finns goda möjligheter till en gynnsam skattesits t.ex genom att utnyttja skogsavdrag,skogskonto, periodiseringsfond och expansionsfond.
Beroende på hur kapitalunderlaget ser ut i din verksamhet kan du säkert räntefördela fram en del intäkter.
För att räknas som aktiv ska man arbeta motsv.1/3 heltid ELLER(vilket det finns prejudikat om) sköta all verksamhet själv. Dvs behövs det bara 200tim för att sköta verksamheten så räcker det för att räknas som aktiv.
Har inte hört att det ska vara ngt problem när det gäller skogsfastigheter.Tyvärr brukar väl den egna plånboken sätta vissa gränser för både den ekonomiska och skogliga planeringen.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).