Traktorn i skogen

Byta koppling på BM 430

29 inlägg 37056 visningar 11 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Byta koppling på BM 430

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#380917 Sannolikt skulle jag själv smälla ihop och köra med befintligt svänghjul, det är ju en gammal maskin
men som nämnts är det ju inget stort extrajobb att även byta det när du ändå har isär.

Lantmännen Maskin
Avatar Fallback

Re: Byta koppling på BM 430

markalyckan  
#380965 Det där är en fråga att bedöma, jag har bytt några kopplingar med samma skador på svänghjul och bara slipat till kanterna med rondell. Det funkar och man märker inget av det. Men det är ett stort jobb man gör när man byter koppling så vill man vara på säkra sidan så byt eller svarva svänghjul. Du skall ju ändå ha bort det för att byta packbox. Bra gjort att göra kopplingsbytet ute man vill helst ha ett betonggolv att vara på.

Avatar Fallback

Re: Byta koppling på BM 430

rikard_e  
#381050 Svarva eller byt. Kan du mäta hur djupa sprickorna är?
Vart i landet håller du till?

Användarvisningsbild

Re: Byta koppling på BM 430

laggar  
#382152 Idag har jag demonterat startmotor och svänghjul och passat på att byta packbox medan svänghjulet var borta. I servicehandboken beskrivs en typ av packbox som består av två halvor men hos reservdelsfirman fanns det två varianter... Så jag beställde båda... Och det var tur eftersom det i min traktor var den andra varianten som behövdes. :smile:

1458411996_dsc_1026.jpg


När det gäller svänghjulet så rådfrågade jag även en erkänt duktig traktormekaniker och han hänvisade till en mekanisk verkstad som kunde slipa svänghjulet för en mindre penning. Nu kom det dock lite annat i vägen så jag kunde inte skruva loss svänghjulet och frakta det till verkstaden under veckan som jag hade tänkt.

Men bra sås reder sig själv och sporrad av inläggen här i tråden så tog jag helt sonika vinkelslipen med en lamellrondell och putsade bort den inre och den yttre förhöjningen samt reporna på svänghjulet. Jag gissar att det skulle se ut ungefär likadant om verkstaden hade gjort jobbet... :smile:

1458411993_dsc_1029.jpg


Efter att ha återmonterat svänghjul och startmotor så var det dags att montera lamell och kopplingshus. För att centrera lamellerna ska man använda ett speciellt centreringsdon. Men nämnda traktormekaniker menade att det räcker att kika så att det blir centrerat när man monterar.

1458411996_dsc_1033.jpg


Men eftersom jag inte våga lita på att jag kikade rätt så svarvade jag till ett centreringsdon av en björkbit och jag tycker att det fungerade bra. Och så har jag ett verktyg nästa gång det är dags att byta koppling. Om 40 år...

1458411992_dsc_1035.jpg


Nu återstår montering av nytt urtrampningslager och ett återförenande av fram- och bakdel... Kanske det blir provkörning till påsk... :grin: :grin: :grin:

   TS
Avatar Fallback

Re: Byta koppling på BM 430

markalyckan  
#382161 Detta var bra jobbat, tur att du gjorde en centreringsdon jag kan säga dig att det hade inte varit lätt att få ihop det annars. Det kan vara lite struligt ändå kan jag säga dig. Hör av dig när du fått ihop den. Lycka till.

Användarvisningsbild

Re: Byta koppling på BM 430

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#382283 Ett sånt centreringsdon av björk står på fönsterbänken sen kopplingsbyte på en Ford för femton år sen
fåse när den ska användas nästa gång?
Alltid skoj med hemgjorda verktyg, denna svarade pappa snabbt och snyggt den gången den behövdes.

Användarvisningsbild

Re: Byta koppling på BM 430

laggar  
#383750 Reparationen har gått bra och traktorn rullar igen!

Och för första gången på åtminstone tjugo år så fungerar urtrampet av kraftuttaget...

