Jakt och Fiske

Renskötarna!!??

116 inlägg 40234 visningar 15 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Renskötarna!!??

Arvid0  
#429097 En anledning till att det är ett infekterat ämne är att för få sitter på all fakta (så även jag). Man slänger sej saker man har hört, gärna kryddat med missunsamshet och/eller fördomar. Att samer skulle få, kunna eller vilja stängsla in renarna tror jag inte på. Hur många de får ha regleras också av länsstyrelsen om jag inte minns fel. Det åligger sedan samebyn att bestämma hur många renar renskötarna i byn får mha länsstyrelsens beslut på totala antalet.
Varför skulle en same vilja stängsla in renarna och sedan maximera vinsten? Det är väl bara att de blir köttbonde i så fall, samma sak fast mer utvecklat.

Användarvisningsbild

Re: Renskötarna!!??

svampbob  
#429103
hfab skrev:
Slurfi skrev:Samernas mark? Nu blev det konstigt.
Skriver mer senare

Fick en känsla av att detta kan bli intressant.

Ser verkligen fram emot att läsa Slurfis fortsättning. [emoji106]


Samerna hävdar väl att det är deras mark för att dom var först där. Hur ska man bevisa det?

Ny forskning av bl.a. Svante Pääbo har ju visat att de S.k. Svenskarna invandrade långt för de som nu kallar sig Samer. Det är väldigt känsliga forskningsrön.

Hur kan vi ens på 20- hundra talet tala om rätter som bara gäller för vissa raser. Ska vi då likt åldersbestämningar av ensamkommande flyktingbarn börja mäta skallar igen för att se om individen ifråga har jakt och fiskerätt eller inte.

Användarvisningsbild

Re: Renskötarna!!??

Älgfoderodlare  
#429117 Om man skall anta vilka som var i Sverige först, så var det förmodligen nomadiserande jägarfolk från Europa. Som invandrade söder ifrån över idag motsvarande Danmark, när inlandsisen drog sig norrut. Man har funnit bosättningar i norra Härjedalen/södra Jämtland som har samma byggnadsmetoder som man funnit i bl.a. norra Frankrike. De antas redan ha varit här medans inlandsisen fortfarande låg tjock över Norrbotten. O Yoldia havet hindrade invandring österifrån under ganska lång tid.
Under några decennier i slutet på förra seklet, fanns det lite för mycket ren i våra svenska fjäll. Myndigheterna hade ganska dålig koll på HUR mycket ren det fanns. Så det skedde en ganska hård betning o jorderodering till följd av de för stora hjordarna. Överantalet utnyttjades också på så sätt att det förekom en hel del svartslakt. Bl.a. så fanns mobila slakterier i lastbilar, där djurkroppar fördes över till Norge för utförsel till marknader i Europa. En norsk redarfamilj ertappas i Norge med att ha sålt renkött svart o dömdes till böter för utebliven skatt i Norge till jag tror över 40 miljoner Norska kronor. Men det blev inte mycket till åtgärder mot de som hade försett dem med svartslaktat kött från Sverige av svenska myndigheter. Men via dagens mer utvecklade teknik o miljöhänsyn, måste nu renhjordarna hållas till sina antal inom varje sameby. Detta har bl.a. lett till konflikter inom samebyarna om vem som skall få ha flest ren inom byn. Men som sagt, mycket ligger nog utanför sanningens horisont o är höljt i dunkel för utomstående. Men ett är nog säkert, det är nog ingen dans på rosor att vara renskötare i dagens Sverige !
I Härjedalen har det ju tecknats avtal för renbete på privata marker med samtliga samebyar utom 1. Och jag har då som skogsägare aldrig drabbats av skador från några renar. Så det var ju inget problem att skriva på avtalen för att ha en möjlighet till ömsesidig respekt över varandras verksamheter.
Då har man större problem med illvilliga skoteråkare som fullständigt skiter i hänsyn till andras egendom.

Avatar Fallback

Re: Renskötarna!!??

hfab  
#429129
fretchi skrev:Trafikskadade djur ersätts, dock fick jag höra att det är en dålig affär motför att sälja köttet. Rovdjursdödade renar vet jag faktiskt inte om de ersätts.


Länsstyrelsen avgör hur många rovdjur det finns inom samebyns område.
Efter en fastställd schablon ersätts sedan samebyn efter hur många familje grupper tex. som det anses finnas.
Därför är samebyn väldigt mån om att allmänheten rapporterar in spår av rovdjur.
Länsstyrelsen håller förmodligen ner antalet efter eget tycke..

Avatar Fallback

Re: Renskötarna!!??

axwell  
#429213
Älgfoderodlare skrev:Om man skall anta vilka som var i Sverige först, så var det förmodligen nomadiserande jägarfolk från Europa. Som invandrade söder ifrån över idag motsvarande Danmark, när inlandsisen drog sig norrut. Man har funnit bosättningar i norra Härjedalen/södra Jämtland som har samma byggnadsmetoder som man funnit i bl.a. norra Frankrike. De antas redan ha varit här medans inlandsisen fortfarande låg tjock över Norrbotten. O Yoldia havet hindrade invandring österifrån under ganska lång tid.


Den bosättning(Lillberget) som finns längs E10 några mil söder om polcirkeln är ca 6000(?) år, den ligger på drygt 60 möh vid en tidigare havsvik. Folken som levde där kom från öster och hade ingenting med lapparnas gener gemensamt.

Dom här uppgifterna finns inte i några böcker från före 1970.

Användarvisningsbild

Re: Renskötarna!!??

