Skogsfastigheter

rationaliseringsavdrag

21 inlägg 7255 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: rationaliseringsavdrag

alias  
#421872
Vedproducent skrev:
chevelle.1966 skrev:för ett år sen den 10 december, trillade jag in på och köpte min första skog och intresset blev för stort. har fortsatt och köpt mer som nu blivit ca 160ha. efter en lång diskussion denna vecka så är en ny affär på gång som borde kunna klassas som rationalisering i denna fastighet. affären gäller 90 ha och ska då byta in ca 50 ha av det som jag har. allt detta ligger i ommaronderingsområde.
fastighet blir en väldigt välarrangerad fastighet i och med detta köp, men kommer inte upp i 400ha. är avdraget ändå möjligt?
detta har varit kostsamt och har både använt mycke egna pengar men oxå lånat mycke. vilket jag inte har några som helst problem med men det borde ju vara ganska fränt att går från 0 - 225 ha på ett år och betala av skiten år 2.

tanken är då att hugga ca 14000 m3sk och betala av allt. då jag skaffat alla maskiner, skördare, skotare, markberedare så känner jag inte något större behov av att använda några av pengarna till föryngringen, plantor osv kan jag köpa sen ändå.

jag har i och med det nya köpet köpt skog för ca 7 miljoner och är skyldig ca 5. vad händer om jag hugger beräknad volym och betalar av alltihop rent skattemässigt?

kan tänka mej att ingen gör på de här sättet men vi gör alla olika.

av den beräknade volymen säljs ingen bränsleved eller massaved då jag köpt egen skitstor flishugg, så de blir bara sågtimmer som säljs, jag har även en bra virkesköpare och får jättebra betalt pga jättebra premie m.m


frågan är då, är detta en idiotisk ide? och vad sägs om rationaliseringsavdraget?

Ska du hugga 14000 m3 timmer spelar ju inte rationaliseringsavdraget någon roll över huvud taget. Du når ju taket 50 procent med den intäkten ändå. Så det är överhuvudtaget ingen fördel med då längre.


Svårt att få ett riktigt helhetsgrepp över situationen.
Av det du skriver om omarronderingsområde så funderar jag lite på hur det fungerar (läggs det inte en död hand över avverkningarna i omarronderingsområdena under processen - för att värderingsunderlaget inte skall förändras helt oförutsägbart)?

Jag tolkar det även som att vi bör vara i Dalarna, vilket talar för att det kanske inte är jättehöga boniteter och därmed kanske också generellt sett klenare medelstammar i slutavverkningarna som ger lägre timmerandel än Vedproducents marker - 14000 m³sk ger svårligen 14000 m³fub el. m³toub timmer oavsett, men vad är rimligt (50-60 % m³fub timmer av totalvolymen i m³sk?). Misstänker att jag och Vedproducent nog tolkat trådskaparens text ovan lite olika.

Är det rimligt att avverka 14000 m³sk själv med egna maskiner (vet för lite om trådskaparen för att kunna uttala mig men jag hade tvekat å det grövsta för egen del)?

Är det lönsamt jmf. med att köparen kan kontrollera apteringen och virkesflödet till industrin?

Om man skall avverka med egna maskiner så bör man vara anlitad av virkesköparen för att det inte skall bli någon diskussion om huruvida virkesintäkten är att beteckna som en avverkningsrätt eller leveransvirke (gynnsammare skattemässigt både gällande skogsavdrag och skogskontoinsättningar om det klassas som en avverkningsrätt) - då behövs dessutom ett avtal om att markägaren själv köper tillbaka brännved och massaved från virkesköparen (är ju inte direkt som att markägaren tar undan 10-20 m³fub lövmassa ur avverkningen som egen ved).
Skall virkesköparen kunna sälja virket vidare som certifierat virke så förutsätter jag att markägaren måste gå certifieringsutbildning för att kunna avverka virket som UE till virkesköparen.

Det här blev lite utsvävande allmänna funderingar kring upplägget, det är dock svårt att ge några konkreta råd utan att veta de mer ingående förutsättningarna.

