Skogsvagn (Huggarvagnar)

Tips för krankörning

5 inlägg 7221 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Tips för krankörning

Åke Carlson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#665 Någon som har tips om effektivaste teknik för lastning med griplastare? Finns t.ex någon simulator att träna på datorn med? Även enkla handfasta råd mottages tacksamt. Kör ni medan ni lastar? Hur jämnar ni till "knippena"? Kör ni rena eller blandade lass?



   TS
FTG
Avatar Fallback
Ellingsson  
#666 det bästa är nog att gå ut och köra och lära sig så..hur man jämnar till knipporna,jag brukar bara jämnslå dom mot marken med gripen,kanske kräver lite övning men sen går det hur lätt som helst..

Avatar Fallback

Krankörning

JN  
#668 Håller med, bara öva med kranen. Till att börja med kan man flytta omkring saker för att komma underfund med reglagen. Varför inte bygga en bana med ökande svårighet för att få in exakthet i rörelserna.
Jag kör oftast med blandade lass. Har i år gjort sorteringsstolpar som jag kan ta bort då de inte behövs. Man tjänar tid vid lossning.
För att få bättre överblick brukar jag vid lossning ställa traktorn i rejäl vinkel till vagnen (vagnsmonterad kran). :)

Avatar Fallback
Ellingsson  
#672 nog för att jag kör sktoare,men det är väl samma princip bara att öva och öva tillslut gör man det utan att tänka på det

Avatar Fallback
Fredrik  
#673 Hej,

Jag håller också med, öva, öva...
Någon simulator på nätet har jag inte hittat, det enda jag vet om är en sida där man kan gräva med CAT, men det lär man sig inte så mycket på.

Några tillverkare har ju korta filmer där deras produkter körs, en kort snutt finns på http://www.mowi.se.

Sedan beror det ju väldans mycket vilken utrustning man. Jag t ex kan aldrig köra framåt eller bakåt samtidigt som jag lastar. Dels har kärran stödben som bör vara nere, dels har jag inte körreglage när stolen är vänd bakåt.

Att ändbanka och jämna till knippen lär man sig ganska fort. Jag brukar öppna gripen något och antingen svänga/banka mot backen eller grinden när man lastar.

Ett tips är att lära sig att köra snålt och gärna flera funktioner samtidigt. Försök ta kortaste/enklaste vägen. Tänk på att rörelserna i kranen inte behöver gå snabbt för att man ska köra effektiv och snålt och därmed snabbt...

MvH Fredrik

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).