Skogsfastigheter

Markköp, enskild firma och bokföring

24 inlägg 14309 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Markköp, enskild firma och bokföring

Per-Elvis  
#424755 Tack så mycket för bra och tydliga svar. De skattefria 50 000 kr du nämner, avser du inkomst av hobby? Det har jag inte tänkt på tidigare, men det är ju ett bra värsta scenario.

Finns det fler SNI-koder jag borde registrera? Halva marken är ju ängsmark, där jag funderar över någon typ av odling/försäljning, t ex självplock hallon eller odla perenner.

Jag har fortfarande lite svårt att koppla huruvida det är smartast att ha lånen och betala räntorna i firman eller om det är smartast att ha dem privat (få ränteavdrag och räntefördelning). När jag läser i olika forum verkar det råda delade meningar i den frågan. Kan man ens välja?

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Markköp, enskild firma och bokföring

Bredsjön  
#424780 Nej jag tänkte inte på hobbyverksamhet. 50 000 skattefritt gäller intäkter som direkt kan härledas till fastigheten. Till exempel försäljning av skogsråvara, bär,frukt o grönsaker. Även hyresintäkter och arrenden räknas in i dessa 50 000. Och som sagt ev överskjutande belopp är det kapitalskatt på.Men problemet är ingen rätt till momsavdrag på inköp som görs till fastigheten.

SNI-koden blandat jordbruk täcker in det mesta. Räcker egentligen enbart med den.

Vad gäller lån så är det ju helt klart mest fördelaktigt att ha mycket räntefördelning när du har ett överskott på 100 000 per år. Och så vitt jag kan läsa mej till så är det ok att ha lånen privat så länge privatbostad och tomtmark täcker upp hela säkerheten för lånet.

Avatar Fallback

Re: Markköp, enskild firma och bokföring

jannee  
#424784 Har du en näringsfastighet får du skatta för vartenda öre du går i vinst - så är det bara.
Du kan dock sälja skog från din privata tomt skattefritt (inbillar jag mig)
Nedan gäller för VARJE privatbostad du äger och hyr ut
Från hyresintäkterna får de faktiska utgifterna för uthyrningen i bostaden inte dras av. Istället får man dra av ett fast schablonavdrag med 40 000 kr. Vid uthyrning av småhus får man även dra av ett rörligt belopp som motsvarar 20% av hyresintäkten. Det betyder att om man hyr ut sin privatbostadsfastighet är de första 50 000 kr skattefria. Vid uthyrning av en bostadsrätt eller hyr­es lägenhet får man utöver det fasta beloppet dra av den del av hyran/avgiften som hör till den uthyrda delen av bostaden. Avdraget får dock inte överstiga hyresintäkten.

Användarvisningsbild

Re: Markköp, enskild firma och bokföring

Bredsjön  
#424793 Ja så var det jannee, jag hade fel där. 40 000 i avdrag för intäkter från fastigheten. Men 50 000 vid uthyrning av småhus. Överskjutande belopp 30% skatt.

Fast jag har läst nånstans, att om man hyr ut en separat fastighet som är taxerad som småhusenhet räknas den som näringsfastighet från SKV's sida om inte ägaren eller någon närstående nyttjar den som bostad eller fritidshus. Så det går bra så länge det uthyrda huset ligger på samma fastighet som ens eget bostadshus.

Tillägg:

"Eller planerar att själv nyttja fastigheten" stod det nog också förresten. Och det gör man ju såklart om nån frågar :grin:

Avatar Fallback

Markköp, enskild firma och bokföring

nattuggla86  
#424805 Jag är rätt säker på att SKV anser att du bara kan hyra ut en bostad och göra ovan avdrag. Även om du hyr ut två och totalt bara tar ut ovan så är det bara för en du får avdragen. Hyr du ut mer anser dom inte att du hyr ut din privatbostad.

Tillägg: Efter lite snabbt googlande kom jag fram till att jag nog har helt fel ovan [emoji2]
Senast redigerad av nattuggla86 mån 19 dec 2016, 17:04, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Markköp, enskild firma och bokföring

nattuggla86  
#424806 Man ska i vart fall kunna bevisa att man tänkt nyttja bostaden som privatbostad inom "överskådlig tid". Så kan kanske funka med fler än en, när jag läste på nu stod de lite annorlunda än för nått år sen

Tillägg:
http://www.skatteverket.se/privat/sjalv ... 18317.html

Avatar Fallback

Re: Markköp, enskild firma och bokföring

jannee  
#424807 "Tror" att nattuggla 86 har fel
Schablonavdraget räknas per småhus
Syftet med de generösa avdragsreglerna har varit att stimulera uthyrningen av privatbostäder för att därmed öka utbudet av bostadslägenheter. Skatteverket tolkar reglerna utifrån lagstiftarens syften och anser att schablonavdraget med 40 000 kr ska gälla för varje privatbostad (småhus) på en privatbostadsfastighet.

Exempel
Lars äger en privatbostadsfastighet med tre småhus varav ett bebos av honom själv. De andra två husen (A och B) hyr han ut till sina döttrar. Alla tre husen är alltså privatbostäder. Hyresintäkten under året för hus A är 60 000 kr och för hus B 35 000 kr. För småhus A får Lars göra ett avdrag med 40 000 kr + 12 000 kr (20% av 60 000 kr). Den beskattningsbara hyresinkomsten blir därmed 8 000 kr (60 000 kr – 52 000 kr). För småhus B får Lars göra avdrag med 35 000 kr, eftersom avdraget inte får överstiga hyresinkomsten. Den överskjutande delen av avdraget (12 000 kr) får inte överföras till uthyrningen av huset A.

Flera ägare till bostaden
Avdragsbeloppet är detsamma oavsett om privatbostaden har en eller flera ägare. Enligt Skatteverkets uppfattning kan delägarna inte dela avdraget som de vill utan det ska fördelas i förhållandet till var och ens ägarandel av bostaden. Det betyder att avdraget ska fördelas även om det endast kan utnyttjas av en delägare som ensam får in och beskattas för hyresintäkten. I vissa fall kan samma uthyrda fastighet klassas som privatbostad för en delägare och som näringsfastighet för en annan delägare. Så kan vara fallet då en bostad hyrs ut till någon som är närstående till den ena delägaren men inte till den andre. Då får den som innehar privatbostaden ensam utnyttja hela schablonavdraget på 40 000 kr.

Avatar Fallback

Re: Markköp, enskild firma och bokföring

nattuggla86  
#424809 Med några uthyrda lägenheter hoppas jag att jag har fel. Och jag var nog väl snabb, tror som sagt ovan att reglerna faktiskt blivit generösare. Innan stod det tydligt att det avsåg en fastighet på SKVs hemsida men det såg jag inte längre. Så nu är det nog fritt fram

Användarvisningsbild

Re: Markköp, enskild firma och bokföring

Per-Elvis  
#424842 Intressant diskussion, men nu har jag ingen bostad att hyra ut, så just i den här tråden hamnade dessa intressanta inlägg lite snett :)

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).