Bioenergi

Ni som sysslar med stubbrytning, berätta mer.

8 inlägg 8438 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Ni som sysslar med stubbrytning, berätta mer.

Mickev  
#65769 Ja jag hade lite svårt att formulera en vettig rubrik men ni som sysslar med stubbrytning, jag är intresserad av mer "info" om det, både ur förarens perspektiv och för företagets skull.

Det är nämligen så att jag börjar lessna lite på att köra timmerbil och även pratat med chefen lite om att jag är mer intresserad av att köra tex grävare om han skulle få nån idé att skaffa någon sådan i framtiden.

Nu fick jag höra av en kolega att dom varit och kollat på en 21tons grävare då chefen funderar lite på stubbrytning. Vad jag fått veta så är han lovad körning på stubbrytning om han vill, så jag antar att han sitter och räknar rätt mycke nu om han kan få ekonomi i en sådan körning. Så ni som vet nått/kan nått, berätta lite vad vi som företag ger oss in på. Vad jag förstått så är säsongen som max 8mån här uppe och grävaren han varit och kollat på ska ha haft ett skördaraggregat också, är risken då att man hamnar på nå skitavverkningar på vintern där man tror maskinen ska tippa bara man flyttar sig i hytten å sånt?

Och för mig som trolig förare om han beslutar sig för att prova på dehär, hur kommer jag att ha det, hur fungerar det igentligen ute på sånthär? Jag har förvisso ingen större erfarenhet av att köra just grävare men har kört mycke kran och har inga större problem att manuvrera en grävare. Jag har förstått att man såklart kan få långa avstånd att köra till och från jobbet ibland vilket såklart är rätt tråkigt men inget man kan göra nått åt.

Så ja berätta vad ni vet :)



   TS
Avatar Fallback

Re: Ni som sysslar med stubbrytning, berätta mer.

roten  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#65770 Intressant! Går i tankar på att ev skaffa egen maskin om jag tar över skiftet så småningom. Skulle vara intressant om det gick att få ekonomi i nåt sånt. Har en hel drös med skogsdiken som behöver rensning åxå. Så jobb med maskin har man ju.

Användarvisningsbild

Re: Ni som sysslar med stubbrytning, berätta mer.

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#65773 Sydveds Mariestadskontor anordnade en stubbrytningsdag i början av sommaren. Jag var där och kollade i egenskap av skogsägare och har dessvärre glömt det mesta av sådant som främst bör intressera entreprenören... Men då mina intryck från denna dag ändå kan vara av intresse så bifogar jag dessa.

Stubbrytning verkade vara en intressant metod för att markbereda och minimera risken för snytbaggeangrepp (då snytbaggarna övervintrar på stubbarnas rötter). Kanske kan det minska risken för framtida rotröteangrepp också. Omloppstiden skulle kunna förkottas några år. Stubbarna fick dock inte vara äldre än ca 3 år (räknat från avverkningsdatumet) för att de skulle hålla för en ordentlig hantering (äldre stubbar var vanligtvis alltför ruttna och gick sönder i hanteringen).

Stubben + de grova rötterna följde med vid stubbrytningen, medan smårötterna förblev kvar i marken. Då stubben innehåller en hel del växtnäring kunde en askåterföring vara behövlig.

Efter brytningen läggs stubbarna på ett upplägg för att torka, samt för att medföljande jord och stenar ska åka av. Enligt finska erfarenheter var det lönlöst att plantera gran på de gamla uppläggen på grund av rotröta.

Markägarna får i dagsläget inget betalt för stubbarna, men slipper å andra sidan bekosta en dyr markberedning. Om biobränslepriserna fortsätter att stiga, kan det bli aktuellt med en liten nettobetalning för åtgärden. Hygget bör vara minst 2-4 ha för att det ska vara intressant för entreprenören. Eventuellt kan flera grannar gå ihop för att tillsammans få tillräckligt stor areal för stubbrytning.

En sak som många besökare tycktes sakna var ett såaggregat monterat på grävmaskinen. Då det ofta blir en rejäl kal fläck efter stubbrytningen där de sådda fröna borde kunna gro i fred från ogräs under några år.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Ni som sysslar med stubbrytning, berätta mer.

plutten  
#72989 Här i Finland har stubbrytning varit allmän redan några år, varför jag skall ge några personliga erfarenheter av den som skogsägare.
Konstigt att det inte räcker någonvidare ersättning till skogsägaren, när det talas vitt och brett om hur mycket värme det finns i stubbarna.
Gratis markberedning , kan så vara men i slutändan lämnar ändå skogsägaren med Svarte Petter, dels iform av högre vägunderhållskostnader för belastningen på skogsbilvägarna ökar betydligt och så sker stybbrytningen på förhållandevis bördiga marker, med den påföljd att efter 3-5 år har man en helsikes massa sly som måste bort om plantorna skall överleva.
Vem betalar röjningen? Jo skogsägaren.

Användarvisningsbild

Re: Ni som sysslar med stubbrytning, berätta mer.

Henrik K  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#73030 21-tons grävare är i minsta laget är min erfarenhet. Inte kört men sett en i arbete. Behöver nog upp på minst 25-28ton så den står stadigare. Har däremot kört 110st lass med stubbar med skotare.

Avatar Fallback

Re: Ni som sysslar med stubbrytning, berätta mer.

nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#73255 Får man inget betalt för stubbarna? Det låter som en riktigt dålig affär för markägare.

/Nisse

Avatar Fallback

Re: Ni som sysslar med stubbrytning, berätta mer.

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#73257 Verkar som om köparna tror att vi är glada för att ta in maskiner ett extra varv i skogen och få alla möjliga kulturlämningar södnertrasade eller att bli av med lite näring. Gäller både stubbar och grot.

Avatar Fallback

Re: Ni som sysslar med stubbrytning, berätta mer.

plutten  
#73335 Grannen lät virkesköparen lyfta stubbar på 1,1 ha och fick hela 4 € = 40 kr för hela rasket.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).