För att återvända till din ursprungsfråga om rationaliseringsförvärvet så skulle jag säga att det bordet kunna gå (i mina öron så låter markbyte med Länsstyrelsens Lantbruksenhet/Lantbruksnämnd borde vara ett typfall på när ett förvärv är "ett led i jord- och skogsbrukets yttre rationalisering"), men för säkerhets skull hade jag nog kontaktat Skatteverket och bett om ett förhandsbesked (har dock för mig att det enda som är direkt juridiskt bindande från SKV är beslut i Skatterättsnämnden - kan dock ha fel).

Hur stor del av de 7 milj. i anskaffningsvärde för skogen belöper på det nu aktuella fastighetsförvärvet (det är den delen som är intressant)?

Lycka till!

MVH
Alias

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: rationaliseringsavdrag

alias  
#421875
chevelle.1966 skrev:har då 60% skog över 1,3 meter, det räcker väll.

varit i kontakt med revisor idag och ska kolla över det grundligt. låter ut som en dålig ide om man inte får rat avdrag.

ny fråga: kan man ansöka om rat avdrag direkt efter köpet?


Det är max 50 % av arealen yngre än 20 år som gäller. 1,3 m (brösthöjd) på de tilltänkta huvudstammarna är bara en gräns för när man går från att kalla skogen plantskog till ungskog.

Om du har ett eget kapital i verksamheten på ca 2 milj. kr så bör du kunna räntefördela ut en skaplig del av pengarna årligen. Kombinationen av skogsavdrag och insättning på skogskonto gör att man ofta kan plocka ut avverkningslikvider till dräglig beskattning inom en inte allt för avlägsen framtid, men visst gör du klokt i att kolla med din revisor/redovisningskonsult.

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: rationaliseringsavdrag

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#421895 Skall vara över 20 år om jag inte missminner mig.

"På brukningsenheter större än 50 hektar måste den skog som kan föryngringsavverkas ransoneras. På brukningsenheter med upp till 100 hektar får arealen kalmark och skog yngre än 20 år vara högst 50 hektar. På brukningsenheter större än 100 hektar får högst hälften av skogsmarken utgöras av kalmark och skog som är yngre än 20 år. För brukningsenheter större än 1 000 hektar gäller ytterligare regler. "

Avatar Fallback

Re: rationaliseringsavdrag

Mats på Södergården  
#421898 Är det inte så att stormhyggen räknas bort? (ej planerad avverkning)

Användarvisningsbild

Re: rationaliseringsavdrag

Vedproducent  
#421900
Mats på Södergården skrev:Är det inte så att stormhyggen räknas bort? (ej planerad avverkning)

Det har jag svårt att tro. Inget jag hört men så klart kan man inte göra något åt om själva stormen gör så att det blir mer än 50 procent. Men skickar du in avverkningsanmälan sen på stående skog så får det nog till dispens från 50 procentsregeln i så fall. Vilket man kan få om det finns skäl.

Användarvisningsbild

Re: rationaliseringsavdrag

chevelle.1966  
#421903 jag och virkesköparen kontrakterar 10000 m3 fub, massaved och brännved läggs upp vid väg och säljs ej. detta gäller avverkningsrätt, såg själv hur jag formulerat texten med egna maskiner. de jag menar är att jag sköter föryngringen själv under ettantal år med egen markberedare och frösådd och plantering. anledning är att det är kul att prova olika alternativ. har avsatt en liten bit där det ska prövas markbereding med gris (vildsvin) givetvis med 10% tamgris i.

själva upplägget från början lät på revisorn som en dålig ide, men jag har ett möte med han innan de bestäms hur upplägget ska bli, detta är inget jag behöver göra utan de är i dagens läge bara spekulationer.

medelboniteten på hela mitt innehav efter detta köp skulle vara strax över 5, på ett ca ungefär. kan bli närmare 6 med de nya

ett ommaronderingsområde förblir ett ommaronderingsområde tills ommarondering genomförts, det är nedröstat så det kommer att förbli ommaronderingsområde i 20-30 år till............ tills de blir nytt försök.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).