Älgfoderodlare  
#429220 Det kan ju stämma tidsmässigt att det kunde komma in folk den vägen, allt eftersom isen försvann alltmer. Och Ancylus sjön bildades ju omkring 6500 år f.kr. Då skall det ha funnits passage söder om isen i Bottenviken. Men då hade det nog funnits människor i södra Sverige i kanske 1000 år redan. Bosättningarna i s. Jämtland är ca. 7-8000 år gamla.

Användarvisningsbild

Re: Renskötarna!!??

Kse  
#429446 Det är gjort fynd från bosättningar som är mer än 11000 år gamla här i våra trakter, dax att skriva om i historieböckerna angående inlandsisens utbredning.

Intressant tråd, dock fullspäckad med faktafel och antaganden.
Problemet i en sån här diskussion är just bristen på fakta och information, och det gäller samma sak i övriga samhället.
Vad som betalas och inte betalas av staten är det få som har kunskap om och det spekuleras då en hel del.

Avatar Fallback

Re: Renskötarna!!??

jannee  
#429448 Avundsjuka och habegäret är det som styr sådana här diskussioner.
Var och en kan komma med "bevis" Dessa bevis som i långa loppet inte är värda ett vitten. Till syvende och sist är det mammon som bestämmer, antingen på det ena eller andra sättet :mrgreen:
Avgörande är INTE vilken mänsklig varelse som först befann sig upp i fjällvärden utan avgörande är för vem/vilka den idag betingar ett värde :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: Renskötarna!!??

vetinte  
#429462
Kse skrev:Det är gjort fynd från bosättningar som är mer än 11000 år gamla här i våra trakter, dax att skriva om i historieböckerna angående inlandsisens utbredning.

Intressant tråd, dock fullspäckad med faktafel och antaganden.
Problemet i en sån här diskussion är just bristen på fakta och information, och det gäller samma sak i övriga samhället.
Vad som betalas och inte betalas av staten är det få som har kunskap om och det spekuleras då en hel del.


Totalt ointressant med vem eller vad som var först. När de gäller Renkötts produktion.
Samer är ett folk som fått status som ursprungsbefolkning. Därav vissa rättigheter som ingen annan i landet har. Rätt eller fel ? Tja.
Men att sköta företagsverksamhet betyder väll inte att man inte kan utveckla det så avkastningen blir större ?
Samtidigt har man monopol på att bedriva köttproduktion på ren.
O som i dom flesta fallen är monopol skadligt för konkurrensen.
Ganska övertygad om att en "vanlig" bonde skulle kunna få betydligt bättre lönsamhet gällande kött, både mängd och kostnad/pris.
Men det skulle även minska mängden kött som slängs pga Tjernobyl......
Ser bara vinster med att låta tamdjuret Ren skötas som alla andra tamdjur.
De handlar om utveckling i alla andra sammanhang men inte inom detta.
Tycker de verkar jävligt konstigt för att inte säga fel.
nostalgitrippar kan man få på hembygdsgårdarna.

Ang fakta finns där en hel del att läsa. Detta e en stor utredning som gjorts. Inte dagsfärsk men verkar fortfarande intresant.
http://eso.expertgrupp.se/wp-content/up ... en-ren.pdf
O lite diskussion om den.
http://wwwb.aftonbladet.se/nyheter/9801 ... kes54.html

Kse. Du minns säkert diskussionen i samma ämne för ett antal år sen här.
Fanns mycket fakta som kom fram då. Var ju själv en av dom som undersökte saken o skrev här. Att Ren skötseln är bidragsberoende är där ingen tvekan om. Sen kan man ha känslomässiga åsikter om de e värt de. Men de e en annan sak.

Avatar Fallback

Re: Renskötarna!!??

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#429464 Möjligen får vi acceptera samma bidragsberoende om vi vill ha kvar svenska jordbruk om 50 år. Eller så blir renkött och korn odlat i Västerbotten lika inne, och det vore otänkbartatt äta vete från USA eller nötkött från Irland.

Avatar Fallback

Re: Renskötarna!!??

mooos73  
#429486 Tar tillbaka det jag skrev tidigare om att staten ersätter trafikdödad ren, gäller ren dödad på järnväg. Bildödad ersätt av trafikförsäkringsföreningen= bilisterna= samhället.

Användarvisningsbild

Re: Renskötarna!!??

anersimyra  
#429491 " Odlar " man lösgående tamdjur i markerna tar förstås rovdjuren för sig. Jag såg ett program på tv för en tid sedan som handlade om renskötare i Ryssland. De var inte bofasta på samma vis utan vistades hela tiden i flockarnas närhet och hade därför inga större problem med rovdjur. http://www.jaktojagare.se/kategorier/no ... renkalvar/

Användarvisningsbild

Re: Renskötarna!!??

anersimyra  
#429492 Ajdå..det var allt annat än aktuell info tidningen publicerat.. :shock:

Användarvisningsbild

Re: Renskötarna!!??

Kse  
#429495 Visst kan det stämma att renskötseln till stora delar är bidragsberoende men det är en liten andel som lever enbart på renskötsel.
Den största delen av dom renskötande samerna har ju jobb vid sidan av, renskötseln är som ett komplement eller rent av hobby.

Avatar Fallback

Re: Renskötarna!!??

jannee  
#429499 "Tror" att svensk mjölkproduktion är betydligt mer subventionerad än renköttet.
Utan dessa EU bidrag funnes inte en bonde kvar i Sverige, så är det bara.
Finns några småbönder som INTE är beroende av EU bidragen men vem ska ta hand om deras mjölk när ALLA mejerier är nedlagda :?:
ALLA mejerier och slakterier är beroende av EU bidragen - det är just där vi står idag - och valt det själva har vi också gjort. :grin:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).