Skördare

Köpa beg. skördare för eget bruk.

64 inlägg 52250 visningar 23 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

Vardon  
#411872
Döna skrev:En liten skördare som ibland glöms bort är Sampo. Lite enklare än Rottne H8 vilket kan vara bra och man slipper pendelarmar och hjulmotorer.


Har tittat lite på en som ligger på blocket nu. Men ser lite liten ut och skaffar jag skördare vill jag kunna ha den vindfälle av min säkerhet.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

skogsjan695xl  
#411875 550 med 5000 agg klarar du dig långt på.
Kör 5000 dagligen. Har kört allt från 0.04 till 0.70 i medelstam.

Avatar Fallback

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

Anders Olsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#411931
Vardon skrev:Nån som har en uppfattning om hur stora träd man kan ta med tex en Eco Log 550 med LT 5000 aggregatet eller med Rottne H8 med vettigt aggregat. Nånstans hamnar väl i läget att maskin och kran blir för klen i förhållande till träden. Nu menar jag inte för göra hyggen utan enstaka träd.


Du kan ta rejält stora träd med ett sådant aggregat (edit: som 5000), när man får in tekniken kan man kapa från flera håll ifall svärdet inte räcker igenom.

Problemet när trädet är stort och du är oerfaren är att det måste hanteras på rätt sätt omedelbart efter att det är genomkapat, annars riskerar du att lägga trädet över maskinen.
Därför är det bra att hålla sig till träd i gallringsstorlek eller träd som redan ligger ner innan man fått in tekniken ordentligt. Man gör också rätt i att hålla två trädlängders avstånd till byggnader, trafikerade vägar, kraft- och teleledningar :-)

Sedan får ett mindre aggregat ofta problem att kvista grova träd, men skördaraggregat i allmänhet är avsedda för att kvista träd som växt tätt och även ett stort aggregat får problem om du försöker kvista en fullvuxen gran som växt ensam på en äng.

Samma sak med lövträd, aggregaten är avsedda för att kvista gran och tall i första hand.
Även en gammal seg björk brukar gå att mata igenom, men det kräver oftast betydligt mer arbetsinsats av föraren.
Senast redigerad av Anders Olsson mån 10 okt 2016, 12:53, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#411961 De två maskiner du nämner är inte jämförbara på något vis. H8 är en förstagallringsspecialist. Ecolog 550 med 5000 aggregat klarar i princip allt.

Användarvisningsbild

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

Fredrik Reuter  
#411972 Ja, jag håller med Skogsola i uttalandet ovan.
Eco Log 550 är en spännande maskin, smidig och skonsam på torr mark. Kan nog vara svår på dålig bärighet. Trots smidigheten så bär den lätt större aggregat och borde därför klara av i alla fall klena slutavverkningar fint (på bra mark).

Användarvisningsbild

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

framhjul  
#411983 Även vi går i samma tankar.
Vi har funderat mycket på en Midigrävare med ett rullmatat aggregat, och bollar tankarna på en lite mindre skördare, typ 550 eller 901.
Grävmaskinen vore en mångsidig maskin på vår gård, och att kunna markbereda, bygga en körbar väg och skörda med samma maskin vore optimalt.
Då vi både har skotare och en 12-tons timmervagn klarar vi skotningen utan större problem.
Dock måste jag erkänna att en renodlad skördare är mer lockande.
Problemet är att både jag och min far vet hur mycket en skördare kan kosta.
Det krävs alltid reparationer, oavsett hur van man är att köra.
Däremot, som så många har påpekat, är det prioriteringar.
Jag gör hellre en fin gallring själv,med min egen maskin, än att leja bort jobbet.
Nog får sig nöjeskontot sig en törn, men när man väl sitter i den där perfekta gallringen en vacker solig vårsöndag är det kanske värt det. :wink:

Användarvisningsbild

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

sundelius  
#412089 Vardon har inte något att bidra i diskussionen utan följer bara med stort intresse
Såg dock denna på blocket, är inte det lite vad du letar efter
https://www.blocket.se/uppsala/Eco_Log_ ... ?ca=16&w=3

Användarvisningsbild

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

Vardon  
#412120
Skogsola skrev:De två maskiner du nämner är inte jämförbara på något vis. H8 är en förstagallringsspecialist. Ecolog 550 med 5000 aggregat klarar i princip allt.


Det är jag nog iofs medveten, dock har den dykt upp som förslag och jag vet inte om det är till gallring jag vill styra maskinen. Därför jag var nyfiken på hur folk anser den beter sig i grövre skog och nu tror jag har fått svar på det :)

Men en 550 låter intressant, borde ju gå hyfsad att köra längs med väg och jag slipper band.

Anders Olsson: Tack för bra tips!

Spontant har jag väl ganska torra marker, i Dalarna så det brukar kunna vara fruset med. En fördel som jag ser med egen maskin är att jag kan styra till att göra insatser när vädret är rätt.

Sundelius: Hallå, vad tror du jag gör på jobbet hela dagarna när jag har kontor och dator? Surfar skogsforum och letar skördare så klart...

Jag tackar alla varmt som engagerar sig. Jag vet ju som sagt inte än vad det kommer resultera i, men jag vet att efter jag handlat vad det nu månne bli vill jag ha bra argument till varför jag gjorde som jag gjorde..

