lör 11 dec 2010, 18:20#109983
Har många gånger funderat på att kasta mig in i slipningsleken. Nu blev det dax!
Då jag jobbade som slaktare så fick man lära sig att inte bara slipa/bryna/ståla utan även hålla den vass.
Inte vasst = inte snyggt o massor med extra arbete.
Jag har sett lite de klipp som finns men har inte hittat någonting som liknar de maskiner vi använde där.
Att slipa knivar för arbete är personligt o väldigt olika. Vinklar man fördrar o form på egg etc.
Nu är det några år sen jag jobbade på slakteri o de slipar inte själva längre efter vad jag förstått.
Skulle gärna vilja lägga vantarna på en sån slip om jag hittar, det hade varit kanon!
För de verkstads erfarna så kanske ni minns tiden då ventiler slipades.
I en fixtur på liggande vattenkyld sten. Inte stående som Tormec.
Jag slipar fortfarande då och då till vänner o bekanta på en bekants slip av samma typ och sten.
En liggande sten med rinnande vatten på. Den roterar förhållandevis fort om man ser till vad som är vanligt.
Kornstorleken har jag ingen aning om men vi hade under de år jag jobbade lite olika stenar.
Grön funkade bäst för normal slipning, vit var lite grov och blå lite för fin. Grön hade vi alltid och de som testades åkte ut snabbt som ögat.
Efter slipning polerar jag bort råegg på en vaxad fiber trissa. Den består av pressad svinhud. Läder trissa funkar precis lika bra, men blir lättare varm och mycket dyrare om jag minns rätt. Olika typer av vax testades med olika egenskaper och ett rosaaktigt var det som funkade bäst.
Efter det kommer skärpstålet. Efter slipning eller om kniven tappar skärpa använder jag ett något ruggigt stål.
För att hålla skärpan använder jag ett chromat stål, helblankt alltså.
Stålet slipar inte utan böjer väldans tunna fina grader så de skäras av.
Det är magnetismen i stålet som gör jobbet, tappas den eller det händer nåt så magnetismen försvinner får man magnetisera om eller byta för det funkar inte rätt utan. Det är stor skillnad på skärpstål o keramiska bryne (slipande).
Att hålla vinkel och rätt hastighet tog ett par år i dagligt arbete o lära sig.
Skärpa o dess egenskaper är olika. Du kan ha två lika vassa knivar som känns annorlunda.
Jag brukar raka lite hår o då känner man hur eggen tar i strået eller inte. Det ska helst inte kännas nåt alls.
Vissa känner med nagel eller tumme, har ingen aning om hur det går till, men det funkar säkert lika bra.
Det är vana som ska till. Slipar jag inte på någon månad så märks det direkt. Jag är inte lika säker nu som när jag slipade regelbundet, dagligen.
Har glömt förmycket för att tillägga nåt vettigt i diskussionen egentligen men kanske kan det vara till nytta för nån.. Vad det var för märke och fabrikörer på grejerna men knivar o stål kommer jag ihåg. Har lite spartat i en låda.
F.Dick och Frost var vanligast stål, min favorit var ett chromat fisher.
Knivarna jag gillade bäst var rätt hårda, Zwilling hade bra stål o skaft som passade mig.
Mjukare knivar var lättare o slipa som F.Dick, Frost, Raaward.