Skogsnyheter

Varför sätter kommunen markägarrätten ur spel?

3 inlägg 2573 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Varför sätter kommunen markägarrätten ur spel?

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#428268 Varför sätter kommunen markägarrätten ur spel?

http://norran.se/asikter/insandare/varf ... pel-733249

Publicerad måndag 2 januari

Vi har tidigare haft goda erfarenheter av inlösen av skog. Skellefteå Kraft var mycket proffsiga när de löste in skog vid breddning av ledningsgatan.

Kommunen gör nu samma sak, det vill säga löser in skog och breddar för att rymma den nya vattenledningen. Men på vilket sätt? Hur behandlas skogsägarna?

Vi var väl förberedda trodde vi. Träden stämplades i juli. Inom en vecka hade skogen tagits ner och forslats bort. Alla markägarnas virke lades i samma trave med samma leveransnummer, 66143.

Vi har levererat skog i många år men aldrig varit med om liknande. Om ett skogsbolag, eller jag själv, skulle gjort på detta sätt, hade det blivit stämning och sedan en dom för stöld.

Naturligtvis ska den som tar skog redovisa vad man tar. Även Skellefteå kommun.

I augusti begärde vi ut stämplingslängden från det företag som utfört stämplingen på uppdrag av kommunen.

Vi fick svaret att stämplingslängden inte lämnas ut eftersom det är ett arbetsmaterial. Vi fick dessutom beskedet att ”om ni misstror oss kan ni räkna stubbarna”, sedan hänvisades vi till Lantmäteriet.

Men Lantmäteriet hade inte fått några stämplingslängder. De skulle bearbetas under vintern och lämnas ut när projektet var klart. Om man menar vattenledningen till stan betyder det år 2018. Vi kunde ju alltid räkna stubbarna …

Kommunen har alltså tagit skogen och levererat den till ett skogsbolag, förhoppningsvis till ett bra pris, kanske bättre än det vi får, utan att vi som skogsägare fått ta del av stämplingslängden.

Så får det inte gå till. Enligt Lantmäteriet kommer vi att bli ersatta enligt Lantmäteriets prislista.

Skellefteå kommun, varför mörkar ni stämplingslängderna? Detta är inte en misstroendefråga utan en fråga om ärlighet och respekt.

Medle xx:x

Svar direkt

Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft arbetar på olika sätt men vi bedömer att vi uppnår samma resultat.

Skellefteå Kraft stämplar oftast själva in skogen och upprättar därefter ett avtal med den berörda fastighetsägaren med stämplingslängden som underlag, sedan lämnar de in avtalet vid en eventuell ledningsrättsansökan. I fallet i Medle har Skellefteå Kraft trädsäkrat elledningarna i enlighet med den befintliga ledningsrätten som de har.

Skellefteå kommun följer det normala förfarandet vid en ledningsrätt. I detta fall har förrättningslantmätaren anlitat en sakkunnig värderingsman för att utföra värderingen på varje fastighet och upprätta en stämplingslängd.

Samtliga berörda fastighetsägare var kallade till ett möte den 1 juni 2016. Där föreslog kommunen att få sköta avverkningarna och omhändertagandet av virket i egen regi för att underlätta för projektet och ingen hade något att invända. Avverkningarna påbörjades direkt efter att värderingsmannen samlat in de data som behövdes till stämplingslängderna. Att allt virke lades i samma virkeshög är helt i sin ordning eftersom det var det vi kom överens om på mötet.

Värderingsmannen färdigställer efter nyår stämplingslängderna och värderingsarbetet för varje berörd fastighet. Han uppskattar att det arbetet ska vara klart under tidig vår då många fastigheter är berörda.

Det normala förfarandet är att stämplingslängder lämnas ut vid sammanträdet för ersättningsbeslutet när projektet är slutfört. Men vi ska ordna så att stämplingslängderna kommer ut till er fastighetsägare när värderingsmannen är klar med sitt arbete. Ersättningar för virket baseras på värderingen som värderingsmannen gjort. Ni kommer att få ytterligare 25 procents tillägg eftersom en ledningsrätt är ett tvångsförfarande.

Till sist vill jag tacka dig för dina synpunkter och jag hoppas du fått svar på dina funderingar. Information i ett stort projekt som detta är svårt och något vi hela tiden, utifrån de synpunkter vi får in, jobbar med att förbättra.

Jonas Svanlund, Mark- och exploateringsingenjör, Skellefteå kommun



   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Varför sätter kommunen markägarrätten ur spel?

bgl  
#428276 Hur skedde kallelsen till mötet 1/7?
Vem kallade till mötet?
Skedde kallelsen via rekommenderat brev?
Var alla som kallats närvarande?
Hur har de som inte var närvarande informerats efter mötet?
Finns protokoll från mötet?
Berör ledningsgatan till någon del samfälld mark? I så fall har samfällighetsutredning gjorts?
Har värderingsmannen relevant backup på sin inventering, vi hade för en tid sedan en värderingsman som fick sin dator stulen och hade ingen backup av skogsinventeringen!
Begär ut listan över närvarande vid mötet som allmän handling.

Avatar Fallback

Re: Varför sätter kommunen markägarrätten ur spel?

Tosca  
#433007 Hm, ingen som har någon mer information i fallet?

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).