sön 11 okt 2015, 19:58#345887
Mange skrev:Skarp kant/egg ska det bli även om den är trubbig. Rakbladsvass!
Ju trubbigare vinkeln är destu starkare blir eggen förutsatt att den är lika vass.
Jag har förstått att du värnar om rekommenderade vinklar etc, och vad kan man göra om man inte har något vetenskapligt underlag som motiverar en ändring av det rekommenderade? Det är säkert så att de flesta kedjors rekommenderade vinklar är framkompromissade genom "djupgående testning". Men de är helt klart en kompromiss, och kompromissen är olika beroende på rekommenderad skärpningsmetod (rundfil/rund-stift contra slipskiva), smat typ av ved som skall kapas.
Men det här med spetsigt och trubbig har ju lite mera "i sig" än bara en faktor för en hållbar egg.
Eggplanet mejslar ju ut med sidoplanet skär av vedfibrerna på tvären (underförstått vid kapning). Den här utmejslingen tar mera kraft ju tvärare (närmare 90°) den är. Det kommer att bromsa ner kedjehastigheten med lägre kaphastighet som resultat.
Stötvinkeln definerar delvis eggvinkeln, beroende på hur man lutar filen i relation till eggplanet.
Sidoskärets motsvarighet till eggvinkel är ju definierat av filningsvinkeln. Dvs ju "vassare/aggresivare" sidoskär desto större filningsvinkel.
Sen har vi också den mekaniska problematiken med hur kedjan agerar vid olika sträckning samt påfrestningar på svärd och nitförband.
Så det är redan ganska komplext att optimera alla vinklar och skär.
Om vi sedan krånglar till det ytterligare och tänker oss att vi ska använda en kapkedja för klyvning, då är det ju eggvinkeln som skall kapa vedfibrerna på tvären, och sidoplanet skall "mejsla". Vid klyvning så vill vi ju helst ha en ganska tvär filningsvinkel på tanden för att minska sidkrafterna på kedjan. Det innebär ju att sido planet får en liga tvär eggvinkel som filningsvinkeln.
Det är väl mycket där för som det utvecklat speciella klyv kejdjor, som har en tandtyp för tvärkapning av vedfibrerna och en påföljande tand som "mejslar". Det två olika tänderna kan då ges av varandra oberoende vinklar.
Kanske en liknande konstruktion kan utveckla effektiviteten på kapkedjor också??
Hur som helst så tar jag då alla dagar i veckan en tand med spetsigare eggvinkel än en trubbig om det inte vore för att skärpan hade sämre hållbarhet.
Man lär så länge man undervisar...
//Per A