Jakt och Fiske

Mala älgkött

11 inlägg 13475 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Mala älgkött

traktorz  
#407514 Jag ser att NIMA säljer kvarnsatser till kötttkvarnar. Det är dags att se över charkprylarna, när vi nu är i älgjaktstider. Vi har en gammal Köksbjörn, vars kvarn vore intressant att prova med en ny kniv och hålskiva i rostfritt. Passande system är typ no. 8, som har Ø62mm ytterdiameter.
Jag har sen tidigare en förskiva (0-skiva), samt hålskivor i varierande storlekar.

Vilken hålskiva skall jag köpa för att använda till att mala älgkött; - Tll hamburgare, färsbiffar och köttbullar?
[2mm, 3mm, 4.5mm, 8mm, 10mm]

Det är inte fråga om några stora mängder, utan vid de enstaka tillfällen, då vi inte hyr in extern hjälp med styckning och paketering.



Ref:
NIMA - System Enterprise
http://www.nimaab.se/se/art/system-enterprise-halskiva-4-5mm.php



   TS
Användarvisningsbild

Re: Mala älgkött

Vedmaskin  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#407534 Jag använder en billig kvarn från Jula. Funkar för mina behov om än lite högljudd. Har den inte hemma så jag kan kolla hålstorleken. Men det borde vara 4,5 mm som jag använder rätt över. Finns både grövre o finare att välja mellan har inte testat dom.
Skär man bara ner köttet och inte slänger med för mycket senor så funkar det bra.

Till hamburgare kan man väl ha lite grövre hål.

När man gör köttfärssås så ser det väl lite slätare ut om man maler lite finare.

Det viktigaste är att det blir gott. :)

Användarvisningsbild

Re: Mala älgkött

traktorz  
#407549 Bra råd beträffande köttärssåsen. Har tidigre mald med 4mm hålstorlek, kan dock vara finare mald för detta.
Mer krav på vass kniv och passning, ju mindre håldiameter. Ska kanske därför börja med att prova 3mm kniv & skiva. Fast 4.5mm är nog mer "all round" till biffarna.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Mala älgkött

Vedmaskin  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#407562 Det är viktigt att det är vasst. Annars står det bara och tuggar. :smile:

Avatar Fallback

Re: Mala älgkött

Plassarn  
#407594 Är fullständigt allergisk mot hushållskvarnar, kan vara en kvarleva efter en kort period i livet då jag säsongsjobbade som slaktare/styckare på ett viltslakteri. Satsa på en redig kvarn med Ungersk kvarnsats - tre hålskivor och två knivar, gärna Lico med utbytbara skär. Dessutom ska man inte köra en köttkvarn "torr", då det blir väldigt varmt av friktionen mellan kniv och hålskivor. En industrikvarn kan faktiskt smälta både kniv och skiva om den får gå torr en längre stund.

Avatar Fallback

Re: Mala älgkött

Elfving  
#407601 För oss som inte fattar, vad är ungersk kvarnsats?
Har använt usel köttkvarn alldeles för ofta, vill gärna skaffa rätt grejor!

Användarvisningsbild

Re: Mala älgkött

traktorz  
#407610 System Unger eller System Enterprise är två olika konfigurationer för kvarnsatser till industrikvarnar.
Hushållskvarnar har sällan mer än en kniv, medan industrivarianterna kan ha dubbelsidiga knivar mellan multipla hålskivor, för att slippa mellansteg i malningsprocessen. Det kräver oftast trefasdrift, samt fasvändning så man kan backa matningen, inget man ser på de billigare hushållsvarianterna. Den hushållsvariant vi har, är en gammal Bauknecht Krefft Fleischwolf.

Ref:
http://www.nimaab.se/se/grp/kottkvarnar ... lbehor.php
http://www.licoswiss.ch/system_unger.html
http://www.licoswiss.ch/system_enterprise.html

   TS
Avatar Fallback

Re: Mala älgkött

mooos73  
#407637 Kör 4,5 mm och använder den färsen till allt.

Användarvisningsbild

Re: Mala älgkött

Torbjörn Johnsen  
#412574 Jag hittade denna test av köttkvarnar i NWT (från i fjol) och det kan ju vara aktuellt i dessa tider när veckans byten snart ska tas tillvara. Förhoppningsvis ska det mesta av älgköttet kunna anrättas som delikatesser utan att behöva malas men några kilo brukar det bli och älgköttbullar är ju inte det sämsta. :wink:

http://nwt.se/mera/mat-dryck/2015/09/02 ... ottkvarnen

Vad har ni för erfarenheter av olika kvarnar? Hur mycket ska man mala för att det ska vara lönt att gå upp i större kvarnar från leverantörer av mer professionell charkutrustning.

Avatar Fallback

Re: Mala älgkött

jannee  
#412576 Grovmalet kött blir saftigare än finmalet, kanske något att fundera över när du väljer hålstorlek på skivan :wink:

Användarvisningsbild

Re: Mala älgkött

traktorz  
#412589 Putsar köttet, men senor från hasorna åker oftast med. Ej heller brukar jag skära köttet i centimeterstora bitar. Mal två gånger, första gången med klippskivan som har bara tre stora öppningar. Andra omgången med 4.0 mm hålskivan.

NWT-Artikeln här ovan, trycker på att få färsen luftig. En 4.5 mm hålskiva med tillhörande kniv, blir nog nästa inköp.

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).