Avverkning (slutavverkning)

Danske Bank: Ut och Hugg (hösten 2017)!

6 inlägg 9196 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Danske Bank: Ut och Hugg (hösten 2017)!

Fredrik Reuter  
#472955 Johan Freij, skogsspecialist på Danske Bank, skriver nu i sin krönika att det nu är läge att avverka skog - innan det vänder.

Det är första gången på sex år som Johan Freij går ut med denna rekommendation, konjunkturen i skogen är alltså på topp om man ska tro honom.

Rekordhöga priser på virke och stark efterfrågan på både massaved och timmer är det också nu. Speciellt gäller detta timmerpriserna som skjutit i höjden i takt med att den globala efterfrågan stigit. Timret står för 70% av skogsägarens nettointäkt och därav vital. Men skogsägare ska inte vänta, redan till vintern vänder det enligt Danske Bank.

- Uppgångar i sågverkskonjunkturen brukar inte hålla i sig mer än ett och ett halvt år. Och det är där vi är nu, säger Johan Freij.

Till och med de pressade priserna på talltimmer har vänt uppåt. Men de är fortfarande på en lägre nivå än för ett antal år sedan, så Johan Freij förespråkar grandominerade avverkningar.


Ett varningens finger höjs för att prissättningen är invecklad och att bland annat premier och tillägg kan göra det svårt att jämföra erbjudande.

Läs mer: http://bit.ly/2xJUsD6



   TS
Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Användarvisningsbild

Re: Danske Bank: Ut och Hugg (hösten 2017)!

halvproffs  
#472995 Gäller inte prisdiket här iaf.

Avatar Fallback

Re: Danske Bank: Ut och Hugg (hösten 2017)!

80-90  
#473117
halvproffs skrev:Gäller inte prisdiket här iaf.

Kan bara hålla med !!! Tror aldrig rotnettot varit sämre

Användarvisningsbild

Re: Danske Bank: Ut och Hugg (hösten 2017)!

Älgfoderodlare  
#473151 Även om priserna just nu är förhållandevis rätt bra, är de sett till de senaste 30-40 klart sämre än vad de BORDE kunna vara. Eftersom redan avverkningsanmälningarna i år har ökat med över 20% i södra Sverige, jämfört med samma period i fjol. Så är det självklart att prisnivåerna till råvaruproducenten inte kommer att stiga om utbudet ökar snabbt. Vilket leder till att de enda som gör de verkligt stora vinsterna är just industrierna. Om man nu skulle se om sitt hus som råvaruproducent så borde man ju göra precis det omvända. Vänta med sin avverkning o låta lagren hos industrierna minska under det närmaste året, för att på så sätt söka skapa den prisuppgång vi som skogsbrukare är värda att få ta del av. Det är förmodligen det ökade utbudet som hjälper mest till att dumpa priserna på sikt o skapa det minskade behovet när Industrilagren ökar. För att kunna upprätthålla o öka priset till producent, bör o skall ju då utbudet minska för att vidmakthålla den prisnivå vi har minst idag. Även i en framtid som förmodligen inte kommer att ha en minskad efterfrågan på råvara. För ser man till hur övriga delar av marknaden fungerar, så letar man väl som oftast efter lägsta pris om man skall köpa något. Bästa ränta om man skall låna pengar. Att arbeta för högsta lön om man söker jobb. Varför skall skogsbrukaren NÖJA sig med att låta köparen sätta priset på det vi producerar. Och om de styr marknaden med hjälp av ex. artikelns råd, så kommer utbudet att öka o vi GÅR åter mot en prisnivåsänkning. Om skogsråvaruproducenterna vågade ha tid att vänta, skulle vi kunna få den omvända situationen. Det enda man förlorar på kort sikt kan vara ett par års tillväxt på sin skog. Men man kan vinna ett högre pris för en ökad volym, just av det skälet att våga invänta den ökade efterfrågan istället. Och förmodligen är Danske bank mer inställsamma till industrierna som kund, än vi småskogsbrukare. Därför är också rådet mer ställt till deras kommande vinstökning via en framtida kostnadsminskning o bibehållen eller ökande efterfrågan. Än skogsbrukarens möjlighet att ta del av samma marknadsläge för möjlighet till ökad vinst, att genom en återhållen avverkningstakt, styra prisläget till vår egen fördel ! Det kommer ju även en åldersmidja i skogstillväxten efter 70-80 talens stora avverkningar. Den som då har virkesrika arealer, bör kunna gå en bättre framtid till mötes inom bara några få år. Spara den mogna skogen till dess, än att stå där vid nästa uppgång med bara röjningsskogar kvar !

Avatar Fallback

Re: Danske Bank: Ut och Hugg (hösten 2017)!

haltaolof  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#473749 Vad ligger timmerpriset i norr på gran 18+ då?

Avatar Fallback

Re: Danske Bank: Ut och Hugg (hösten 2017)!

surjämten  
#473828 runt 500 kr / fub3 ???

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).