Sammanfogningen av traktorn gick förvånansvärt lätt. Jag tror att arbetet med att svarva till ett centreringsdon betalade sig bra. Jag hittade även ett par skruvar, med rätt gänga, som jag kapade av och och skruvade i sprängkåpan och dessa fick fungera som styrstift. Sedan tror jag att tipset om kopplingsfett på splinesen gjorde sitt till..! Tipset att använda palltruck för flytt av framdelen var också ovärderligt, jag vet allvarligt talat inte hur jag skulle ha kunnat flyttat framdelen med en någorlunda precision annars.

Jag har även passat på att byta värmeslangar till värmepaketet för hyttvärmen eftersom de gamla var ganska ruttna. Den ena anslutningen till värmepaketet lossnade när jag skulle sätta dit den nya slangen så jag fick lossa på paketet och löda om anslutningen. Jag har även passat på att byta ut ett antal kabelskor som har varit glappa och ett av bränslefiltren (jag trodde att jag hade två stycken liggande, men hade fel... :surp: ).

Det som återstår är att byta en slang för bränslereturen eftersom den inte tålde att böjas och därmed har börjat läcka efter ihopmonteringen. Bränslekranen på tanken skulle också behöva bytas eftersom det visade sig att den inte höll tätt när den var stängd... :o

Tack för alla tips! De hjälpte mig att genomföra detta projekt och jag hade nog lejt bort arbetet annars, vilket hade kostat några tusenlappar till... :grin: :grin: :grin:

Nu återstår att komma i kapp med vedhuggningen! (Men som syns på bilden så har jag kvar av fjolårsveden, eller om det är förfjolsveden...)

1459063191_dsc_1045.jpg

   TS
Avatar Fallback

Re: Byta koppling på BM 430

jannee  
#383755 Går absolut inte att beskylla laggar för att ha tummen mitt i handen. Bra gjort :!:

Avatar Fallback

Re: Byta koppling på BM 430

markalyckan  
#383759 Ja se där vilket bra jobb du har gjort och du fick allt att fungera. Det har hänt för mig när jag bytt kopplingar att det har varit svårt att frikoppla på grund av lamellerna varit nya och lite tjocka. Fick sätta lite mindre spel på pedalen första tiden men det blev snart plats för mer spel när det gått en tid. Jag hoppas att du känner av hur gått det är att ha gjort detta jobbet själv och lärt dig mycket.

Användarvisningsbild

Re: Byta koppling på BM 430

Göt  
#383781 :-BD ^:)^ Bra gjort

Avatar Fallback

Re: Byta koppling på BM 430

rikard_e  
#383842 Bra jobbat och roligt att det gick bra!

Användarvisningsbild

Re: Byta koppling på BM 430

totte  
#383873 Kan ju bara instämma i kören: Mycket bra jobbat och väl betänkt att fixa en massa småproblem också när man du ändå var igång. En riktigt bra traktor från sin generation, fint att den rullar igen och har nog många år kvar att bjuda på. :-BD

Avatar Fallback

Re: Byta koppling på BM 430

senmathal  
#412828 Intressant tråd och inte minst att du fixade detta själv och utomhus. Jag börjar inse att jag borde göra denna operation innan vinterns snöskottning och tyvärr måste jag göra det utomhus. Att någon annan lyckats ger lite råg i ryggen.

När det gäller centreringsdon eller inte kan jag nämna att jag monterat ett antal kopplingar på bilar bara genom att kika och känna utan problem. Problemet brukar i regel vara att splinesen inte kommer i läge mot varandra. När dom väl gör det efter en halvtimme justerande brukar det i regel bara plötslig glida ihop som som ingenting.

/Mats

Avatar Fallback

Re: Byta koppling på BM 430

senmathal  
#496020 Livar upp denna tråd när jag står inför samma jobb och dessutom måste det göras utomhus. När jag skulle styra undan lite snö idag så slirade kopplingen så fort det gick det minsta tungt. Men jag har misstänkt att det varit på gång ett tag och borde ha gjort det redan i somras. Hoppas nu att laggar fortfarande är aktiv här på forumet så jag kan få lite tips.

En första fråga: Tömde du hydraultanken? Det står i verkstadshandboken att man ska göra det men tänkte att det kanske går att plugga något rör/slang istället?

/Mats

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).