   TS
Användarvisningsbild

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

Erre  
#412623 Hur går det Vardon?
:smile:

Användarvisningsbild

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

Vardon  
#412627 Eftersom jag inte har en svärfar som bara kan lätta på lädret när folk ber om det så går det väl sådär... Du får lugna dig :)

Börjar väl annars luta åt en Eco Log 550 eller motsvarande med Logmax 5000 aggregat om det nu blir skördare. I familjdisskusionen tänkte jag inte nämna såna detaljer att den nog inte går in i maskinhallen etc :)

Tackar för alla tips och råd i tråden. Är väl ungefär som jag resonerat men skönt ändå att det finns flera som säger som sak. Nån användare ska väl skogsforum ha som andra kan skratta åt.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

hlb  
#412628 Vardon. Du är verkligen värd att lyssna på.

Användarvisningsbild

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

Seb macahan  
#412634 Absolut är han det.
Jag måste bara meddela @Vardon. Helt Off topic men igår när jag hade gått o röjt o skulle tanka sågen upptäckte jag att jag glömt vattenflaskan hemma, men kvar sen Velinga i skåpet stod en vit kartong paket med 33cl dryckesflaskor. Det var visst nån som skänkte dessa. Kan meddela att det smakade mycket bättre än vatten just då! Tack!!!!!!!!!

Användarvisningsbild

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

Vardon  
#412641 Bra att du tänker på min rygg så jag slapp bära tillbaka dem. Annars passar det bättre med whisky i din situation, eftersom den kan drickas på 3 sätt, med vatten, utan vatten eller som vatten...

@Seb macahan - Vad gissar du på att dina fasta kostander var för maskinen du hade, försäkring, ev besiktningar, oljor och annat. ?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

Seb macahan  
#412661 Det vill du inte veta !!!!! För då köper du en Hypro :wink:
Skämt åsido. Detta är lite ungefärliga kostnader tagna ur skallen på ett år.
Försäkring 14800 kr
Besiktning 1g/år 3500 kr (vart 5:e år 6-7000kr)
Service Olja filter 21000kr (jag gjorde allt själv. Filter 7500kr Olja 13500kr)
löpande slangbyten, rep 6000kr
löpande svärd kedja 3000kr

En del av dessa kostnader behöver man inte ta varje år. Tex så är ju servicen en stor kostnad. Jag bytta alla oljor och alla filter bara för o vara säker. Ser man på ett ägande på flera år så behövs ju inte detta göras särskilt ofta med tanke på hur låg nyttjandegrad en självverksam har.
Skrämde jag dig nu? Eller vill du veta vad reservdelarna kostar också!!!
Nej jag ska inte driva med dig Vardon. Som jag sa i Velinga, har man råd och tid att köra med prylarna och tycker det är roligt att lösa problem själv så hade jag inte tvekat en sekund igen. När man sitter i traktorn och hugger så saknar man skördaren. Men som jag också sa till några som frågade på Gallringsdagarna. En skördare är byggd för o klara en kapacitet som man som hobbyförare har svårt o träna upp sig till. Den är helt enkelt mycket bättre än vad du någonsin kommer o bli om du har ett annat arbete. Med traktorskördaren är man nog ganska lika maskin mot människa i prestation och därför blir det ungefär lika mycket gjort som med skördaren, i alla fall för min del.
Hoppas du hittar något bra. Prova lite olika maskiner innan du bestämmer dig. Något som jag måste säga som jag aldrig fattade. En skogsmaskin utan band och kedjor är i princip mindre terränggående än en 2wd traktor med kedjor. Därav hade jag skippat 4wd och satsat på 6 eller 8WD. Det sjunker snabbt om det är aldrig så lite fuktigt i marken. En annan är van o köra traktor och då klarar man sig för det mesta av o ligga ovanpå. Kör man o gallrar eller hugger kan man ju alltid risa framför sig men hugger man vindfällen så är band ett måste på en del av mina marker. Är man duktig förare går det nog ändå, men det är man ju inte i början..... :oops:

Avatar Fallback

Re: Köpa beg. skördare för eget bruk.

Anders Olsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#412720 Det där med hur lätt maskin sjunker beror ju på hur tung den är också, inte bara på hur många hjul den har :-)

Min gamla Valmet 901 med matchvikt på 11 ton känns generellt snällare mot marken än efterföljande traktor med skogskärra och tar sig fram väldigt mycket bättre än nån traktor jag kört.
Men man är ju begränsad av att nån måste hämta virket, så man har egentligen inte så stor nytta av extrema terrängegenskaper om man har en skogskärra utan drivning och med kort kran efter sig.
Nyare fullstora fyrhjuliga skördare verkar ligga runt 17 ton, vilket lär göra rätt stor skillnad på dålig mark.

Sedan tycker jag att en fyrhjulig maskin är mycket lättare att hantera i gallring än en sexhjulig om man är lite ovan, i alla fall om man jämför 901 med 911. Den där extra metern på längden är inget man gläds åt när man är ovan att hantera maskin och att kunna svänga när man står still utan att marken skadas är också trevligt.

Kedjor på minst en axel är dock absolut nödvändigt, som Seb skriver, så fort det är det minsta ojämnt, annars räcker det fasen med några höstlöv för att man ska bli stående..

Vad gäller kostnader så har en gammal billig maskin som man bara använder i egen skog den fördelen att man kan hålla nere utgifterna rätt rejält.
Försäkringen gick från ~7500 kr till ~900 kr per år när jag slutade köra för andra, finns ingen anledning att ha mer än trafik då på en maskin som är så lite värd.
Besiktning 0 kr och olja + filter + slang lägger man väl knappast mer än 5000 kr/ år på.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).