Skogsekonomi

Sjunkande pris på skogsmark 2016

2 inlägg 3562 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Sjunkande pris på skogsmark 2016

Fredrik Reuter  
#403819 De senaste åren har priset på skogsmark sett till hela Sverige stigit. Men första halvan av 2016 så sjunker nu snittpriserna enligt LRF Konsults senaste mätning. Det är en måttlig sänkning, 0,5% men eftersom priserna steg till 586kr/m3sk i södra Sverige under perioden så vittnar det om lägre priser i norr och mellansverige.

Här kan du läsa mer:

http://www.lrfkonsult.se/press/vara-pub ... anguage=sv



   TS
Landshypotek Bank
Avatar Fallback

Re: Sjunkande pris på skogsmark 2016

Rolfnilsson400  
#403833 http://www.di.se/artiklar/2016/8/17/rek ... spriserna/

Enligt Dagens Industri verkar det vara tvärtom :wink:
«TillbakaSpara artikelSkriv ut
Rekord för skogspriserna
Publicerad 2016-08-18 06:00

Foto: TT
Skogsägarna i södra Sverige kan gnugga händerna när priserna på skogsmark når nya rekordnoteringar. Men i resten av landet har marknaden bromsat in.
2015 blev ett rekordår för skogspriserna och i södra Sverige har uppgången fortsatt under 2016. Första halvåret steg skogspriserna i södra Sverige med 3,5 procent, samtidigt stod priserna i landet som helhet i princip stilla.

I söder steg genomsnittspriset till 586 kronor per skogskubikmeter, det högsta priset sedan LRF Konsult startade sina mätningar 1995. I norr backade i stället priset med 2,4 procent till 243 kronor per skogskubikmeter.

”Avståndet mellan söder och norr blir bara större. Det är anmärkningsvärt och den största skillnaden vi sett sedan vi började mäta”, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult som är landets största fastighetsmäklare på skogs- och lantbruksfastigheter.

Han förklarar skillnaderna med utbudet på skogsfastigheter är lägre och efterfrågan högre i södra Sverige. Men även virkespriserna spelar in.

”Skogsägarna får i dag bättre betalt för gran och i södra Sverige finns det mer gran än i norr där tallen dominerar, det är en av förklaringarna”, säger Markus Helin.

Den som i dag lägger upp tre miljoner kronor får 129 hektar skog med en virkesvolym om 12.400 skogskubikmeter i Norrland, men bara 35 hektar och en virkesvolym om 7.700 skogskubikmeter i södra Sverige.

Den typiske skogsköparen är en äldre och lågt belånad man som köper grannfastigheten.

”Den som har skog köper gärna mer. Och när det säljs en fastighet i södra Sverige finns det fler intresserade grannar och därför stiger priset”, förklarar Markus Helin.

Virkespriser och ränteläget är de viktigaste faktorerna för den generella prisutvecklingen på skogsfastigheter. Andra faktorer som läge, kvalitet, vägnät och jakt kan däremot påverka priset mycket på den enskilda fastigheten.

Fortsatt låga räntor gör att LRF Konsult spår en stabil marknad för skogsfastigheter under resten av 2016. Markus Helin menar att det låga ränteläget gör den årliga avkastningen från skogen mer intressant är värdeökningen.

”Skogen växer i samma takt, oavsett ränteläge”, säger han.

LRF Konsults mätningar bygger försäljningar på den öppna marknaden, och omfattar inte till exempel generationsskiften. Statistiken bygger på cirka 1.000 affärer per år, men Markus Helin påpekar att första halvåret är lugnare. De flesta affärerna görs under andra halvåret, framför allt i norra Sverige.

”Det kan vara så att priserna främst i norr förändras under andra halvåret”, säger LRF Konsults chefsmäklare.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).