sön 27 dec 2009, 15:42#75802
Jag använder en Atop fil gude för .325 kedjor och jag filar med en flatfil från tandens utsida och in vilket ger en väldigt skarp egg i och med att man "viker" ner kromlagret man slipper det lilla "burret" eller råeggen som blir när filar inifrån och ut.
Det flata skäret som blir av flatfilen gör att friktionen minskar när tanden skär igenom trät viket bidrar till snabbare kaptider och mindre soppaförbrukning och ett väldigt mjukt skär.
Tandbotten filar jag ur med en 4,5mm eller 4mm rundfil innan jag filar skäret på så vis går det lättare att fila med flatfilen samt att man spar flatfilens livslängd rejält, att ta ur tandbotten ger även ökat spån utrymme som också det bidrar till snabbare kaptider.
Dessa saker som jag gör med Atop mallen hjälper även om man filar med rundfil, tex att ta ur tandbotten lite då och då under kedjans livslängd det går även att fila utifrån och in med rundfil men då burkar jag få hålla i tanden med ett finger för att den inte skall hoppa så väldigt när jag filar.
Hoppas svaret var till lite hjälp // Kristoffer
346xpg "woods ported" 372xpg "woods ported"
394xpg "lätt-trimmad"