De gojibär som säljs i Sverige är så gott som alltid importerade från Kina, som står för större delen av gojiproduktionen i världen. I Kina har bären en lång tradition som ingrediens i mat och i olika typer av naturläkemedel. Men de kinesiska odlarna använder ofta rikligt med bekämpningsmedel för att hålla buskarna fria från mal, skalbaggar, mögel och andra skadeangrepp.
Samtidigt är våra skogar fulla med bär som verkar vara minst lika hälsosamma och som det ju skulle gå bra att sälja på samma sätt med liknande argument.
Jag tror att man kan köpa torkade blåbär idag till fantasipriser men i den här artikeln från Svd är det lingon som är det stora hälsobäret i våra skogar. Fetma- & diabetesforskare vid Anti Diabetic Food Centre i Lund har testat ett antal "mirakelbär" på möss i syfte att se om bären kan ha en positiv effekt för viktnedgång. Gissa vilket bär som hade störst effekt?
– Efter tre månader visade sig lingongruppen ha de bästa resultaten. De hade ökat mindre i vikt, hade lägre blodsockervärden, lägre inflammation i kroppen och var inte lika insulinresistenta som kontrollmössen. Även deras kolesterolhalter och fettvärdena i levern var lägre än hos mössen som fått fettrik mat utan bär.
Med andra ord så är skogen full av dolda affärsmöjligheter. Det är bara att sätta igång och plocka och torka! Ja, när det blir säsong förstås... Fram tills dess kan man utveckla sina marknadsföringsargument och etablera försäljningskanalerna. Kilopris??