SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skotare

Hultdins - Svensk innovatör med världen som marknad

2 inlägg 5966 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Hultdins - Svensk innovatör med världen som marknad  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#398214
1467612930_a-gripen_.png


När vi var på Norrlandsturné i början av maj åkte Fredrik och undertecknad upp till Malå och hälsade på Hultdins. Hultdins är ytterligare ett exempel på ett svenskt exportföretag med innovativ, ledande teknik som har skapat sig en stor marknad i många länder.

Hultdins har snart 90-åriga anor. Företaget grundades 1928 av snickaren Waldemar Hultdin som startade en smedja för tillverkning av hästdoningar i Aspliden. Sönerna Gustav och Ove anslöt i firman och i början av 50-talet började Hultdins utveckla skogsutrustning för jordbrukstraktorer som t ex takmonterade kranar och halvband.

1467615427_volvo-halvband-simson.jpg


1467615427_volvo-bm-simson.jpg


1467615427_volvobm-halvband-hultdins.jpg


1963 hade företaget vuxit så mycket i omfattning att man beslöt att flytta hela verksamheten till Malå där man befinner sig än idag.

1965 började man bygga den s k ”Partraktorn”tillsammans med den lokale Nuffieldförsäljaren. Det speciella med partraktorn var att den hade två motorer sida vid sida, en för varje hjuluppsättning. En motor drev högerhjulen och en drev vänsterhjulen. För att svänga reglerade man varvtalet på respektive motor. Partraktorn blev dock inte godkänd av vägverket för vägtransport så projektet dog ut.

1467612921_nuffield-bmc_partraktor.jpg


Strategiskt beslut 1980 – enbart egna produkter
Istället jobbade Hultdins efter 1970 som ren legoleverantör inom verkstads- & gruvindustrin. En del egna produkter utvecklades dock parallellt och 1980 tog företaget ett avgörande strategiskt beslut att nu fokusera helt på egna produkter. Det skulle dessutom vara produkter som behövdes för att utföra arbete med kran – kranspetsprodukter. Idag, 35 år senare så har Hultdins en portfölj av egna produkter som var och en för sig ingår som viktiga komponenter i dagens moderna skogs- och anläggningsmaskiner.

-Super Grip, gripar för skotare, virkesbilar och anläggningsmaskiner

-A-gripen, specialdesignad grip med asymmetriskt snedskuren kniv

-Super Cut, sågenheter för skördaraggregat

-Super Saw, gripsåg som främst säljs på export

-Hydrauliska dämpare, för kranar och laster

-ALS (Active Load Space), dämpade lastutrymmen för skotare

-Kedjefettpumpar, för smörjning av sågkedjor med fett istället för olja

Utöver ovanstående utrustning och komponenter tillverkar Hultdins också Terrängbroar (HTB) för skogsmaskiner.

Världsledande tillverkare
När det gäller gripar och sågenheter har Hultdins en mycket stark marknadsställning inte bara i Sverige utan i hela Världen. Enligt Hultdins så avverkas vartannat träd i Världen med ett aggregat som använder Hultdins Super Cut och Hultidins Super Grip är den timmergrip som används av flest entreprenörer. Hultdins exporterar sina produkter till 35 länder och man har ett helägt säljbolag i Nordamerika som heter Hultdins inc. Moderbolaget Hultdins, eller Hultdins System AB som det formellt heter, omsätter 145 miljoner per år (2015) och har ca 65 anställda.

1467612977_img_9643.jpg


Svetsrobot med handstil
När vi besöker tillverkningen i Malå är det sen eftermiddag och en del av jobbet har stannat av för dagen. Några svetsrobotar håller dock igång och det är intressant att se hur stålplåt och stålrör från intaget i ena änden av anläggningen med hjälp av moderna maskiner och automatiserade processer snabbt förvandlas till färdiga och avancerade produkter.

1467612979_img_9638.jpg


1467615427_hultdins-supergrip-svets.jpg


1467615427_hultdins-svetsrobot.jpg


Det finns två produktionslinjer för gripare: en för Super Grip och en för Super Grip II. Den linje som producerar II-serien har en högre automationsgrad än den andra men i båda fallen är det robotar som sköter det mesta av svetsning och bearbetning. Precisionen är mycket stor vilket innebär att hål för tappar och axlar borras upp innan griparnas ståldelar svetsas ihop men ändå sitter de exakt där de ska vara när stommen är klar. Svetsroboten som syr ihop SuperGriparna avslutar jobbet med den karakteristiska signaturen: SuperGrip i svetsad, outslitlig relief. Den robot som svetsar SuperGrip II har dock inte samma skrivförmåga så dessa gripar får nöja sig med klisterdekal.

1467612978_img_9640.jpg


När griparna passerat målningsavdelningen är de flesta Hultdins-svarta men en del har även kundanpassats med t ex John Deere- eller Ponsse-gul färg.

1467615427_hultdins-timmergrip-lager.jpg


1467614088_img_9648.jpg


1467612979_img_9646.jpg


En gång A-grip alltid A-grip
En intressant produkt är den s k A-gripen. En SuperGrip II med snedskurna knivar som ska göra att gripen får bättre precision och som även ska ge bättre inrullning. Enligt försök som SkogForsk gjort ökar produktiviteten både vid lastning och lossning jämfört med traditionell grip med upp till 7%. Hultdin hävdar också att A-gripen ger avsevärt effektivare lastning av GROT och vid lastning i brant terräng. När A-gripen lanserades hade den vissa barnsjukdomar som kanske inte gav den en ärlig chans att få det rykte den förtjänade. Sedan lanseringen för åtskilliga år sedan har A-gripen utvecklats både i kvalité och geometri. Gripskänklarna har getts en rundare form och idag finns enligt Hultdins inga problem med hållbarheten. Långsamt ökar nu marknadsandelen för A-gripar och enligt Vd Johan Ridderstråle så verkar det som om de som en gång testat A-gripen och kommit in i arbetet aldrig byter tillbaka.

Skogsforum kommer under hösten att göra lite fördjupade reportage om just A-gripen då vi tycker att det är en produkt som förtjänar mer uppmärksamhet.


Senast redigerad av Torbjörn Johnsen fre 02 feb 2018, 12:13, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Rottne skotare
Användarvisningsbild

Re: Hultdins - Svensk innovatör med världen som marknad

Fredrik Reuter  
#402709 Och här kommer ett klipp från Skogsforums besök hos Hultdins i Malå.


 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).