Skogsfastigheter

Tips på skogsförvaltare

23 inlägg 9662 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Tips på skogsförvaltare

Bax  
#386990 Ludvika, då kan jag tyvärr inte ge dig nåt tips.
Lycka till.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Tips på skogsförvaltare

Göt  
#386993 Jag är ju mellanskogsmedlem så jag skulle ju säga att du skall använda dej av dom du kanske inte får bäst betalt men du blir inte heller blåst.

Jag vet en bekant som istället betalade för hjälp från hushållningsällskapet hon har skog nere i sydvästra dalarna, dom gick igenom alltihop och dom stämplade det som skulle avverkas och så la hon ut det å anbud. Det är en variant.

Om du är intresserad och vill lära dej så kanske du inte skall lägga ut det på en förvaltare, utan gå några utbildningar ta med dig skogvaktaren och gå ut och titta och ta dina egna beslut. I eller utanför skogsägarföreningen det är ditt val

Själv upplever jag att jag har fått mycket hjälp av skogsägarföreningen, vare sig jag är på gång att avverka eller inte det har också ett värde

Avatar Fallback

Re: Tips på skogsförvaltare

Axl  
#387002
tomas81 skrev:En bortgången släkting har skött fastigheterna innan.
Jag inga förkunskaper.
Mellanskog erbjöd sig teckna ett förvaltaravtal.
Men är dom verkligen opartiska?


Det finns ingen som är oberoende eller opartisk. Pengar till lön behöver alla. Det finns ingen som alltid betalar bäst. Vill du inte hålla på att jaga varje affär så kommer du inte få bäst betalt. Men om du hittar en person som du trivs med så kommer du förhoppningsvis ha en välskött fastighet som är värd mer än om du inte gör något för att du är rädd för att tappa några tior på virkespriset.

Avatar Fallback

Re: Tips på skogsförvaltare

tomas81  
#387003 Tack alla för era tips och klocka ord.
Tror jag ska prova mellanskog och elektronisk bokföring via lrf.
Så får vi se hur de känns.
Kom gärna med mer tips å tricks...

   TS
Användarvisningsbild

Re: Tips på skogsförvaltare

Göt  
#387006 När det gäller bokföringen. Jag sätter in alla fakturor i en pärm och lämnar in dom till revisionsbyrån när året är slut, kostar en slant men det blir bra och underlättar en hel del.

Avatar Fallback

Re: Tips på skogsförvaltare

tomas81  
#387009 Hur mycket stöd å bidrag finns det att söka?
Har 4 ha åker mark och en gård + 48 produktiv skog

   TS
Avatar Fallback

Re: Tips på skogsförvaltare

mooos73  
#387035 Skogsägande ska vara kul ej en belastning, vad är det som hindrar dig från att sälja??? När jag med glädje tog över fastigheten var det mkt som släpade. Började med en skogsbruksplan, den kan vissa bolag "bjuda på" om du säljer en avverkning till dem. Därefter avverkade jag 3 ha för att få in lite kapital, lejde både för röjning och plantering samt upprustning av skogsbilväg. Nu när jag är ikapp med allt som "hängde" över mig är det ganska enkelt att vara skogsägare. Kan bestämma själv om jag vill röja eller lejja för det. Har en välskött skog som växer varje dag. Bor långt från fastigheten och tiden finns bara inte att göra allt som krävs själv. Ist kan jag nu åka dit och njuta av min skog isf att bli stressad över allt som ska göras.
Det tog mig 10 år att få en välskött skog som jag är stolt över men då är fastigheten nästan dubbelt så stor som din.
Viktigt att du etablerar en kontakt med virkesköpare eller förvaltare så du inte står ensam om det skulle bli stormskador eller ngt annat oförutsett. Jag har fått hjälp av virkesköpare att företräda mig mot andra markägare i vägfrågor och liknande vilket jag tror är lättare om man säljer till dom lite mindre uppköparna. Fråga runt bland dom som är verksamma i området och välj den som du känner rätt personkemi med. Tycker förtroende är viktigare än sista kronan för varje kubikmeter avverkad skog. Lycka till med ditt framtida skogsägande! PS. Du ska inte behålla fastigheten för att släkten tycker det utan för att du vill det D.S

Användarvisningsbild

Re: Tips på skogsförvaltare

sundelius  
#387046 Vilsten och mooos 73 har helt rätt i sak ....... men

Om du bestämmer dig för att behålla skogen (är ju trots allt det bästa som finns :smile: ) tycker jag att du ska rannsaka dig själv om du inte har en släkting eller kompis som kan skog. Bjud ut honom på en dag i din skog och kolla vad hen tycker du ska göra för åtgärder.
Sen :!: tar du ut den virkesköpare/inspektor/rådgivare du fått tips är bra, skriv upp vad hen tycker du ska göra och sen kan du diskutera med vän/släkting om dennes råd. Därefter kan du ta ett bra beslut.

Vet själv att det är besvärligt i början men efter att ha hållit på ett par år nu börjar jag känna mig trygg i mina beslut

Bästa tipset är dock att hänga här för vi har en hel bunt med riktigt skogskunniga personer som är frikostiga med sin goda råd :!:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).