Skördare

Rödspätta hos Iggesund Forest & nytt på gång!

2 inlägg 3076 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Rödspätta hos Iggesund Forest & nytt på gång!

Torbjörn Johnsen  
#395067
1465201541_skärmavbild_2016-06-06_kl._09.50.01.png


För några veckor sedan besökte jag Iggesund Forest i Strömsbruk. Iggesund Forest är ytterligare ett exempel på svenska företag som tagit en stark position internationellt inom skogstekniksektorn. Företaget grundades som ett familjeföretag för 30 år sedan men har sedan 2011 samma ägare som bandtillverkaren Olofsfors, företaget P. Wikström J:r AB. Iggesund Forest har 23 anställda om omsätter ca 55 milj kr/år. Platschefen Erik Molin vill inte ge någon exakt information om hur många svärd de tillverkar per år men säger att det är "fler än 100 000 st" inräknat både maskin- och motorsågssvärd som tillverkas av Iggesund Forest. Mer och mer går på export och företaget ser en stor tillväxtpotential. Idag exporteras sågsvärd från Strömsbruk över hela världen, både till CTL-maskiner (skördare) och till nordamerikanska maskinkoncept.

1465202003_img_0207.jpg


Det stora materialkunnandet är enligt Erik Molin det som gör att ett relativt litet svenskt företag kan hävda sig så väl i den internationella konkurrensen.
-Att tillverka svärd är att hantera ett antal svårförenade krav. Materialet måste vara nötningsbeständigt och vridstyvt men får inte vara sprött. Det ska inte "flisa ur" och det ska återfjädra. Det handlar om att optimera materialval, bearbetning och härdning.

1465202016_img_0208.jpg


I ingången möts man av ett V-cut-svärd som står uppriggat i "kapläge". Svärdets utformning är egentligen utvecklat av innovatörerna/entreprenörerna Hansi Engström och Tomas Hultstad men utan materialkunnandet hos Iggesund Forest går det inte att komma vidare med den här produkten. Erik Molin är hemlighetsfull om hur framtiden ser ut men berättar att man håller på med testar och modifieringar av material och härdning för att klara den ökade belastningen som svärdsformen ger på vissa punkter. I början av 2017 kan svärdet kanske vara klart att börja tillverka men det är mycket kvar att göra innan dess.

V-cutsvärdet må vara intressant att titta på men det är definitivt andra produkter som är basen i Iggesund Forests verksamhet. Det mesta handlar om svärd för skördaraggregat eller annan för andra kapfunktioner som t ex fällgripar eller gallringsprocessorer. Man tillverkar svärd för kedjor i .325, 3/8, .404 eller t om 3/4-tum.

Erik berättar att de s k "Rödspättesvärden", eller EEW (Extra Extra Wide) som bl a har testats i mindre engreppsaggregat för några år sedan nu håller på att bli allt mer populära. Fördelen med de här svärden är att kedjan aldrig hoppar av vilket man nu tagit fasta på i applikationer som enbart jobbar med fällning som t ex "biomassaklippar". I engrepparna är de nu ganska ovanliga men det finns enligt Erik många fördelar även där.

1465202082_img_0216.jpg


Vi går runt i tillverkningen och tittar på material och ämnen i olika stadier i tillverkningsprocessen. Specialstålet kommer från Tyskland och svärdsämnens skärs ut för bearbetas något innan ämnena skickas på härdning. Efter härdningen slutbearbetas svärden och noshjulen monteras på plats. Det mesta är automatiserat med robotar men just noshjulen monteras manuellt.
-Det här är ett kritiskt moment för svärdens hållbarhet, säger Erik. I samband med noshjulsmonteringen sker även en kvalitetskontroll av svärdet i sin helhet.

1465202038_img_0212.jpg


Efter ytbehandling packas svärden och lagras för utskeppning. Det går en transport varje eftermiddag med svärd från Strömsbruk som ska ut över hela världen.

Iggesund planerar nu för en ny serie svärd som ska lanseras i anslutning till KwF. (Fredrik har fått ett paket på posten och ska testa nu under veckan, mer info kommer på torsdag!) Enligt Erik så är det svärd som förbättrats på en rad punkter vad gäller ökade nötningsegenskaper, minskade vibrationer, förbättrad vridstyvhet och bättre smörjning. Försäljningsstart planeras efter semestern i år.

1465202470_img_0214.jpg



Senast redigerad av Torbjörn Johnsen mån 06 jun 2016, 10:12, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Rödspätta hos Iggesund Forest & nytt på gång!

Torbjörn Johnsen  
#395069 Iggesund Forest flaggar på sin sajt om att något nytt är på gång:
http://www.iggesundforest.se/

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).